Saturday, February 28, 2015

Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο μισθός λόγω της κρίσης.

Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο μισθός λόγω της κρίσης.

Στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες ο μισθός είτε αυξήθηκε, είτε παρέμεινε σταθερός, με μόνη χώρα που δέχτηκε το τεράστιο πλήγμα του κουρέματος των μισθών να είναι η Ελλάδα...
σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ) και στην Ιρλανδία παρέμεινεαμετάβλητος στα 1.462 ευρώ την ίδια περίοδο.

Σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) η μείωση στην Ελλάδα ήταν 12%, από 865 ΜΑΔ σε 764 ΜΑΔ όταν στη Γερμανία είναι 1.441 ΜΑΔ. Στην Πορτογαλία ο πραγματικός ελάχιστος μισθός σε ΜΑΔ αυξήθηκε κατά 21% και στην Ιρλανδία κατά 10%.

Στην ΕΕ σε ονομαστικούς όρους οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό μεταξύ 2008 και 2015 παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία +95%, τη Βουλγαρία +64%, τη Σλοβακία +58% και τη Λετονία +57%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat την 1η Ιανουαρίου 2015, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εφάρμοζαν ελάχιστο μισθό με μεγάλες, όμως, διακυμάνσεις να παρατηρούνται μεταξύ της Βουλγαρίας που είναι 184 ευρώ και του Λουξεμβούργου που φτάνει τα 1.923 ευρώ.

Ειδικότερα, δέκα κράτη-μέλη εμφανίζουν ελάχιστο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ: Bουλγαρία 184 ευρώ, Ρουμανία 218 ευρώ, Λιθουανία 300 ευρώ, Τσεχία 332 ευρώ, Ουγγαρία 333 ευρώ, Λετονία 360 ευρώ, Σλοβακία 380 ευρώ, Εσθονία 390 ευρώ, Κροατία 396 ευρώ και Πολωνία 410 ευρώ.

Σε πέντε κράτη-μέλη ο ελάχιστος μισθούς κυμαίνεται μεταξύ 500-1.000 ευρώ: Πορτογαλία 589 ευρώ, Ελλάδα 684 ευρώ, Μάλτα 720 ευρώ, Ισπανία 757 ευρώ και Σλοβενία 791 ευρώ.

Τέλος, σε επτά κράτη-μέλη ο ελάχιστος μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ: Μεγάλη Βρετανία 1.379 ευρώ, Γαλλία 1.458 ευρώ, Ιρλανδία 1.462 ευρώ, Γερμανία 1.473 ευρώ, Βέλγιο και Ολλανδία 1.502 ευρώ και Λουξεμβούργο 1.923 ευρώ.

koukfamily

Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ, του Κώστα Βαξεβάνη.

Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ

του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Ερβέ Φαλτσιανί είναι ο άνθρωπος από τον οποίο προήλθε αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε “λίστα Λαγκάρντ”. Υπάλληλος της HSBC, έφυγε από την Τράπεζα με μια λίστα με δεκάδες χιλιάδες καταθετών της Ελβετίας οι οποίοι πιθανόν να έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη και καταθέσεις χωρίς εμφανή ιδιοκτήτη, ο οποίος κρύβεται με ένα σύστημα κρυπτογράφησης ακόμη και από την Τράπεζα.
 Το ελληνικού ενδιαφέροντος κομμάτι της λίστας παραδόθηκε από την Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση και το αποκαλούμε πλέον λίστα Λαγκάρντ. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την ιστορία της λίστας. Την πήρε ο Παπακωνσταντίνου, έχασε όμως το CD που την περιείχε, ή το μπέρδεψε με κάποιο του Ρέμου, την πήρε και ο Βενιζέλος αλλά έχασε και αυτός το usb που επίσης την περιείχε ή μάλλον το ξέχασε σε μια από τις φαρδιές του τσέπες και την πήγε σπίτι του. Πέντε χρόνια....
μετά την παράδοση της λίστας στην Ελλάδα και δυόμισι μετά την αποκάλυψή της από το HOT DOC, το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει από τη λίστα δύο έσοδα. Πρώτο έσοδο είναι το ΦΠΑ από την πώληση του τεύχους του περιοδικού που δημοσίευσε τη λίστα. Το δεύτερο έσοδο είναι από τα παράβολα που εισπράχθηκαν για τις δίκες που έγιναν και πάλι για το περιοδικό. Αυτά ήταν τα έσοδα.
Πριν μερικές μέρες ο Φαλτσιανί εξέδωσε ένα βιβλίο για την υπόθεση της λίστας. Στο βιβλίο αναφέρεται και σε μένα. Στο πόσο σοκαρίστηκε από τη σύλληψή μου και τη λειτουργία των ελληνικών Αρχών αλλά και στη συνάντησή μας. Όπως γράφει ο Φαλτσιανί, προσπάθησε να μου δώσει να καταλάβω πως πρέπει να συναντήσει κάποιον Έλληνα δικαστή για να του εξηγήσει τα μυστικά της λίστας. Δηλαδή πως πίσω από τη λίστα υπάρχει διαδρομή του χρήματος και μια σκιώδης λειτουργία των Τραπεζών. Πως οι λογαριασμοί που φαίνονται με μηδενικές καταθέσεις μπορεί να κρύβουν εκατομμύρια που διακινήθηκαν σε μερικά δευτερόλεπτα σε μια offshore ή ένα άλλο λογαριασμό κάπου στη Σιγκαπούρη ο οποίος έχει κρύβει το πραγματικό περιεχόμενο. Ο Φαλτσιανί μάλλον δείχνει απογοητευμένος που δεν κατάφερε έρθει σε επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη και ίσως πιστεύει πως δεν έπεισε εμένα ώστε να γίνει.
 Όλα όσα είπε τότε ο Φαλτσιανί στη συνάντηση που είχαμε, αποτέλεσαν το περιεχόμενο ενός αποκαλυπτικού τεύχους του HOT DOC. Το δημοσίευμα όμως ήταν η θεατή πλευρά. Στην αθέατη υπήρχε μια προσπάθειά μου να ενημερώσω τους εισαγγελείς πως ο Φαλτσιανί είναι βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της λίστας και μπορεί αν κληθεί να καταθέσει να αποκαλύψει πώς κινήθηκε το χρήμα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν έπεισα τη Δικαιοσύνη γι αυτό το αυτονόητο αλλά και δημοσιευμένο στο περιοδικό.
Κάθε φορά που στα γραφεία του περιοδικού έφτανε κάποιο έγγραφο από την Εισαγγελία που μου γνωστοποιούσε ότι είμαι κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από κάποιον Μιχελάκη, Μαρκογιαννάκη, Γεωργιάδη, Βγενόπουλο, σκεφτόμουν με πικρία «αχ αυτές οι εισαγγελίες όλων των βαθμών μια τέτοια κλήση δεν μπορούν να στείλουν και στον Φαλτσιανί;»
Ξέρω τις συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εισαγγελείς. Γνωρίζω επίσης πως το πολιτικό κλίμα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση  κυβερνητική παρέμβαση, εκ των πραγμάτων γίνεται και περιβάλλον εργασίας για τη Δικαιοσύνη. Ένας εισαγγελέας ή ένας ανακριτής, όσο καλός και τίμιος και να είναι ασφυκτιά μέσα σε ένα περιβάλλον που περιορίζει πολιτικά τη Δικαιοσύνη και ίσως και να μη ρισκάρει να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι. Πολλοί εισαγγελείς και ανακριτές το κάνουν, αλλά όπως και στη δημοσιογραφία, ή ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή η ελευθερία του δημοσιογράφου δεν ορίζεται από κάποιους που έχουν το θάρρος ή την τρέλα να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά από τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν. Δεν ορίζεται από την εξαίρεση αλλά από τον κανόνα.
Ο κανόνας πάσχει. Τα ελληνικά δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις για πορτοφολάδες για τροχαίες παραβάσεις ή   και για μεγάλες υποθέσεις, αλλά η νομική εφευρετικότητα ή το καθήκον δεν μπορεί να φτάσει ως το Παρίσι όπου ο Φαλτσιανί είναι έτοιμος να καταθέσει.
Ποιός φταίει γι αυτό; Οι κυβερνήσεις κάνουν αυτό που κάνουν ανάλογα με το αν πιστεύουν στη Δημοκρατία ή την εξαπάτηση, στην κοινωνία ή τη διαφθορά. Οι Εισαγγελείς γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους; Αν κάποιος ή κάτι τους εμποδίζει γιατί δεν βγαίνουν να το πουν; Μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη αν οι εκπρόσωποί της δεν έχουν το σθένος να την υπερασπιστούν;
Ναι, η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου αφαίρεσε ανθρώπους και μέσα από τη Δικαιοσύνη για να την ευνουχίσει. Έφτιαξε νόμους για να την αποδυναμώσει. Έφτασαν στο σημείο να προσπαθήσουν να κλείσουν τον φάκελο Παπασταύρου-λιστα Λαγκάρντ μέσω ΣΔΟΕ. Και η άλλη πλευρά, αυτή της Δικαιοσύνης και του θάρρους και της αξιοπρέπειας (επιμένω σε αυτό το θάρρος και την αξιοπρέπεια) τι κάνει;
Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ, βρίσκεται στην έρευνα κάτω απ τη λίστα. Όσοι εμφανίζονται με μηδενικούς ή κλειστούς λογαριασμούς (ανάμεσά τους και υπουργοί και γενικοί γραμματείς της προηγούμενης κυβέρνησης) πιθανόν από αυτούς τους λογαριασμούς να έχουν διακινήσει μαύρο χρήμα πριν αυτοί κλείσουν ή γίνουν μηδενικοί.
Αλλά ακόμη και στην έρευνα με τα εμφανή στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, η έρευνα καρκινοβατεί. Όπως καρκινοβατεί για όλες τις υποθέσεις που αφορούν Τράπεζες και Τραπεζίτες. Αφού έκλεψαν και τους πληρώσαμε από πάνω, τώρα ίσως να μην πληρώσουν γιατί ακόμη και εισαγγελείς έχουν την άποψη «να μην διαταραχθεί η ευστάθεια των Τραπεζών». Δηλαδή το ισοζύγιο της διαφθοράς. Μια άλλη κατηγορία βέβαια είναι οι Εισαγγελείς που αποτελούν και οι ίδιοι τη διαφθορά ή την κάλυψή της.Θα επανέλθουμε σε αυτό σύντομα.

από το "Κουτί της Πανδώρας"

Διαγραφή του χρέους τώρα! του Λεωνίδα Βατικιώτη.

Διαγραφή του χρέους τώρα!

