Monday, June 1, 2015

Δημ. Καζάκης στο ΑΚΡΟΑΜΑ 998 «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή – Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Δημ. Καζάκης στο ΑΚΡΟΑΜΑ 998 «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή – Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή κι η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο, δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ακρόαμα ο οικονομολόγος αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ Δημ. Καζάκης, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Διαγραφή χρέους κι εθνικό νόμισμα» που διοργανώνει το ΕΠΑΜ το Σάββακτο 30 Μαΐου στις 7.30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (απέναντι από το κτίριο Παπαστράτου), με ομιλητές τον κ. Καζάκη και τον δικηγόρο και Γ΄Συντονιστή της Π.Γ. ΕΠΑΜ  Αναστάσιο Κώνστα.  
Ο κ. Καζάκης δήλωσε ότι είναι υπέρ του δημοψηφίσματος και των εκλογών γιατί πλέον όπως είπε «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή που ήταν σαφής δλδ κάντε ότι μπορείτε μέσα στο ευρώ κι όχι κρατήστε μας μέσα στο ευρώ πάση θυσία, οπότε όταν βλέπω ότι μέσα στο ευρώ δεν μπορώ να κάνω τότε αν είμαι πολιτικά έντιμος ζητάω από το λαό να αποφασίσει». ...

Τράπεζες
Όσον αφορά στο ρόλο της ΤτΕ και τι βλέπει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για τις τράπεζες, ο κ. Καζάκης χαρακτήρισε την ΤτΕ μια ιδιωτική εταιρεία Α.Ε. η οποία ελέγχεται από το ευρωσύστημα και δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας ή εποπτεία πιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, αλλά είναι ένας μηχανισμός εποπτείας που έχει ο κ. Ντράγκι στα χέρια τους της ΕΚΤ. Σχετικά με τις άλλες τράπεζες ο κ. Καζάκης τις χαρακτήρισε κουφάρια που επιδοτούνται αδρά με εγγύηση του έλληνα φορολογούμενου για να επιβιώνουν χωρίς κανένα λόγο, καθώς όπως δήλωσε «δεν υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία. Αντ’ αυτού, τραβάνε δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωσύστημα. Μόνο το τελευταίο  4μηνο του 2015 οι τράπεζες, έχουν τραβήξει πάνω από 80δις από τον ελληνικό μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης του κ. Ντράγκι. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το δανεισμό γιατί είναι ακριβός. θα πρέπει να τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος. Χώρια τα ομολογιακά δάνεια τα οποία τα εγγυάται και αυτά το ελληνικό δημόσιο και που μόνο στο τελευταίο 4μηνό έχουν ξεπεράσει τα 50δις. Μιλάμε δλδ για 130δις ευρώ που δεν ξέρουμε που πήγανε αυτά τα χρήματα» διευκρινίζοντας ότι τα 80δις είναι από τον ELA και τα 50 από την αγορά,  δλδ εκδίδοντας ομολόγα που τα πούλησαν στην αγορά και πήραν τα χρήματα. «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα» υπογράμμισε ο κ. κα’ζάκης και συνέχισε «πως είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να τραπεζικό σύστημα που τραβά 130δις μέσα σε τέσσερις μήνες χωρίς να ξέρουμε που πάνε και να το εγγυόμαστε εμείς ως έλληνες φορολογούμενοι;»
«Το ελληνικό κράτος έχει στραγγαλιστεί»
Ο κ. Καζάκης συνέχισε επισημαίνοντας ότι οικονομικά το ελληνικό κράτος έχει στραγγαλιστεί, προσπαθώντας να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα από την πρώτη στιγμή και συνέχιζε να