του Λεωνίδα Βατικιώτη
Λύση στον γόρδιο δεσμό που δημιουργούν οι Ευρωπαίοι με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφά τους, όπως περίτρανα φάνηκε με την στάση τους στο Γιούρογκρουπ την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, επιχειρεί να δώσει η Πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε με στόχο την Διαγραφή του Χρέους Τώρα, όπως άλλωστε ονομάστηκε. Η πρωτοβουλία που επωαζόταν καιρό τώρα μεταξύ οικονομολόγων, νομικών, πανεπιστημιακών και κοινωνικών αγωνιστών συγκέντρωσε από την πρώτη μέρα που έκανε την δημόσια εμφάνισή της την αποδοχή και στήριξη σημαντικών διανοουμένων και αγωνιστών, που τα τελευταία πέντε χρόνια από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έχουν πρωτοστατήσει στην μάχη κατά των Μνημονίων.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: Τους πρώην πρυτάνεις: Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη και Θεοδόση Πελεγρίνη. Τους πανεπιστημιακούς: Π. Ρηγοπούλου, Γ. Ανδρεάδη, Μ. Νικολακάκη, Σπ. Μαρκέτο, Μ. Ζέρβα, Γ. Μανιάτη, Σοφία και Μαρία Αντωνοπούλου, Σπ. Σακελαρόπουλο. Τους καλλιτέχνες: Σπ. Γραμμένο, Κ. Γέρου, Κ. Ρηγόπουλο. Κ. Κατζουράκη. Τους δημοσιογράφους: Ν. Ιγγλέση, Ά....
Χατζηστεφάνου, Πιτσιρίκο. Τους οικονομολόγους: Χρ. Τασιάκο, Β. Γάτσιο, Κ. Κουτσομπίνα. Τους νομικούς Δ. Σαραφιανό, Στ. Τσίπρα. Τους συνδικαλιστές: Θ. Μπαλασόπουλο (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Π. Παπανικολάου (ΕΙΝΑΠ), Π. Αντωνόπουλο (ΑΔΕΔΥ), Σπανού Δ. και πολλούς άλλους. Επίσης, σημαντικές ήταν κι οι υπογραφές καθηγητών από το εξωτερικό από Ισλανδία και Μεξικό μέχρι Αγγλία και Ιταλία που υπέγραψαν την διακήρυξη. Τη σημαντικότερη ωστόσο ώθηση την έχουν δώσει οι πολλές εκατοντάδες υπογραφές απλών ανθρώπων που με αυτό τον τρόπο στηρίζουν το αίτημα διαγραφής του χρέους.
Όρος για την ανατροπή της λιτότητας
Στο κείμενο των υπογραφών (που βρίσκεται αναρτημένο στη διεύθυνση:
https://cancelgreekdebtnow.wordpress.com/ ενώ ήδη έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα τούρκικα) κατ’ αρχάς τονίζεται η κοινωνική ανάγκη της διαγραφής του χρέους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η άμεση παύση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μέσα από την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, και η διαγραφή του στη συνέχεια επιβάλλεται προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την άσκηση της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και θα κάνει πράξη το στόχο της ανατροπής της λιτότητας. Η συνέχιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (στο πλαίσιο του οποίου για το τρέχον έτος προβλέπεται η καταβολή 5,88 δισ. ευρώ για τόκους και η λήξη χρέους ύψους 16 δισ. ευρώ) σημαίνει ότι: η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, που φθάνει  ακόμη και το 82%, θα συνεχίσει να μην παίρνει επίδομα ανεργίας, οι απαραίτητες προσλήψεις και χρηματοδοτήσεις στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και πολιτισμού θα αποτελούν μακρινό όνειρο, η αναγκαία υλοποίηση ενός γενναίου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον».
Στο ιδρυτικό κείμενο της κίνησης Διαγραφή του Χρέους Τώρα αναφέρεται στη συνέχεια ο τρόπος που πρέπει να γίνει η διαγραφή του χρέους: «Η διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους ή θα είναι μονομερής, στη βάση των δικαιωμάτων που διατηρεί κάθε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος ή θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η εμπειρία από το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του 2012 (PSI+) ύψους 106 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την ΤτΕ) καταδεικνύει ότι αυστηρή προϋπόθεση για να σημάνει ουσιαστική ελάφρυνση μια διαγραφή χρέους είναι να έχει σχεδιαστεί σε βάρος των πιστωτών, και να υλοποιηθεί παρά και ενάντια στη θέλησή τους. Το ίδιο συμπέρασμα υπογραμμίζει κι η πρόσφατη εμπειρία άλλων χωρών (Αργεντινή, Ισημερινός, Ρωσία, Ισλανδία) που παρά τις διαφορές τους διέγραψαν μονομερώς μέρος έστω των χρεών τους».
Εκτενής αναφορά στο κείμενο γίνεται στη συνέχεια και στα μέσα που παρέχει το διεθνές δίκαιο ώστε η διαγραφή του χρέους να θωρακισθεί και να μην αμφισβητηθεί: «Η αναγκαία διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί να αιτιολογηθεί, να θωρακισθεί από διεθνείς προσφυγές και να στηριχτεί στη βάση: Πρώτο, της επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της συντελεσθείσας ανθρωπιστικής καταστροφής από το 2010 ως το 2014, λόγω της ανόδου της ανεργίας (27%), της πτώσης μισθών και συντάξεων (40% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010-2014), της μαζικής μετανάστευσης (άνω των 100.000 νέων), των μαζικών αυτοκτονιών (τουλάχιστον 5.000 από το 2011 λόγω οικονομικών προβλημάτων), κ.λπ. Δεύτερο, του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή ελεγχόμενη από την κοινωνία και τους φορείς της, δεδομένου ότι ειδικά το τμήμα του ελλ. χρέους που οφείλεται στην Τρόικα είναι καταφανώς απεχθές: Το 92% των δόσεων (232 δισ. σε 252 δισ. ευρώ) επιστράφηκαν ξανά στους δανειστές ή δόθηκαν στις τράπεζες, οι δανειστές ήξεραν ότι τα χρήματα των δανείων δεν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ελληνικού λαού, ενώ  οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τις δύο δανειακές συμβάσεις δεν είχαν καμιά νομιμοποίηση να αναλάβουν τέτοιο χρέος στο όνομα του ελληνικού λαού. Τρίτο, λόγω των ευθυνών που έχουν οι ίδιοι οι δανειστές για την εκτίναξη του χρέους το οποίο από 299 δισ. ευρώ (115% του ΑΕΠ) τον Σεπτέμβριο του 2009 εκτινάχθηκε στα 324 δισ. (180% του ΑΕΠ). Τέταρτο, ως μια μορφή συμψηφισμού με τα χρέη της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (αποζημιώσεις, επανορθώσεις, αναγκαστικό δάνειο, κλπ) που, σύμφωνα με αξιόπιστες διεθνείς εκτιμήσεις, ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ. Πέμπτο, της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (9/2014), κατόπιν πρότασης της Αργεντινής, που αποδοκιμάζει το σημερινό απορρυθμισμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ομολόγων και ζητά την προστασία των κυρίαρχων κρατών από τα «αρπακτικά κεφάλαια» («vulture funds»)».
Μόνο οι ελίτ θα ζημιωθούν
Στο κείμενο της πρωτοβουλίας Διαγραφή του Χρέους Τώρα ξεκαθαρίζεται ότι «η αναγκαία διαγραφή του χρέους δεν στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών λαών, όπως λέγεται συχνά σε μια προσπάθεια να παραιτηθούμε από το αίτημα της διαγραφής. Τα δάνεια προς την Ελλάδα (όπως επίσης και τις άλλες χώρες που δανειοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού, πχ Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) δεν «έσωσαν» τον ελληνικό λαό, αλλά τις τράπεζες και τις οικονομικές ελίτ, που πραγματικά διασώθηκαν. Οι λαοί της Ευρώπης αποτέλεσαν την ανθρώπινη ασπίδα που χρησιμοποίησαν ΕΕ, ΔΝΤ και κυβερνήσεις για να αποκρύψουν την διάσωση των τραπεζών, που μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας στοίχισε 211 δισ. ευρώ. Οι λαοί της Ευρώπης, άλλωστε, ποτέ δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν να συμμετάσχουν στην διάσωση των τραπεζών»!
Η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης, τέλος, δεν προσπερνάει καθόλου και το ερώτημα που τίθεται σχεδόν πάντα όποτε ανοίγει η συζήτηση για την διαγραφή του χρέους, τις συνέπειες σε σχέση με την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και την ΕΕ: «Η αμφισβήτηση των συμφερόντων των «θεσμικών» πιστωτών (ΕΕ και ΔΝΤ) που με την διαγραφή του χρέους θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση που δημιούργησαν, προϋποθέτει απειθαρχία και οδηγεί σε ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ. Ακόμη κι έτσι: Το μακροχρόνιο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μονομερή διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κόστος εξόδου. Ο χαμένος του Grexit δεν είναι η Ελλάδα, όπως επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής τρομοκρατίας, αλλά η Γερμανία και το ευρώ. Η δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης βιομηχανικής πολιτικής με μαζικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, χωρίς τις δεσμεύσεις των οδηγιών της ΕΕ, θα επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας και την δραστική μείωση της ανεργίας, μαζί με μέτρα όπως η μείωση των ωρών εργασίας κι η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η ακύρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για αιώνια λιτότητα, μέσω των προβλέψεων της οικονομικής διακυβέρνησης και του δημοσιονομικού συμφώνου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θα επιτρέψει την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου. Η ανατροπή του περιορισμένης κυριαρχίας στο διηνεκές που επιβάλλουν Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Δ’ Ράιχ, μεταξύ άλλων και με τον κανονισμό 472/2013 αρ. 14 που προβλέπει ευρω-επιτήρηση μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, θα επιτρέψει στον λαό να επανακτήσει τα κυριαρχικά και ανθρώπινα δικαιώματα του».
από τα «Επίκαιρα»

Thursday, February 26, 2015

Στήνουν γκέτο για τους εξαθλιωμένους Έλληνες !! Tου Κώστα Γιαννιώτη.

Στήνουν γκέτο για τους εξαθλιωμένους Έλληνες !!

Tου Κώστα Γιαννιώτη
Άκρα του τάφου σιωπή ! 

Ένα κείμενο, μια λίστα προτάσεων Βαρουφάκη προς Ντάιζελμπλουμ, στην οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα πρόσβασης ο λαός, έφυγε εν κρυπτώ και παραβύστω. Εν κρυπτώ ακόμα κι από τους …. δυστυχείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι αυτούς τους ‘’αριστερούς’’ βουλευτές που έφεραν το λαό στην ….. εξουσία. Προτάσεις Βαρουφάκη προς τους ‘’εταίρους’’, προς τους ‘’θεσμούς’’(όπως ονομάζουν την νέα τρόικα), στις οποίες δεν έχει κανένας, από το λαό, το δικαίωμα πρόσβασης. Μόνο κάποιους αόριστους και γενικόλογους τίτλους άφησαν να διαρρεύσουν, προς ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού! Το πρωτότυπο κείμενο άφαντο!

Το κείμενο, όμως, το πρωτότυπο και στο σύνολό του ‘’διέρρευσε’’! Φρόντισε γι` αυτό ο ίδιος ο Σόιμπλε, που δεν είχε την ίδια άποψη με τους ‘’αριστερούς’’ λεβέντες. Έδωσε τη λίστα με τις προτάσεις Βαρουφάκη στο Reuters, έτσι για να δείξει στην παγκόσμια κοινή γνώμη – και κυρίως στους ευρωπαϊκούς λαούς – την ξευτίλα και την υποταγή στην οποία οδήγησε τους ….. ‘’αριστερούς’’ μάγκες του fashion style. Για να στείλει το μήνυμα τού Ρωμαίου πραίτορα προς όλους τους υποτελείς της νέας Ρώμης. Τη βασική άποψη του Ρωμαίου πολιτικού του 2ου αιώνα π. Χ. Κάτωνα του Πρεσβύτερου, που διακήρυσσε σε όλους τους τόνους ….. «Et preterea censeo Carthago delenda est» (‘’Και να προσθέσω ότι η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί’’). Έτσι για να είναι πλήρης ο εξευταλισμός τους. Έτσι για να αποκαρδιωθεί κάθε πονεμένος ευρωπαϊκός λαός, που θα ελπίσει σε …. ‘’αριστερές’’ λύσεις, που θα τολμήσει να σηκώσει κεφάλι στην Ε.Ε. - στο Δ΄ Ράιχ - των …. ‘’εταίρων’’ των Τσίπρα, Δραγασάκη, Βαρουφάκη. Αυτών των κυρίων που βροντοφώναζαν, αλλά σε κουφούς, ότι νοιάζονται ….. «πρώτα για τη σωτηρία της Ευρώπης». Για την τύχη των ιθαγενών της πατρίδας μας κρατούσαν χάντρες και καθρεφτάκια.

Δεν θα σταθώ σε ένα προς ένα, από τα σημεία των προτάσεων Βαρουφάκη προς Ντάϊζελμπλουμ. Το έχει κάνει, ήδη, ενδελεχώς και με πλήρη ενάργεια ο Δημ. Καζάκης,
(http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_25.html) αποδεικνύοντας την αποδοχή, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής της προηγούμενης δωσιλογικής κυβέρνησης.

Σαν απλός πολίτης όμως, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, σαν απλός άνθρωπος που έμαθε από την κούνια του να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα σταθώ σε ένα και μοναδικό σημείο της επιστολής Βαρουφάκη. Στο σημείο που αναφέρεται στα μέτρα αντιμετώπισης της ….. ‘’ανθρωπιστικής κρίσης’’. Της φράσης που τόσο έντεχνα χρησιμοποιεί ο Τσίπρας στη θέση της γενοκτονίας , που συντελείται στον τόπο μας.

Το βασικό – και σχεδόν μοναδικό – μέτρο που προτείνεται στην επιστολή τού …. ‘’αριστερού’’ Βαρουφάκη, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ίδια με την πρόταση Σόρος προς Ομπάμα. Μια πρόταση που επιχείρηση να περάσει από το Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος αλλά (ευτυχώς) δεν κατάφερε να την περάσει.

Η ‘’φαεινή’’ ιδέα και η ‘’επαναστατική’’ πρόταση του Βαρουφάκη είναι η εφαρμογή της περίφημης ….. CITIZEN SMART CARD !!!! Μια κάρτα με την οποία θα εφοδιάζεται ο κάθε δυστυχής, που αφού περάσει από … ‘’οικίες επιτροπές’’ (βλ. ημετέρους) και κριθεί ότι βιώνει την εξαθλίωση, θα εφοδιάζεται με την έξυπνη κάρτα, στην οποία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά κάθε προσωπικό του δεδομένο (μέχρι και βιομετρικά δεδομένα). Με αυτήν την κάρτα ο κάθε εξαθλιωμένος (υποχείριο πλέον του κρατικού ελέγχου) θα έχει την ευκαιρία της ζωής. Θα τυχαίνει της μέριμνας του κράτους !! Μιας  μέριμνας για την οποία ήλπιζε όταν είχε δουλειά, σπίτι, ασφάλιση και σύνταξη. Θα τον εφοδιάζουν με ….. κουπόνια, με τα οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιάτο ‘’φαγητό’’ από τα συσσίτια !!!!!! Έτσι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση, που σαρώνει τη χώρα μας. Με την ελεημοσύνη που θα απολαμβάνει ο κάθε εξαθλιωμένος, παραδίδοντας τη ζωή, τα όνειρά του, την οικογένειά του, την αξιοπρέπειά του και την ίδια του την ύπαρξη στους αγύρτες ….. ελεήμονες, που θα μοιράζουν ‘’έξυπνες κάρτες’’. Έτσι σταμπαρισμένοι με κάρτα και περασμένοι σε μητρώα  σαν επαίτες και κοινωνικοί παρίες, θα συνεχίσουν να σέρνουν τα άθλια βήματά τους από συσσίτιο σε συσσίτιο. 

Τρόμος, θλίψη και απελπισία ! Τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας που ονειρεύεται ο Βαρουφάκης. Αλήθεια στην πρόταση αυτή συνέργησε και η συνεργάτιδά του Παναρίτη;
Αυτή η ‘’κ.’’ της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αφού πρώτα πρωταγωνίστησε στην εξαθλίωση του Περουβιανού λαού, τού έστησε στη συνέχεια – για να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο της - τη δικτατορία του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, (του εγκληματία δικτάτορα που καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη για άγρια εγκλήματα κατά του περουβιανού λαού, την ώρα που τον εξυμνούσε η ‘’κ.’’ Παναρίτη, η σύμβουλος τώρα του Βαρουφάκη). (βλ.  http://www.imerodromos.gr/panariti/ ).

Smart card λοιπόν, η λύση για την ανθρωπιστική κρίση ! 

Με την κάρτα αυτή παίρνουν σάρκα και οστά οι φρικώδεις φαντασιώσεις του κάθε Σόρος και του κάθε Χίτλερ ! Δε χρειάζονται σήμερα κίτρινα άστρα του Δαβίδ στο μέρος της καρδιάς. Οι παρίες της κοινωνίας θα εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή με την έξυπνη κάρτα.
Αναβιώνουν τη δημοκρατία της Βαϊμάρης ; Καινούριοι κομματικοί στρατοί που θα επανδρώσουν τις …. ‘’οικίες επιτροπές’’ , ελέγχοντας την κοινωνική συνοχή; Θα οδηγήσουν στην εξάρτηση της κοινωνίας από τα κουπόνια τους, και στη φασιστικοποίησή της;
Την ίδια ώρα, με απαίτηση των …. ‘’θεσμών’’, παραπέμπονται στις καλένδες η προστασία της ιδιοκτησίας από τους πλειστηριασμούς, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο μισθός των 751, η 13η σύνταξη, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ, η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων και τόσα άλλα προεκλογικές χάντρες.
Ώστε γι` αυτό έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση τους Τσιπραίους ; Για να στήσει τη λύση των γκέτο ; Ή για να τρίβει τα χέρια του, χασκογελώντας, ο κάθε Άδωνις ;
Είπε μήπως, προεκλογικά, στο λαό ότι μπορεί άνετα να επιλέξει τον ‘’αριστερό’’ ή το δεξιό βιαστή του ;

Είπε στο λαό ότι με την πολιτική του θα απαλλάξει τους προηγούμενους δωσίλογους από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αφού ο ίδιος ετοιμάζεται να επικυρώσει – θεσμικά – την παράδοση στους κατακτητές της Εθνικής Κυριαρχίας;
Έλληνα πατριώτη, να θυμάσαι!

Τα ‘’αριστερά’’ ΜΑΤ ( όπως κι αν τα ονομάσουν) θα είναι πιο σκληρά, γιατί θα πατούν  πάνω στην αποδοχή όλων αυτών που ελπίζουν ….. περιμένοντας το θάμα (!), που αναμένουν τους μεσσίες που φορούν σακάκια με σηκωμένους γιακάδες και κόκκινες γραμμές fashion !

Μην εκπλαγείς αν δεις τα κάγκελα να ξαναστήνονται στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ίσως, μάλιστα, να είναι πιο ψηλά και πιο βαθιά ριζωμένα στο χώμα !  μόνο που θα γέρνουν …. ‘’αριστερά’’ !
Ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο πολίτης πού ανήκει, με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Στο κοπάδι του κάθε τσέλιγκα ‘’μεσσία’’ ή στο κομμάτι εκείνο του λαού που αρνείται να παραδώσει τα ιερά και τα όσιά του ( το σπίτι του και τα παιδιά του) στους κατακτητές;
Η απάντηση και η πραγματική λύση είναι πλέον στο χέρι του λαού και μόνο του λαού!
Ο Κώστας Γιαννιώτης είναι μέλος του Ελεγκτ. Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.

ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ, ΕΠΑΜ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΧΕΔΙΟ Β





Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καλεί τον ελληνικό λαό την Πέμπτη 26/2/2015 στις 6 ώρα το απόγευμα να διαδηλώσει ενάντια στην συνέχεια των βάρβαρων πολιτικών που θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται μετά και από την πλήρη συνθηκολόγηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές.


ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Η συμφωνία που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με το eurogroup αποτελεί συμφωνία για επέκταση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Είναι συμφωνία ενάντια στην πολύπλευρα εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού να τελειώνουμε με την βάρβαρη πολιτική του προηγούμενου διαστήματος. Μέσα στις λίγες αυτές ημέρες αποδείχτηκε πόσο επικίνδυνη ήταν η γραμμή «ούτε ρήξη - ούτε υποταγή» που πρόβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Το πραγματικό δίλημμα εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στη ρήξη με το χρέος, το ευρώ, την ΕΕ και την υποταγή στη λιτότητα την επιτροπεία και την αποικιοκρατική κηδεμονία. Αποδείχτηκε ότι οι λεγόμενοι εταίροι δεν είναι παρά εκπρόσωποι των τραπεζιτών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια στυγνή εκμεταλλευτική και βαθιά αντιδημοκρατική πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των λαών.
Για αυτό καλούμε τον λαό, τους εργαζόμενους και την νεολαία να διαδηλώσει την Πέμπτη στις 6 ενάντια στην ΕΕ και ενάντια στην συμφωνία του eurogroup.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ. 

Μέχρι στιγμής καλούν: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΧΕΔΙΟ Β, ΕΠΑΜ.

Προσυγκέντρωση στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Πολιτική Γραμματεία ΕΠΑΜ
24/2/2015

Έξι βήματα από την αξιοπρέπεια στον εξευτελισμό, του Κυριάκου Κυριακόπουλου.

Έξι βήματα από την αξιοπρέπεια στον εξευτελισμό

του Κυριάκου Κυριακόπουλου
Βήμα πρώτο: Μέσα από μια σχετικά σύντομη πορεία καιροσκοπισμού και "όπου κάτσει", υπόσχεσαι σε μια κοινωνία αφελών τα πάντα, έχοντας προαποφασίσει πως δεν πρόκειται να τηρήσεις απολύτως καμία υπόσχεση…
Βήμα δεύτερο: Υπόσχεσαι να καταργήσεις το απεχθέστερο έκτρωμα που οδήγησε στον καταποντισμό τους δωσίλογους που το εμπνεύστηκαν, και έτσι ανοίγεις διάπλατα την πόρτα για την κυβερνητική εξουσία…
Βήμα τρίτο: Ορκίζεσαι πολιτικά στην τιμή και τη συνείδησή σου, να τιμήσεις τα παντελόνια σου, τις υποσχέσεις σου, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα που στήριξαν επάνω σου όλοι αυτοί που έκαναν το λάθος να σε πιστέψουν…
Βήμα τέταρτο: Αρματώνεσαι με μπόλικο «αριστερό» τσαμπουκά και βάζεις πλώρη για το ...
μεγάλο σου όνειρο ν αλλάξεις την Ευρώπη, υπερασπιζόμενος υποτίθεται την αξιοπρέπεια της χώρας που σε τίμησε να την εκπροσωπήσεις…
Βήμα πέμπτο: Γυρνάς ξεβράκωτος από «αριστερή» αρματωσιά, με την αξιοπρέπεια και τη μπέσα σου ρετάλια και με μια ιδιόχειρα χειρόγραφη παρακαταθήκη υποτέλειας που τόλμησες να εμφανίσεις ως την αφρόκρεμα της «αριστερής» σου λεβεντιάς…
Το έκτο βήμα είναι γνωστό, κλεμμένο από τις παρακαταθήκες των προηγούμενων. Πας στους βουλευτές σου εκβιάζοντάς τους με τα επιχειρήματα που σε εξεβίασαν και τους ζητάς  να αποφασίσουν να στηρίξουν το προσκυνόχαρτο που έφερες για να διαιωνίσεις την υποτέλεια της χώρας.
Η πορεία για τον καθολικό εξευτελισμό, έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι για σένα μοναχά, αλλά για ολόκληρο το κόμμα σου.
από το «Ελληνικό Φόρουμ»

Πολιτική και Εθνική Απάτη !!! Του Αντώνη Παπαντωνίου.

Πολιτική και Εθνική Απάτη !!!

Του Αντώνη Παπαντωνίου
Προσπάθησα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις Εκλογές και μετά να μην εκφραστώ Δημόσια για να μην κατηγορηθώ από τούς Φίλους που πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην Ηγετική του Ομάδα ότι έχω κάποια εμπάθεια για οποιονδήποτε λόγο η ότι είμαι εξαιρετικά βιαστικός και συνεπώς άδικος, τουλάχιστον.

Όμως πιστεύω ότι ήρθε πλέον η στιγμή να εκφράσω την άποψή μου που είναι σε γενικές γραμμές ο αποτροπιασμός μου για το μίσος με το οποίο αντιμετωπίζουν την ύπαρξη της Πατρίδας μου και όλους εμάς τούς Πολίτες.

Όλοι θυμόμαστε τις δεσμεύσεις που ανελάμβανε ο σημερινός Πρωθυπουργός πρίν τις Εκλογές με το "θρυλικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", έστω και αν εμένα δεν με κάλυπτε καθόλου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Συγκυβερνήτη, μην τον ξεχνάμε.

Προσδοκίες λοιπόν στον έρμο Ελληνικό Λαό ότι τουλάχιστον θα πάρει μια ανάσα που τόσο έψαχνε γιατί τόσο του έλειπε από τη Ληστοσυμμορία...που έιχε προγηθεί !!!

Και έφτασε τελικά η ώρα της αλήθειας. Και τι είδαμε;;

Το πρώτο που χρονικά είδαμε να προτείνεται και να υπερψηφίζεται από ΟΛΟΥΣ,σχεδόν,Ο Νέος Πρόεδρος της.....Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα Προκόπης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ! Μέγας καθηγητής Συνταγματικού, παρακαλώ, Δικαίου , ο οποίος στο βιογραφικό του έχει:

1.- Ψήφισε στα πάντα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!

2.-Απαντώντας σε ερώτηση Δημοσιογράφου σε συνέντευξή του, ενώ ήταν ακόμα "Υπουργός" Εσωτερικών στην "Κυβέρνηση Παπαδήμου", στον ΣΚΑΙ-100,3 να δηλώνει ότι "παραβιάσαμε το Σύνταγμα" για να το....σώσουμε και ότι η "Κυβέρνηση" εκείνη, που αυτός υπηρετούσε ήταν προϊόν ΕΠΙΒΟΛΗΣ !!!

3.- Ήταν "Υπουργός" Εσωτερικών όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και όταν στη συνέχεια κάηκε η Αθήνα, με αθώα θύματα, από τούς γνωστούς αγνώστους "μπαχαλάκηδες.

4.- Ήταν εκείνος που αθώωσε από την κατηγορία στην Εξεταστική Επιτροπή τον Μιχελάκη, για το σκάνδαλο Πάλλη, με σκεπτικό όχι της ουσίας, αλλά ότι δεν είχε την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου.

5.- Ήταν ο εμπνευστής κατά την τελευταία Αναθεώρηση του Συντάγματος του....Μπόνους τω 50 εδρών στο πρώτο Κόμμα, υλοποιώντας προφανώς τις Διατάξεις του Συντάγματος περί Ισότητας, δίκην συμμετοχής σε Τηλεπαιχνίδι !!!

Στη συνέχεια είδαμε και ακούσαμε τον Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό να δηλώνει, εμφανώς φορτισμένος, κατά την εκφώνηση των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή ότι "έχω ορκιστεί στο Σύνταγμα και θα τηρήσω την κάθε λέξη του"!! Και εμείς το "πόπολο" ενθουσιαστήκαμε, σκεφτήκαμε ότι ενδεχομένως τον είχαμε αδικήσει και νιώσαμε περηφάνεια. Όμως αδίκως περιμέναμε να απελαθούν άμεσα απ την Πατρίδα μας ο εσμός των Επιτρόπων που διαφεντεύουν τη Ζωή μας. Αδίκως περιμέναμε να συλληφθεί ”αμελλητί" ο Υπόδικος Γεωργίου της θρυλικής ΕΛΣΤΑΤ και να παραπεμφθεί στη Δικαοσύνη.
Αδίκως περιμέναμε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν οι ένοχοι ¨Εσχάτη προδοσίας", δηλαδή αυτοί που υπέγραψαν το πρωτοφανές στα Παγκόσμια Χρονικά ότι δηλαδή "απεμπολούμε κάθε ασυλία λόγω άσκησης Εθνικής Κυριαρχίας" και έιχαν προδώσει τα Ιερά και Όσια του Έθνους και εφαρμόσει Γενοκτονία κατά του Ελληνικού Λαού !!!

Αντ' αυτών είδαμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας μια φαρσοκωμωδία που την είπαμε "σκληρή διαπραγμάτευση" που κατέληξε στην περιβόητη Πρόταση της Ελληνικής [;;;] "Κυβέρνησης" πρός τούς "Εταίρους" μας και κατ' εμέ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ με την Υπογραφή του αρμόδιου "Υπουργού" Αξιότιμου Κυρίου Βαρουφάκη. 

Αυτή η διαδικασία έχει την εξής πρωτότυπη κατάληξη. Ενω μέχρι τώρα μας δίνανε εντολή οι 'Εταίροι" μας κι εμείς λέγαμε πάντα ΝΑΙ σε ΟΛΑ, σήμερα εξορθολογήσαμε το σύστημα. Λέμε εμείς πάρτε τα ΟΛΑ, παραφράζοντας το στίχο του άσματος που λέει "πάρε ότι θάλεις παλιατζή"

Αυτή είναι η κατάντια σας και θα πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι έχετε διαλέξει Στρατόπεδο. Και αυτό είναι το Στρατόπεδο των Δωσιλόγων και πολύ σύντομα θα βρείτε απέναντί σας σύσσωμο τον Ελληνικό Λαό !!!

Αυτή η Πατρίδα δεν είναι για ΠΡΟΔΟΤΕΣ αλλά για ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ !!!
ΕΔΩ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ !!!
ΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ. (ε.α.)-ΝΟΜΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ.
Ο Αντώνης Παπαντωνίου είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Περιστερίου

Wednesday, February 25, 2015

Έχουμε να «χάσουμε» μόνο τις αλυσίδες μας, του Νίκου Μπογιόπουλου.

Έχουμε να «χάσουμε» μόνο τις αλυσίδες μας

του Νίκου Μπογιόπουλου
Αρχή πρώτη: Η Αλήθεια είναι Επαναστατική και Εθνικόν είναι το Αληθές.
Αρχή δεύτερη: Το μεν αληθές εν, το δε ψεύδος πολυσχιδές.
Αρχή Τρίτη: Η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθήσεις να την μεταμφιέσεις είναι ξεροκέφαλη, όπως και τα γεγονότα που την συνθέτουν.
Πάμε να δούμε τα γεγονότα χωρίς να τα λογοκρίνουμε, να τα ωραιοποιούμε ή να τα ανασκολοπίζουμε:
Δανειακή σύμβαση
Η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τους «εταίρους» να αποδεχτούν το αίτημά της για παράταση της λεγόμενης «Δανειακής Σύμβασης». Σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι «άλλο πράγμα» η Δανειακή κι «άλλο πράγμα» το Μνημόνιο. Όμως:
α) Η Δανειακή -όπως σημειώναμε και σε προηγούμενο κείμενο της στήλης- δεν είναι τίποτα...
λιγότερο από την νομική βάση του Μνημονίου. Πάνω από 41 φορές στο κείμενο της Δανειακής Σύμβασης αναφέρεται ότι Μνημόνιο και Δανειακή σύμβαση αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Ότι προϋπόθεση της Δανειακής είναι το Μνημόνιο. Και ότι προϋπόθεση του Μνημονίου είναι η Δανειακή (Αυτό λέγεται “Μνημόνιο”).
β) Η Δανειακή δεν είναι τίποτα λιγότερο από το ιταμό κείμενο που υπέγραψαν και συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, με το οποίο η Ελλάδα τίθεται υπό το Αγγλικό Δίκαιο, η εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν στην Ελλάδα ανατίθεται στα δικαστήρια του Δουκάτου του Λουξεμβούργου και η πατρίδα μας παραιτείται της ασυλίας επί των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, τόσο εκείνων που έχουν ήδη αποκτηθεί όσο και εκείνων που θα αποκτηθούν στο μέλλον!
γ) Για το ποιος είναι ο χαρακτήρας της Δανειακής Σύμβασης αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι  δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Ενδεικτικά:
  • «Είμαι βέβαιος ότι η διαχωριστική γραμμή που θα μπει πλέον πολύ βίαια στη ζωή μας θα είναι ή αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης και της υποτέλειας και της επιτροπείας του διεθνούς οικονομικού ελέγχου ή μη αποδοχή και εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Αυτό είναι το βασικό». (Αλ. Τσίπρας, ρ/σ Real FM, 8/2/2012).
  • Πράξη εθνικής ευθύνης είναι η απόρριψη της δανειακής σύμβασης (...). Με έναν νέο συνασπισμό εξουσίας δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες και αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις...». (Αλ. Τσίπρας, Γραφείο ΤύπουΣΥΡΙΖΑ, 11/2/2012).
  • «...Με τη συμφωνία τους για τη νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση, το δρακόντειο μνημόνιο που τη συνοδεύει (...) οδηγεί τον λαό σε εξανδραποδισμό, ταπείνωση και αφανισμό». (Δ. Στρατούλης, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012).
  • «Αν περάσει αυτό το πακέτο (σ.σ.: μνημόνιο και δανειακή σύμβαση) θα δεθούν η χώρα και οι πολίτες της χειροπόδαρα για δεκαετίες, μηδενίζεται κάθε περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης σαν και αυτή που υποσχόταν παλιά ο κ. Σαμαράς». (Δηλώσεις Δ. Παπαδημούλη, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012).
Όπως βλέπουμε, πριν από τις εκλογές του 2012, για τον ΣΥΡΙΖΑ η δανειακή σύμβαση δεν ήταν «άλλο πράγμα» από το μνημόνιο. Μνημόνιο και σύμβαση, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα και το αυτό «πακέτο». Που μηδένιζε «κάθε περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης». Το «δρακόντειο μνημόνιο» δεν ήταν κάτι άσχετο από τη σύμβαση, αντίθετα ήταν το «συνοδευτικό» της «αποικιοκρατικής», «παράνομης» και «αντισυνταγματικής» σύμβασης.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «απόρριψη» της «υποτέλειας» που συνεπαγόταν η δανειακή σύμβαση. Σήμερα επιλέγει τη «διαπραγμάτευση» με «γέφυρα» την παράταση της δανειακής. Αλλά θα επαναλάβουμε το ερώτημα όπως το θέσαμε και μέσα από την «Real News» της Κυριακής: Από πότε το πέρασμα από την υποτέλεια στην ανεξαρτησία γίνεται με «γέφυρα» την παράταση της «αποικιοκρατίας»;
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Ας έρθουμε τώρα στο τι υπέγραψε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στο «Eurogroup». Σύμφωνα με το Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της κάτω από ένα κείμενο στο οποίο τονίζεται ότι:
α) Η παράταση της Δανειακής Σύμβασης «διέπεται από μια σειρά δεσμεύσεων» όπου πρώτη αναφέρεται  «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της υπάρχουσας συμφωνίας». Για όσους – κάνουν ότι – δεν θυμούνται, η «υπάρχουσα συμφωνία» (επί των όρων της οποίας θα συνεχίσει να «αξιολογείται» και να «επιθεωρείται» η Ελλάδα) δεν είναι άλλη από τα δυο Μνημόνια που προηγήθηκαν, οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι και τα 25.000 περίπου άρθρα των Μνημονίων.
β) «…τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα (…). Τα κεφάλαια αυτά (….) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση υπέγραψε ότι παραιτείται από τη θέση που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» όταν έλεγε ότι η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος θα γινόταν σχεδόν κατά το ήμισυ από τα χρήματα που θα «αποδεσμεύονταν» από το ΕΤΧΣ.
γ) «Συμφωνούμε επιπλέον ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του». Επ’ αυτού και με δεδομένο το ρόλο του ΔΝΤ μάλλον δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο.
δ) «…οι ελληνικές αρχές υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τη συνεχιζόμενη διάθεση τεχνικής βοήθειας». Θυμίζουμε ότι οι Φούχτελ και οι Ράιχενμπαχ κυκλοφορούν στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία ως επικεφαλής της λεγόμενης «τεχνικής βοήθειας»…
ε) - παρακαλούμε την προσοχή σας: «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα». Και στη συνέχεια: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012». Ούτε «διαγραφή» χρέους, λοιπόν, ούτε «κούρεμα», ούτε «λογιστικός έλεγχος», ούτε «διεθνής διάσκεψη», ούτε κιχ για το επαχθές, επονείδιστο και απεχθές βάρος του παράνομου χρέους που έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό. Αντιθέτως: «Αδιαμφισβήτητη δέσμευση» ότι το χρέος θα πληρωθεί «πλήρως και έγκαιρα»! Αντιθέτως: Διαβεβαιώσεις ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» θα πηγαίνουν όχι για την ανακούφιση του λαού αλλά – όπως και επί Σαμαρά – για την «βιωσιμότητα» ενός χρέους που, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παραδεχόταν προεκλογικά, είναι «μη βιώσιμο».
στ) - παρακαλούμε την προσοχή σας: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους (….) όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς». Καμία «μονομερής» ενέργεια, λοιπόν, που θα ανατρέπει τις πολιτικές των Μνημονίων. Καμία δημοσιονομική κίνηση (πχ μέτρα προγράμματος Θεσσαλονίκης) που δεν θα έχουν την αξιολόγηση και την έγκριση των «θεσμών». Όπου «θεσμοί» η τρόικα. Αλλά που τώρα θα τη λέμε «θεσμούς». Και καμιά φορά… «θεσμοτρόικα».
Συμπεράσματα
Πρώτο (και σε συνάφεια με τις τρεις Αρχές που καταγράψαμε στο προοίμιο του σημερινού άρθρου):
Η Αριστερά, με όπλο την αλήθεια και το δίκιο, ή θα είναι η δύναμη της ρήξης, της σύγκρουσης και τελικά της ανατροπής των ταξικών δεσμών που καθυποτάσσουν το λαό στο σύστημα της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των «θεσμών» τους ή θα είναι μια κατ΄ όνομα «Αριστερά» που - πέρα από καλές προθέσεις και «διαπραγματευτικά κλέη» - θα λειτουργεί ως διαχειριστής των υποθέσεων της ολιγαρχίας, την ώρα που θα επιδίδεται σε «αντιολιγαρχικές» ρητορείες.
Δεύτερο: Στις εκλογές υπερψηφίστηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσα στην ΕΕ, με «σεβασμό στις συνθήκες», σε συνεννόηση με τους «εταίρους», μέσα από διαπραγματεύσεις μαζί τους και χωρίς να αμφισβητείται το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Ελλάδα (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ) μπορεί να υπάρξει ανατροπή του Μνημονίου και όλων όσα αυτό σημαίνει. Και επίσης ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας τα κατέχει η ελληνική και η διεθνής χρηματιστική ολιγαρχία, μπορεί να υπάρξει εθνική κυριαρχία, χωρίς εποπτείες, χωρίς «αξιολογήσεις», ότι μπορεί να υπάρξει ολόκληρη λαϊκή περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Αλλά -ευτυχώς- οι εκλογές δεν σταματούν τη δυνατότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να αναστοχάζονται. Το ερώτημα επανατίθεται, λοιπόν:  Αυτός είναι ο δρόμος της εξόδου από τα Μνημόνια; Εδώ που «η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητούνται»; Εδώ όπου τα μονοπώλια και οι «Αγορές» ελέγχουν τον πλούτο και ταυτόχρονα την οικονομία μιας χώρας;
Η θέση μας είναι γνωστή: Αυτός ο δρόμος, που ακολουθείται από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με ή χωρίς «κυβερνήσεις της Αριστεράς», είναι ο δρόμος των αέναων και μάταιων θυσιών. Εδώ, είτε την κρίση, είτε την «ανάπτυξη», πάντα θα τις πληρώνουν οι καταπιεσμένοι, οι εκμεταλλευόμενοι, οι σκλάβοι της εργασίας, της ανεργίας και της βιοπάλης.
Αλλά το ζήτημα δεν είναι η φενάκη της προσμονής να χαλαρώσει ο χαλκάς της αλυσίδας. Το ζήτημα είναι ο ελληνικός λαός να στηριχτεί στο ιστορικό του μεγαλείο, στην τεράστια εμπειρία του, στις αστείρευτες δυνάμεις του και να πορευτεί το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής των πλαισίων που τον αλυσοδένουν.
Που σημαίνει:
  • Να αποδεσμευτεί από τους «θεσμούς» των Σόιμπλε.
  • Να αρνηθεί να αναγνωρίσει ένα χρέος που δεν το χρωστάει και το έχει πληρώσει χίλιες φορές.
  • Να πάρει στα χέρια τον παραγωγικό πλούτο του τόπου και πάνω σε αυτή τη βάση να οικοδομήσει την αναδημιουργημένη και «ελεύθερη Ελλάδα» στέλνοντας το μήνυμα της «πανανθρώπινης λευτεριάς» (όπως έλεγε το τραγούδι του ΕΑΜ και μιας και πολλοί θέλουν να μιλούν για το ΕΑΜ…)
Οι τελευταίες εξελίξεις το επιβεβαιώνουν ακόμα μια φορά: Εκείνο που θα έχει να χάσει ο λαός μας ιχνηλατώντας αυτόν τον δρόμο θα είναι μόνο τις αλυσίδες του. 
από το «enikos.gr»

Reuters: Η Ελλάδα “διασώζει” τους δανειστές, κι όχι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι την Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα “διασώζει” τους δανειστές, κι όχι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι την Ελλάδα

Το επιχείρημα πως οι χώρες σε κρίση “διασώθηκαν” με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, αντικρούει ανάλυση του Reuters, που αναφέρει πως στην πραγματικότητα οι πολίτες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, δεν έχουν χάσει ούτε ευρώ, ενώ τα κρατικά ταμεία των χωρών, έχουν κερδίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ανάλυση αναφέρει πως τα προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, δεν έχουν στοιχίσει τίποτα στους φορολογουμένους, ενώ προστίθεται πως η αντίληψη αυτή όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά καλλιεργείται σκοπίμως για πολιτική εκμετάλλευση.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν κερδίσει τεράστια ποσά, χάρη στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού, αφού το δικό τους κόστος δανεισμού έχει μειωθεί δραματικά – χωρίς τα ποσά αυτά να αναδιανέμονται.
“Είναι μία εκούσια συνέπεια της κρίσης, η Φινλανδία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα” δηλώνει ο Μάρτι Σαλμι, ο επικεφαλής του τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων του φινλανδικού υπουργείο Οικονομικών. “Ισχύει ό,τι και στη Γερμανία, δεν έχουμε χάσει σεντ”, προσθέτει.
Η ανάλυση παραθέτει τα στοιχεία από έρευνα της Allianz, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία συγκέντρωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010 – 2012, λόγω της πτώσης του κόστους δανεισμού, καθώς το επιτόκιο στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο έπεσε από το 3,39% στο 1,18%.
Άλλη έρευνα του Jens Boysen-Hogrefe από το IfW υπολόγισε πως τα γερμανικά κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν 8,6 δισ. ευρώ το 2011, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και του γεγονότος πως η Γερμανία έγινε “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές ομολόγων.
“Αν προσθέσουμε το κέρδος από τα επιτόκια την περίοδο 2010 – 12 και αυτά που θα κερδίσει η Γερμανία όσο διαρκεί ο δανεισμός, φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα 67 δισ. ευρώ” αναφέρει η έρευνα της Allianz – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 3% του γερμανικού χρέους.
Η έρευνα αναφέρει πως στην καρδιά αυτής της παρανόησης περί απωλειών των φορολογουμένων βρίσκεται ότι στην δημόσια συζήτηση ο δανεισμός δεν διαχωρίζεται από τη δωρεά, ενώ – με τα αισθήματα των Bορειοευρωπαίων κατά των προγραμμάτων διάσωσης και το γεγονός πως κόμματα “ζουν” από αυτά – δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει γνωστή η αλήθεια.
Σημειώνεται επίσης ότι η μόνη περίπτωση να χάσουν χρήματα οι χώρες που δάνεισαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο θα είναι η στάση πληρωμών εκ μέρους των χωρών αυτών – ωστόσο αυτή η προοπτική έχει εξαλειφθεί σχεδόν.
Όσο για την Ελλάδα – παρά τη συζήτηση περί Grexit που συντηρείται από πολιτικούς και ΜΜΕ -, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και μη πληρωμής. “Κάθε ημέρα που περνά το ρίσκο η Ελλάδα να κοστίσει οτιδήποτε στους φορολογούμενους μειώνεται” δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. “Αυτή τη στιγμή δεν πάει άσχημα και υπάρχει η πιθανότητα ότι στο μέλλον θα πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν” προσθέτει.
Διαβάστε το άρθρο
kartesios.com

Μην ακούτε τι σας λένε, διαβάστε τι υπογράψανε και φρίξτε! του Δημήτρη Καζάκη.

Μην ακούτε τι σας λένε, διαβάστε τι υπογράψανε και φρίξτε!

Περιεχόμενα

1. Η χούντα της ενημέρωσης χειρότερη παρά ποτέ...

Έχετε διαβάσει το ανακοινωθέν του Eurogroup που υπέγραψε η ελληνική πλευρά; Είμαι σίγουρος πώς όχι. Δεν θα το βρείτε εύκολα και έχουν φροντίσει άπαντες να ακούτε μόνο ανοησίες και ψέμματα. Ποτέ η χούντα της ενημέρωσης δεν ήταν τόσο απόλυτη. Όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ούτε καν την εποχή της χουντικής επταετίας. Ολόκληρος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έχει εξαγοραστεί, μηδενός φύλλου, ή καναλιού εξαιρουμένου.
Η ταύτιση μνημονίου και αντιμνημόνιου έχει ρίξει την πιο απόλυτη ταφόπλακα στην ενημέρωση. Βρισκόμαστε στην πιο μαύρη περίοδο του καθεστώτος κατοχής. Η εξαγορά έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής όχι μόνο για τους παραδοσιακούς δοσίλογους, αλλά και για όσους εξασκήθηκαν στην απάτη του αντιμνημονίου. Σήμερα για να ασχολείται κανείς με την επίσημη πολιτική, αλλά και με την ενημέρωση, θα πρέπει να είναι πουλημένο τομάρι, όσο κανένας άλλος πριν, ή μετά απ' αυτόν. Ιδίως εκείνοι που μας το έπαιζαν αντιμνημονιακοί και μάλιστα αγανακτισμένοι με το γεγονός ότι η χώρα παραιτήθηκε άνευ όρων και αμετάκλητα από την εθνική της κυριαρχία.
Ας δούμε λοιπόν τι υπέγραψαν οι αριστεροί της Βαλαωρίτου και οι καμμένοι πατριώτες. Σημείο προς σημείο. Πριν όμως πάμε στο κείμενο, πρέπει να θυμάστε ότι έχει συνταχθεί μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε λέξη όπως διατυπώθηκε έχει "ξεσκονιστεί" και δεν τοποθετήθηκε τυχαία στο κείμενο.

2. Ευχαριστούμε του Έλληνες που υπομένουν όσα τους κάνουμε!

Το κείμενο ξεκινά ως εξής: "Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα."
Με άλλα λόγια μας ευχαριστούν που υπομένουμε την άγρια πολιτική προσαρμογής που μας επιβάλλουν, αλλά κουβέντα για τα αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει στην Ελλάδα και τον λαό της. Δεν κάνουν ούτε μνεία σε τυχόν αναθεώρησή της, ή έστω επαναξιολόγησή της. Αυτή υποτίθεται ότι ήταν η αφετηρία της ελληνικής πλευράς. Ότι δηλαδή η πολιτική των μνημονίων απέτυχε και πρέπει να αναθεωρηθεί. Ούτε κουβέντα δεν υπάρχει σχετικά.
Αντίθετα περνά ατόφια η θέση που υπήρχε πάντα. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για τα βάσανα που τους έχουμε επιβάλει και συνεχίζουμε με δεδομένη αυτή την πολιτική προσαρμογής.

3. "Θεσμοί" αντί για "τρόικα"

Προσέξτε επίσης την ιδιαίτερη αναφορά στους "θεσμούς". Πρόκειται για ένα νέο όρο, που αντικατέστησε την "τρόικα". Τώρα αντί για "τρόικα" λένε "θεσμούς". Ποιούς εννοούν; Την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η ουσία λοιπόν παραμένει απολύτως η ίδια. Η αλλαγή αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με επικοινωνιακούς λόγους.
Σας θυμίζω ότι  στις 13 Μαρτίου 2014 υπήρξε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, όπου τίθεται θέμα νομιμότητας της τρόικας με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Μάλιστα στην παράγραφο 56 του ψηφίσματος, γίνεται ειδικά αναφορά και στις ελληνικές κυβερνήσεις, με την επισήμανση ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρνηθούν τα συγκεκριμένα μνημόνια, διότι είναι παρανόμα ακόμη και με βάση το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
Η αναφορά τώρα πια στους "θεσμούς" αντί για "τρόικα" επιχειρεί να νομιμοποιήσει την επιβολή της αποικιακής κηδεμονίας και επιτήρησης με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ. Προσπαθεί δηλαδή να παρακάμψει το αγκάθι που είχε επισημανθεί από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Κι έτσι να εμφανίσει ότι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής είναι σύννομη με το δίκαιο της ΕΕ.
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η νέα κυβέρνηση, αντί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ψήφισμα καταγγέλοντας ως παράνομη κάθε προσπάθεια επιβολής μνημονιακής πολιτικής, πρωτοστάτησε στο να βγάλει από την δύσκολη νομικά και πολιτικά θέση το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες επιμένοντας να βαφτιστεί η "τρόικα", "θεσμοί"; Μην ξεχνάμε ότι αυτή η αναβάπτιση ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς. Προφανώς για να χάσει το ισχυρό νομικό και πολιτικό έρεισμα που της έδινε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου.

4. Η Παράταση της δανειακής και των δεσμεύσεών της.

Και το κείμενο του Eurogroup συνεχίζει: "Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Eurogroup, τους θεσμούς και την Ελλάδα."
Γνωρίζετε ποιά είναι αυτή η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που ζήτησε η ελληνική πλευρά την παράτασή της και αποδέχεται το Eurogroup; Πρόκειται για την χειρότερη δανειακή σύμβαση που έχει αποδεχθεί ποτέ κράτος σ' ολόκληρη την υφήλιο. Η αρχική κατατέθηκε τον Μάιο του 2010 στο κοινοβούλιο, αλλά αποσύρθηκε και δεν ψηφίστηκε ποτέ. Μετά το 2ο μνημόνιο ψηφίζεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20 Μαρτίου 2012 με κυβέρνηση Παπαδήμου, που σύσσωμη τότε η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει ως συνταγματική εκτροπή.

5. Π. Παυλόπουλος: συνταγματική εκτροπή, αλλά την ψηφίζω...

Το ίδιο κι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όταν στις προγραμματικές της κυβέρνησης Παπαδήμου έλεγε ευθαρσώς ότι "...η Κυβέρνηση η οποία σήµερα ζητά την ψήφο εµπιστοσύνης του Κοινοβουλίου δεν είναι προϊόν της ετυµηγορίας του ελληνικού λαού, δεν είναι καν προϊόν –και αυτή η προσοµείωση ας µη γίνεται- της ελεύθερης επιλογής των πολιτικών Αρχηγών οι οποίοι την δηµιούργησαν. Είναι προϊόν ευρωπαϊκής επιβολής µέσα από συγκεκριµένους όρους, που αφορούν στην επιβίωση του τόπου. Η κυβέρνηση Ζολώτα δηµιουργήθηκε από την ελεύθερη επιλογή των πολιτικών Αρχηγών, ενώ εδώ είναι γνωστό ότι αυτό το οποίο συνέβη είναι πως υπήρξε ευρωπαϊκή απαίτηση να συγκροτηθεί αυτού του είδους η συγκυβέρνηση." (Πρακτικά Βουλής, 15/11/2011)
Και μετά την ψήφισε ως κυβέρνηση συνταγματικής εκτροπής και ξένης επιβολής. Ο κ. "ναι σε όλα" που σήμερα είναι ΠτΔ, διέπραξε καραμπινάτη ομολογία εσχάτης προδοσίας, γιατί δέχθηκε να υπάρξει συνταγματική επιτροπή υπό καθεστώς εκβιασμού. Προφανώς, αυτό είναι το μέγα προσόν για το οποίο επιβραβεύθηκε. Γιατί ξέρει να εκβιάζεται και να υποχωρεί καταλύοντας το σύνταγμα και παραδίδοντας την χώρα στους εκβιαστές της.

6. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η δανειακή

Τον Μάρτιο του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου φέρνει την δανειακή σύμβαση να την περάσει από την Βουλή, όπως είχε εντολή από τους δανειστές που την επέβαλαν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε μέσα σε μια μέρα να έχει ψηφιστεί. Η βιασύνη αυτή απέτρεψε την κατάθεση της δανειακής ως διεθνούς σύμβασης, ώστε να περάσει από την Βουλή με τουλάχιστον 180 ψήφους κι έτσι να αποκτήσει αυξημένη τυπική ισχύ και να υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου (άρθρο 28.1 του Συντάγματος).
Κάτι ανάλογο έγινε κι όταν στις 14 Ιανουαρίου 2013 έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονταν ένα ολόκληρο πακέτο μεταρρυθμίσεων (συντάξεις, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ.) μαζί με τις Συµβάσεις Τροποποίησης της Κύριας Σύµβασης Χρηµατοδοτικής Διευκόλυνσης µεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δηµοκρατίας, του Ελληνικού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ήταν η πρώτη τροποποίηση-παράταση της δανειακής σύμβασης.

7. Δ. Παπαδημούλης: Μας δίνουν δάνειο για να ξοφλήσουµε άλλο δάνειο...

Ας θυμηθούμε πώς χαρακτήριζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης τη δανειακή που είχε φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση Παπαδήμου: "Μας δίνουν ένα δάνειο για να ξοφλήσουµε το επόµενο δάνειο και µάλιστα µε τόκο. Με δέσµευση ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ότι δεν µπορεί κανένας νόµος, καµµία Βουλή, καµµία κυβέρνηση, κανένα ελληνικό δικαστήριο να αλλάξει τίποτα από αυτά και φτάσαµε στο σηµείο, στα παραρτήµατα, κύριε Γιαννόπουλε, της δανειακής σύµβασης, να υπάρχει έτοιµη προς υπογραφή και η γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, που λέει ότι όλα αυτά είναι εντάξει, χωρίς να την έχει ετοιµάσει το Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους. Την ετοίµασαν ακριβοπληρωµένα ξένα δικηγορικά γραφεία, τα οποία πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούµενος πολίτης και το  Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους θα κληθεί να βάλει απλώς την τζίφρα... Αυτές οι συµβάσεις συνταγµατοποιούν και την προτεραιότητα των δανειστών. Τι λέει αυτό το πακέτο; Φτιάχνοντας ειδικό λογαριασµό στην Τράπεζα της Ελλάδος, η δέσµευση του ελληνικού κράτους είναι πρώτα οι δανειστές. Πρώτα θα µαζεύονται εκεί τα λεφτά για να εξυπηρετείται το δάνειο και ό,τι περισσέψει για τις κοινωνικές ανάγκες, τη λειτουργία του κράτους, του κοινωνικού κράτους, µισθοί συντάξεις, παιδεία, υγεία κ.λπ.. Δηλαδή ο κίνδυνος υπαγωγής σε µία κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωµών, µεγαλώνει. Σε αυτά προσθέστε την υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο και την παραίτηση από την ασυλία. Αυτό σηµαίνει ότι θα δικάζονται οι όποιες διαφορές στο δικαστήριο του Λουξεµβούργου, θα είναι υποχρεωτική η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου του Λουξεµβούργου από τα ελληνικά δικαστήρια και θα µπορεί να ρευστοποιηθεί έναντι απαιτήσεων των δανειστών µας η ιδιωτική περιουσία του κράτους, η οποία είναι µεγάλη." (Πρακτικά Βουλής, 20/3/2012).
Με την ίδια ακριβώς λογική, που τότε την κατέγγελνε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση διατύπωσε αίτημα παράτησης της δανειακής. Γιατί; Για να πάρει ένα καινούργιο δάνειο-γέφυρα προκειμένου, υπό τους ίδιους καταχρηστικούς όρους, να συνεχίσει να πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του υφιστάμενου χρέους. Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!

8. Π. Καμμένος: Η δανειακή ταφόπλακα της εθνικής ανεξαρτησίας...

Ενώ ο κ. Καμμένος προχωρούσε τότε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι "...πιστεύουµε ότι η σηµερινή σύµβαση είναι παράνοµη, είναι αντισυνταγµατική και αποτελεί και την «ταφόπλακα» των δύο µνηµονίων, την «ταφόπλακα» της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και την παράδοση της πολιτικής διαχείρισης της χώρας, κατ’ ουσίαν, σε µια ανώνυµη εταιρεία, µια ανώνυµη εταιρεία που είναι ένα άδειο κουφάρι που κανείς δεν γνωρίζει τι εκπροσωπεί. Είναι ένα άδειο κουφάρι που λέγεται EFSF, το οποίο τυπικώς έχει συσταθεί, το οποίο λειτουργεί, ενώ δεν έχει χρήµατα και χρησιµοποιείται από τις χώρες του ευρώ για ένα και µόνο λόγο: Για να αποφύγουν τον παράνοµο δανεισµό µε τα παράνοµα τοκογλυφικά επιτόκια που χρέωσαν την πατρίδα µας µε το πρώτο και το δεύτερο µνηµόνιο. Ουσιαστικά, δηλαδή, επειδή γνωρίζουν ότι αυτά τα παράνοµα επιτόκια, πολλαπλάσια της συµφωνίας εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τα αµφισβητήσουµε –και εµείς αυτό θα το κάνουµε- ουσιαστικά προσπαθούν να διαφυλάξουν τους δανειστές, δηλαδή τις τράπεζες τις οποίες έβαλαν µεσολαβητές µεταξύ των κρατών." (Στο ίδιο.)
Είχαν δίκιο τότε να ωρύονται όσοι αντιτάχθηκαν στη δανειακή; Και βέβαια. Πρόκειται για μια λεόντια, αποικιοκρατική σύμβαση, που έθετε το ελληνικό κράτος σε κατάσταση εκκαθάρισης και κατάσχεσης, χωρίς να έχει ούτε καν το δικαίωμα να αντιδράσει στους δανειστές. Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά της δανειακής: "Ούτε το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα) ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης– ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση."
Με τη δανειακή, δηλαδή, πάπαλα η εθνική κυριαρχία της χώρας. Δεν μπορεί η Ελλάδα ούτε καν να αντιδράσει δικαστικά εναντίον καταχρηστικών πρακτικών των δανειστών της, διότι η προσφυγή στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, τα οποία σύμφωνα με τη δανειακή είναι τα μόνα αρμόδια, "εφαρμόζεται προς όφελος μόνον του ΕΤΧΣ" (άρθρο 15, παρ. 3), δηλαδή των δανειστών. Η Ελλάδα είναι παντελώς ανοχύρωτη έναντι των δανειστών της. Απείρως χειρότερα ακόμη κι από φυσικό, ή νομικό πρόσωπο που χρωστάει σε τράπεζα.
Στην τροποποίηση της δανειακής σύμβασης από τον Σαμαρά τον Ιανουάριο του 2013, τόσο οι ΑΝΕΛ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν με επιτακτικότητα θέμα συνταγματικότητας μνημονίων, δανειακής και μνημονιακών νόμων. Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που είχε συμβεί τότε με πρωταγωνιστές τον Π. Καμμένο και Π. Παυλόπουλο.

9. Ένας ιδιαίτερα διδακτικός για σήμερα διάλογος Καμμένου-Παυλόπουλου

Παραθέτουμε όπως ακριβώς έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής (14/1/2013):
"ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ευτυχώς στη Βουλή ακόµα κρατούνται Πρακτικά. Θα αναφερθώ µόνο στα επίσηµα Πρακτικά από τις 6 Ιουλίου 2010 που ήρθε ο πρώτος εφαρµοστικός νόµος του µνηµονίου. Ήµουν ακόµα στη Νέα Δηµοκρατία, όταν ήταν η Νέα Δηµοκρατία κατά του µνηµονίου. Δεν θα αναφερθώ στην κατ’ ιδίαν συζήτηση του γραφείου του σηµερινού Πρωθυπουργού µε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα αναφερθώ στη σελίδα 9.669 των Πρακτικών της Βουλής. Ο καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Υπουργός, εκ µέρους της Νέας Δηµοκρατίας καταθέτει αίτηση αντισυνταγµατικότητας κατά του εφαρµοστικού νόµου. Σας διαβάζω τρία αποσπάσµατα.
Λέει επί λέξει ο κ. Παυλοπουλος ορισθείς λέγων επί της ενστάσεως και των αντιρρήσεων της αντισυνταγµατικότητας: «Επειδή διάφορα ακούστηκαν, υποθέτω ότι συµφωνούµε σε αυτήν τη Βουλή πως και ο κυρωτικός νόµος του µνηµονίου και οι επιµέρους νοµοθετικές και διοικητικές πράξεις οι οποίες εκδίδονται σε εκτέλεσή του δεν µπορεί σε καµµία περίπτωση να κατισχύουν του Συντάγµατος. Το Σύνταγµα είναι το θεµέλιο της έννοµης τάξης και ο κυρωτικός νόµος του µνηµονίου και όλες οι νοµοθετικές και διοικητικές πράξεις, πρέπει να υπακούουν στο Σύνταγµα. Δεν υπάρχει τίποτα πάνω από το Σύνταγµα για τα ελληνικά νοµοθετικά, διοικητικά και δικαστικά όργανα. Εποµένως δεν τίθεται θέµα άλλης ιεράρχησης σύµφωνα µε το άρθρο 28 παρ 1».
Και λέει εν συνεχεία: «Είναι ευθεία παραβίαση του Συντάγµατος, η οποία είναι η µήτρα που γεννάει όλες τις λοιπές συνταγµατικές αµφιβολίες και έθεσε και το ζήτηµα της δήθεν σύγκρισης µεταξύ διατάξεων του µνηµονίου και του Συντάγµατος. Ξεκαθαρίζουµε «λέει ο κ. Παυλόπουλος εκ µέρους της Νέας Δηµοκρατίας», λοιπόν, ότι το άρθρο 28 ορίζει πως το Σύνταγµα υπερισχύει πάντων. Αυτή είναι η µήτρα της έννοµης τάξης και η βάση της έννοµης τάξης». Αφού αµφισβητεί το σύνολο των διατάξεων που προκύπτουν από το µνηµόνιο 1 και τον εφαρµοστικό νόµο, συµπεριλαµβανοµένου και του θέµατος της ασυλίας του Αγγλικού Δικαίου κ.λπ., καταλήγει: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και οι διατάξεις αυτές του νοµοσχεδίου αποδεικνύουν, µέσα και από την αντισυνταγµατικότητα, ότι το νοµοσχέδιο αυτό κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος δικαίου. Το κατεδαφίζει στο σύνολό του.
Και νοµίζω ότι στο σηµείο αυτό πρέπει να παρατηρήσουµε ότι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να κατεδαφίζει ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο µε τόση φροντίδα και τόσο κόπο όλες οι κυβερνήσεις µετά τη Μεταπολίτευση προσπάθησαν να δηµιουργήσουν. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. (Χειροκροτήµατα από την πλευρά της Νέας Δηµοκρατίας) Δεν έχουµε να πούµε τίποτε άλλο από το ότι εµείς συνεχίζουµε να συµφωνούµε µε τον καθηγητή Παυλόπουλο, που έθεσε θέµα της αντισυνταγµατικότητας για τις διατάξεις του µνηµονίου που σήµερα έρχεται να υπερασπιστεί ως συνταγµατικό. Είχε, όµως, προβλέψει ότι το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Επιβεβαιώθηκε στις τότε προβλέψεις του. Ο ελληνικός λαός πλέον όλους µάς κρίνει και για τη θέση µας την πολιτική και για τις θέσεις µας τις νοµικές. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. (Χειροκροτήµατα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, µπορώ να έχω το λόγο για ένα λεπτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Επί προσωπικού, κύριε Παυλόπουλε;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, επειδή αναφέρθηκε στο πρόσωπό µου. Κύριε Πρόεδρε των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν παίρνω ούτε µία λέξη πίσω από αυτά που διαβάσατε, γιατί αυτά είναι αυτονόητα και εκείνα που καθορίζουν την ιεραρχία των κανόνων δικαίου. (Χειροκροτήµατα από την πτέρυγα της Νέας Δηµοκρατίας)
Υπενθυµίζω το εξής: Και σήµερα -πιστεύω και ήµουν εκείνος που στο Συµβούλιο της Επικρατείας και ως δικηγόρος υπερασπίστηκα- ότι το χαράτσι, παραδείγµατος χάριν, στα ακίνητα ήταν απολύτως αντισυνταγµατικό και κρίθηκε αντισυνταγµατικό. Πιστεύω ότι σειρά διατάξεων των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήµου κατεδάφισαν το κοινωνικό κράτος δικαίου. Τι σχέση έχει, όµως, αυτό µε τη δανειακή σύµβαση; Τι σχέση έχει αυτό µε τα θέµατα που συζητάµε; Αντίθετα, θα σας θυµίσω κάτι, κύριε Πρόεδρε των Ανεξάρτητων Ελλήνων: Ότι αυτά που είπα σήµερα τα είχα πει στην κατ’ ιδίαν συζήτηση των Βουλευτών της Νέας Δηµοκρατίας, όταν έγινε εκείνο το σχίσµα και όταν διάφοροι συνάδελφοι πίστευαν αυτά που λεν και σήµερα κάποιοι δικοί σας. Και από εκείνο εκεί το Βήµα ως εισηγητής της Νέας Δηµοκρατίας συζητώντας το PSI είπα ακριβώς τα ίδια που λέω και τώρα. Εγώ δεν συνήθισα να ταξιδεύω µε σηµαίες ευκαιρίας και, σας είπα, ούτε την επιστήµη µου την έβαλα ποτέ στην υπηρεσία της πολιτικής. Και όταν κάνω ενστάσεις αντισυνταγµατικότητας τις κάνω για να υπερασπιστώ µε πολιτικούς όρους το Σύνταγµα και όχι την πολιτική µου µε όρους Συντάγµατος. Ευχαριστώ πολύ. (Χειροκροτήµατα από την πτέρυγα της Νέας Δηµοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας ευχαριστούµε πολύ, κύριε Παυλόπουλε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θέλω το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, για ένα λεπτό, κύριε Καµµένε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Χαίροµαι που επιµένετε στις θέσεις σας και επιβεβαιώνετε την αντισυνταγµατικότητα όλων αυτών των νοµοσχεδίων, που αποτελούν µια σειρά. Σήµερα αυτό που ψηφίζουµε ουσιαστικά είναι ο πρώτος εφαρµοστικός νόµος ο οποίος «νοµιµοποιεί» -διότι η δική µας θέση είναι ότι χρειάζεται αυξηµένη πλειοψηφία- το σύνολο των διατάξεων των µνηµονίων. Και λέµε ότι παραµένουν αντισυνταγµατικοί κατά τους δικούς σας συσχετισµούς. Και θα σας θυµίσω και κάτι άλλο. Ήσασταν ο πρώτος που µας διδάξατε τότε απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου -που σήµερα προασπίζεστε και θέλετε να προασπίσετε από την παραποµπή του την Πέµπτη- το θέµα της εφαρµογής του Αγγλικού Δικαίου, το οποίο εφαρµόστηκε στην Ελλάδα µε την απόφαση η οποία είχε ληφθεί και την ουσιαστική συµµετοχή του αγγλικού τότε στόλου στο βοµβαρδισµό του Φαλήρου. Σας τα λέω αυτά, κύριε καθηγητά και κύριε συνάδελφε, διότι και Πρακτικά υπάρχουν και όταν εµείς λέµε ότι το σύνολο αυτών που ψηφίζονται, που προσπαθούν να παραχωρήσουν τη ασυλία της χώρας και την εθνική κυριαρχία της χώρας, είναι άκυρα και ουδέποτε ψηφισθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων και τα αµφισβητούµε και προς τους δηµοσίους δανειστές πιστεύουµε ότι θα έρθει η ώρα που µε τα δικά σας λεγόµενα θα τα υπερασπιστούµε, για να διαφυλάξουµε την αξιοπρέπεια της ελληνικής οικογένειας -που σήµερα διαλύεται µαζί µε το κοινωνικό κράτοςκαι την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία. (Χειροκροτήµατα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)"
Ειλικρινά πόσο μεγάλος απατεώνας πρέπει να είσαι όταν διαριγνύεις την μια φορά τα ιμάτιά σου για την αντισυνταγματικότητα της δανειακής και των εκπορεύομενων απ' αυτήν μνημονιακών νόμων, για την κατάφωρη κατάλυση των ασυλιών και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας και να ζητάς κατόπιν την παράτασή της; Ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. "ναι σε όλα", επιβραβεύτηκε με την άνοδό του στον θώκο του ΠτΔ για να συνεχίσει από καλύτερη θέση να δικαιολογεί κυνικά την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και του συντάγματος. Για τον κ. Καμμένο και τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ αρκούν απλά οι υπουργικοί θώκοι. Την εξουσία πολλοί εμίσησαν, το ξεπούλημα σ' αυτήν κανείς.

10. "Τρέχουσα διευθέτηση" αντί για "υφιστάμενο μνημόνιο"

Με το αίτημα για παράταση της δανειακής για 4 μήνες η νέα κυβέρνηση θέλει να διεκδικήσει ένα νέο δάνειο που θα της επιτρέψει να πληρώσει παλιότερα δάνεια. Στο χρέος δηλαδή απαντά με μεγαλύτερο χρέος. Και μάλιστα με όλες τις καταχρηστικές και αποικιοκρατικές δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή. Ότι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι.
Με ποιόν σκοπό; "Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Eurogroup, τους θεσμούς και την Ελλάδα," αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση αποδέχεται να αξιολογηθεί με βάση τους όρους της "τρέχουσας διευθέτησης". Τι είναι αυτό; Το "τρέχουσα διευθέτηση" είναι μια ακόμη λεκτική καινοτομία, όπως οι "θεσμοί, ώστε να μην αντιλαμβάνεται εύκολα η κοινή γνώμη ότι το Eurogroup εννοεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής του μνημονίου. Όπου δηλαδή βλέπετε "τρέχουσα διευθέτηση" να διαβάζετε υφιστάμενο μνημόνιο.
Συνεπώς να αξιολογηθεί η χώρα με βάση κατά πόσο έχει τηρήσει τους όρους του υφιστάμενου μνημονίου. Κάτι που το απέκλειε μετά μανίας η νέα κυβέρνηση γιατί υποτίθεται ότι θεωρούσε το μνημόνιο καταστροφικό και αποτυχημένο. Πάνε αυτά.
Από ποιόν θα αξιολογηθεί η χώρα; Από τους "θεσμούς". Δηλαδή την τρόικα. Όπου βλέπετε θεσμούς να διαβάζετε τρόικα. Με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένη ευελιξίας. Τι σημαίνει αυτό; Κάτι απολύτως γνωστό. Τα γνωστά μας δημοσιονομικά ισοδύναμα. Μέχρις ότου υπάρξει μια νέα δανειακή σύμβαση πιο μακροπρόθεσμη κατά το καλοκαίρι μεριά.

11. Θωράκιση της δανειακής σε βάρος της χώρας και του λαού.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να απαλλάξει από το στίγμα της αντισυνταγματικότητας και της κατάφωρης παρανομίας το σύνολο των δανειακών, αλλά και των μνημονιακών νόμων που εκπορεύονται από δαύτην. Η δανειακή ψηφίστηκε όχι ως διεθνής σύμβαση με αυξημένη τυπική ισχύ, υπεράνω οποιουδήποτε άλλου νόμου, αλλά σαν παράρτημα νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών.
Επομένως, μια απλή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να την ανατρέψει εισάγωντας απλά ένα νέο νόμο που την καταργεί, μαζί με το σύνολο των μνημονιακών νόμων που προκύπτουν απ' αυτήν. Κι όσο υπάρχει αντιπολίτευση που καταδικάζει την δανειακή ως αντισυνταγματική και καθ΄όλα παράνομη, τότε το ζήτημά της παραμένει ανοιχτό.
Όχι όμως αν η πρώην αντιπολίτευση ως κυβέρνηση αιτηθεί "ελεύθερα" και "οικειοθελώς" την παράταση της ήδη υφιστάμενης δανειακής. Τότε όσα έχει καταμαρτηρήσει η ίδια εναντίον της, πάνε περίπατο. Δεν μπορούν να σταθούν σε κάνενα δικαστήριο. Να γιατί ο Ντάϊζελμπλουμ την Δευτέρα που μας πέρασε απαίτησε με τελεσίγραφο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση δανειακής και προγράμματος.
Και πρέπει να θυμόμαστε ότι η δανειακή υφίσταται και είναι απολύτως δεσμευτική για την Ελλάδα για όσο χρόνο χρειαστεί η χώρα να ξεπληρώσει τα δάνεια που πήρε με δαύτην. Και οι καταχρηστικοί όροι της δανειακής σε βάρος της χώρας γίνονται όλο και πιο απειλητικοί, όχι τόσο κατά την εκταμίευση του δανείου, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια αποπληρωμής του. Να γιατί προβλέπει ότι με την παραμικρή καθυστέρηση και μόνο της αποπληρωμής έστω και μιας δόσης, οι δανειστές μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζουν καν την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Δεν γνωρίζουμε πώς θα έρθει στη Βουλή για έγκριση η παράταση της δανειακής. Μπορεί να έρθει με την μορφή της διεθνούς σύμβασης ώστε να αποκτήσει αυξημένη τυπική ισχύ σε βάρος της χώρας και του λαού με βάση το άρθρο 28.1 του Συντάγματος. Οι ψήφοι υπάρχουν. Αλλά μπορεί να έρθει με την ίδια βιασύνη που εισήχθει προς ψήφιση παλιότερα. Και τότε θα δούμε αν θα αποφύγει η νέα κυβέρνηση αυτό που κατάγγελνε ως αντιπολίτευση: την νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει στην δανειακή και τις αποικιοκρατικές δεσμεύσεις που προκύπτουν απ' αυτή, νομική ισχύ τέτοια ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί εύκολα για αντισυνταγματικότητα. Κι έτσι να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα για τη χώρα και τον λαό της. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Όποιος ψηφίσει αυτή την παράταση, όπως κι αν έρθει στην Βουλή, είναι το ίδιο ένοχος εσχάτης προδοσίας, όπως και οι προηγούμενοι. Κι οφείλει να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη με βάση το άρθρο 120.3 του Συντάγματος και το 134.2 του Π.Κ..

12. Νέο πρόγραμμα "μεταρρυθμιστικών μέτρων", συνέχεια του μνημόνιου...

Το κείμενο του Eurogroup συνεχίζει: "Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας διευθέτησης, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου."
Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων μέχρι σήμερα το βράδυ. Σε ποια βάση αυτά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα; "Επί τη βάση της τρέχουσας διευθέτησης," δηλαδή στη βάση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι "θεσμοί", δηλαδή η τρόικα, θα πει αν είναι "έγκυρο σημείο εκκίνησης", προσέξτε γιατί: "για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης."
Με άλλα λόγια τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα κριθούν από την τρόικα με βάση το υφιστάμενο μνημόνιο και κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν συνεπής συνέχειά του. Μόνο έτσι θα υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε να εκταμιεθούν οι δόσεις. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την συνέχιση του υφιστάμενου μνημονίου υπό την αξιολόγηση της τρόικας, όπως συνέβαινε πάντα.
Για να μην υπάρχει κανενός είδους αμφιβολία περί τούτου, διαβάστε τι λέει η επόμενη ακριβώς παράγραφος της δήλωσης του Eurogroup: "Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Eurogroup."
Καταλάβατε; Και αξιολόγηση από τους θεσμούς-τρόικα, όπως είχαν απαιτήσει οι δανειστές και το Βερολίνο. Και παράταση του προγράμματος, δηλαδή του υφιστάμενου μνημονίου, για να γίνει εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης, που ο κ. Βαρουφάκης την είχει αρνηθεί.
Αυτό που θα δούμε είναι ένα θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης, που θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο. Από την μια η κυβέρνηση θα παίζει τον "καλό"πετώντας ατάκτως ερριμένες ιδέες, ώς δήθεν προτάσεις μέτρων, όπως έκανε μέχρι τώρα. Από την άλλη, θα έχουμε τους "θεσμούς", δηλαδή την τρόικα, να αξιολογεί την πορεία της οικονομίας και να ζητά όλο κια πιο άγρια μέτρα εναντίον του λαού στα πλαίσια του "παραταθέντος προγράμματος".

13. Πάμε για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρέος για τον λαό...

Και το κείμενο του Eurogroup συνεχίζει: "Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού."
Με άλλα λόγια, τα 10,8 δις ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχουν φορτωθεί ως χρέος στον έλληνα φορολογούμενο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο. Η κυβέρνηση έταζε ότι θα πάρει αυτό το ποσό για να το χρηματοδοτήσει ανάγκες της οικονομίας. Ακόμη μια φρούδα υπόσχεση. Το ποσό αυτό παρακρατάται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Λουξεμβούργο με μόνο σκοπό να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή εκκαθαρισή τους.
Φυσικά το ποσό αυτό θα παραμείνει χρεωμένο στον έλληνα φορολογούμενο. Όμως τις αποφάσεις για το πού θα χρησιμοποιηθεί, θα τις πάρει η ΕΚΤ και πιο συγκεκριμένα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Τραπεζικής Ένωσης (ΕΕΜ). Κατόπιν φυσικά αιτήματος της τράπεζας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επιμείνουμε. Δεν αποφασίζει ούτε καν το ΤΧΣ, όπως γινόταν μέχρι τις αρχές του φετινού χρόνου για το αν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες. Τώρα το ΤΧΣ απλά πρωωθεί το αίτημα της τράπεζας στον ΕΕΜ της Τραπεζικής Ένωσης, ο οποίος αποφασίζει ανεξάρτητα από τις εθνικές αρχές και την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός απλά καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό, χωρίς ούτε καν τυπικά να έχει λόγο.

14. Παραμένουν οι ξένοι επιτηρητές και επίτροποι...

Το κείμενο του Eurogroup συνεχίζει: "Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο."
Συνεπώς οι "θεσμοί" είναι η ίδια τρόικα που ήταν και πριν. Δηλαδή η ΕΚΤ, η Ευρωπαική Επιτροπή και το ΔΝΤ. Καμιά αλλαγή. Ισχύει ότι ίσχυε από την εποχή του 1ου μνημονίου.
Και συνεχίζει το κείμενο: "Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας."
Εδώ πρέπει να προσέξετε τρία συγκεκριμένα πράγματα:
Πρώτο: Υπήρξε "σθεναρή δέσμευση" της ελληνικής πλευράς σε "μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". Τι εννοεί εδώ "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις"; Το τι εννοούν οι δανειστές το ξέρουμε. Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις, απορρυθμίσεις, άνοιγμα των αγορών, κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος, κοκ. Μ' αυτές τις "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" υπόσχονται εδώ και χρόνια ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το αποτέλεσμα; Τζίφος. Από το κακό στο χειρότερο.
Δεύτερο: Η "ισχυρή δέσμευση" της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει και το εξής καταπληκτικό: "τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης." Πώς είναι δυνατόν να συμβιβαστεί το ένα με το άλλο; Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη όταν "η διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα" εξαρτάται από το πώς θα συνεχίσει η διόγκωση των τραπεζών βασισμένη στην κερδοσκοπία με τα χρέη, ιδιωτικά και κρατικά; Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει σταθερότητα και ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αν οι συστημικές τράπεζες δεν χρεοκοπήσουν και συνεχίσουν να χρεοκοπούν ιδιώτες και κράτη;
Τρίτο: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Τι έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί; Η απαίτηση της τρόικας για νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι πληστειριασμοί σε βάρος των πολιτών. Η μαζική εκποίηση της περιουσίας όσων αδυνατούν να πληρώσουν τους δημευτικούς φόρους. Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, υγείας και παιδείας προκειμένου, υποτίθεται, να γίνει πιο "αποτελεσματικός" ο δημόσιος τομέας.
Θυμηθείτε τον κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη που ανακάλυψαν το μεγαλείο της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων απορύθμισης και ιδιωτικοποίησης που πλασάρει εδώ και χρόνια ο Γκουρία στις χώρες υπό χρεοκοπία. Να τι έλεγε ο Π. Καμμένος για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στη συνεδρίαση της Βουλής, 30/3/2014: "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχονται σήμερα με την εργαλειοθήκη του ο ΟΟΣΑ. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούνε ότι ήλθαν εδώ να φέρουν τα εργαλεία. Ποια είναι τα εργαλεία; Τα εργαλεία είναι αυτά τα οποία έχουν την υπογραφή του ΟΟΣΑ, αλλά που έχει συντάξει ο ΙΟΒΕ. Εκείνος ο οργανισμός, δηλαδή, στον οποίο προϊστάμενος ήταν ο σημερινός Υπουργός των Οικονομικών... Οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια εργαλεία, οι ίδιες εργαλειοθήκες στην πλάτη του λαού. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά σήμερα έρχονται να τακτοποιηθούν;"
Ανάλογα έλεγαν και οι του ΣΥΡΙΖΑ τότε, αλλά δεν χρειάστηκε παρά μια συνάντηση του νεοφερόμενου πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Άνχελ Γκουρία ΓΓ του ΟΟΣΑ στις 11/2/2015, για να ανακαλύψουν όλοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την δήθεν αναπτυξιακή δυναμική των προτάσεων του οργανισμού. Βλέπετε έχουμε πολύ μεγάλη παράδοση στην κυβίστιση των πολιτικών. Άθλημα υπεράνω διαχωριστικών γραμμών αριστεράς-δεξιάς.
Και για να είναι σίγουροι οι ξένοι δανειστές ότι όλα αυτά θα γίνουν κατά πώς θέλουν και στα χρονοδιαγράμματα που θέλουν, τι έβαλαν την ελληνική πλευρά να υπογράψει; Ότι "οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας." Τι σημαίνει "παροχή τεχνικής βοήθειας"; Σημαίνει ότι η "ομάδα κρούσης" Ράιχενμπαχ, δηλαδή οι επίτροποι που κατσικώθηκαν στα υπουργεία και ανέλαβαν τα ινία σ' όλους τους ζωτικούς κόμβους του κράτους προκειμένου επίσημα να παράσχουν "τεχνική βοήθεια", θα παραμείνουν για να επιβλέπουν κυβέρνηση και διοίκηση.

15. Το χρέος κρίνεται βιώσιμο...

Στο κείμενο του Eurogroup υπάρχει μονάχα μια αναφορά για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας: "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως."
Πουθενά δεν τίθεται καν θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Δεν υπάρχει ούτε καν η πιο αμυδρή υπόσχεση για απομείωση ή έστω επιμήνση του υφιστάμενου χρέους. Για επανεξέταση έστω των όρων και της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού. Τίποτε απολύτως.
Αντίθετα, η ελληνική πλευρά "επαναλαμβάνει" τη δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία μάλιστα είναι και "αδιαμφισβήτητη δέσμευση" - δηλαδή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και για κανένα λόγο - να συνεχίσει να πληρώνει αυτό αβάσταχτο χρέος. Προς όλους τους πιστωτές. Δηλαδή δεν επιτρέπεται καν η διαφοροποίηση των πιστωτών, μήπως και υπάρξει η δυνατότητα κλειστεί μια ιδιαίτερη ξεχωριστή συμφωνία με κάποιους από δαύτους. Είτε είναι κράτος, είτε ιδιώτης κερδοσκόπος. 
Πώς πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει η ελληνική πλευρά; Πλήρως και εγκαίρως. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δέχεται σαφώς ότι το υφιστάμενο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως και εγκαίρως. Πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. Και μάλιστα υπό τις υπάρχουσε συνθήκες χρόνιας βαθιάς ύφεσης και αιμοραγίας του ελληνικού λαού.

16. Η Ελλάδα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα...

Η δήλωση του Eurogoup συνεχίζει: "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015."
Ποιός θυμάται τι έλεγε το ανακοινωθέν της 27ης Νοεμβρίου 2012;  Όσο κι αν ρωτήσετε κανείς δεν φαίνεται να θυμάται. Παραθέτουμε αποσπάσμα από εκείνο το ανακοινωθέν:
"Το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι οι επικαιροποιημένοι όροι του προγράμματος περιλαμβάνουν την υιοθέτηση από την Ελλάδα των νέων μέσων για την ενίσχυση της εφαρμογής του προγράμματος, ιδίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων ιδιωτικοποίησης, καθώς και από την ισχυρότερους κανόνες παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά το χωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το 30% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτόν το λογαριασμό, για να καλύψει την πληρωμή της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση στο μέλλον. Η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και παρέχει πλήρη εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφορίες για το EFSF / ESM για τις συναλλαγές στο χωριστό λογαριασμό."
Καταλάβατε τι υπέγραψε η νέα κυβέρνηση; Όχι μόνο την αυστηρή τήρηση που αποφασισμένου Προϋπολογισμού, υπό την επίσημης ιδιαίτερα αυστητή επιτήρηση από την τρόικα, συγνώμη τους "θεσμούς". Αποδέχτηκε να παραμείνει ο ξεχωριστός λογαριασμός στην ΤτΕ, όπου κατατίθεται ανά τρίμηνο το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσει και από τα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αποδέχτηκε όχι μόνο να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις - άλλωστε γι' αυτό παραμένει κι ο ΤΑΙΠΕΔ - προκειμένου να υπάρξουν έσοδα για το χρέος, αλλά να συνεχίσει να κυνηγά τα πρωτογενή πλεονάσματα με τον τρόπο που έκαναν και οι προηγούμενοι. Γιατί; Για να καταθέτει τα πλεονάσματα αυτά στο ξεχωριστό λογαριασμό του χρέους.
Μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να συνεχιστούν τα άγρια προγράμματα προσαρμογής με συντριβή των λαικών στρωμάτων και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών; Ούτε κατά διάνοια. Πρωτογενές πλεόνασμα ειδικά με ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει αφαίρεση επιπλέον πόρων και εσόδων από την οικονομία και τα νοικοκυριά. Για να πάνε που; Σε επενδύσεις; Όχι, αλλά στην εξυπηρέτηση του χρέους. Κι έτσι να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της συρρίκνωσης της οικονομίας και του λαικού εισοδήματος με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που ξέρουμε ήδη.

17. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να μην ακυρώσει τίποτε απ' όσα έγιναν...

Tο τωρινό κείμενο του Eurogroup σημειώνει: "Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης."
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επικροτούν τον τρόπο διαπραγμάτευσης και προσέγγισης της ελληνικής πλευράς με όλα τα δήθεν, γιατί πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της "τρέχουσας διευθέτησης", δηλαδή των υφιστάμενων μνημονίων. Επικροτούν δηλαδή την πολιτική εξαπάτησης που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση γιατί έτσι θα υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ των δανειστών.
Και το Eurogroup συνεχίζει: "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς."
Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να μην αλλάξει τίποτε απ' ότι έγινε ήδη γίνει σε επίπεδο μέτρων, πολιτικών και "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που έχουν δρομολογηθεί, όπως εργασιακή απορύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κοκ. Δεσμεύεται να μην πειράξει τον τοκογλυφικό και σαράφικο χαρακτήρα των συστημικών τραπεζών και γενικά να μην κάνει απολύτως τίποτε ακόμη κι από εκείνα τα ελάχιστα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Όλα βρίσκονται υπό την έγκριση των δανειστών, δηλαδή της τρόικας "θεσμών" και του Eurogroup.

18. Η Ελλάδα συνεχίζει από κει που σταμάτησε πριν τις εκλογές...

Το Eurogroup αναφέρει: "Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης."
Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά συμφωνεί να συνεχίσει η χώρα από κει που σταμάτησε με τις εκλογές. Ώστε να υπάρξει "επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης" από την τρόικα "θεσμοί", η οποία αξιολόγηση είχε ξεκινήσει επί Γκίκα Χαρδούβελη. Συνεχίζουν όπως και πριν προκειμένου να πάρουν το νέο δάνειο-γέφυρα με όρους τους καταχρηστικούς και αποικιοκρατικούς όρους της κρατούσας δανειακής σύμβασης σε βάρος της Ελλάδας.
"Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου."
Να και το χειρότερο. Όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να ξαναποκτήσει η Ελλάδα "πλήρη πρόσβαη στις αγορές". Γιατί; Για να συνεχίσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος, χωρίς χρηματοδοτική συνδρομή από τον μηχανισμό. Δηλαδή να συνεχίσει την ίδια πορεία απόλυτης χρεοκοπίας που ακολούθησε μέχρι τώρα και φτάσαμε έως εδώ. Αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας: να δανείζεσαι προκειμένου να πληρώνεις παλιότερα χρέη.
Έτσι για το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια δήθεν αναμέτρηση κυβέρνησης-τρόικας, που όμως θα καταλήγει - μετά από δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις για τα μάτια του κόσμου - σε χειρότερα μνημονιακά μέτρα. Εν τω μεταξύ θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, που έχει ψηφιστεί ήδη μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2015, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυξημένης φορολογικής επιδρομής, οριζόντιων περικοπών, μείωσης εισοδημάτων, κοκ.
Πρόκειται για μια συμφωνημένη εξαρχής "ηρωική" περίοδος της κυβέρνησης δήθεν αναμέτρησης με τους δανειστές. Έτσι ώστε με την βοήθεια της χειρότερης χούντας που είχαμε ποτέ στην ενημέρωση, να κρατηθεί ο λαός σε καταστολή και να περιμένει λαγούς με πετραχήλια.
Εν τω μεταξύ η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινώνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία θα πέσουν έξω, τα σχολεία και τα νοσοσκομεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στο συνολό τους, το μέσο εισόδημα θα συρρικνώνεται, η ανεργία θα καλπάζει και ο λαός υπό καθεστώς απελπισίας θα αποδεχθεί τελικά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρόικας. Ενάντια στα οποία τόσο πολύ υποτίθεται ότι εναντιώθηκε η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς είναι αναγκαία για να μας δώσουν τη δόση μας. Σαν πρεζόνια που μας έχουν καταντήσει.
Αυτό είναι το σχέδιό τους. Και για να πετύχει βασίζονται στο "δώσε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση", αλλά και στην απελπιστικά ολοκληρωτική παραπλάνηση από τα ΜΜΕ, όπου δεν υπάρχει πια ούτε η παραμικρή αντιπολιτευτική φωνή. Έτσι θέλουν να μας οδηγήσουν όχι μόνο στη συνέχεια του υφιστάμενου μνημονίου, αλλά και στην αποδοχή ενός νέου πολύ χειρότερου σε βάρος του λαού και της χώρας.
Αυτό κατάφεραν και γι' αυτό πανηγυρίζουν. Χώρια που τώρα το μνημόνιο ταυτίστηκε με το αντιμνμόνιο, η εκτροπή και τα πραξικοπήματα σε όλα τα επίπεδα θα είναι καθημερινή πρακτική, ενώ είναι ιδανική περίοδος να προωθηθούν ακόμη και σχέδια εθνικού ακρωτηριασμού της χώρας. Αν δεν ανατραπεί το ταχύτερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση από τον ίδιο τον λαό για να προχωρήσει γρήγορα στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας με σκοπό την διαγραφή του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, τότε ετοιμαστείτε για τα πολύ χειρότερα.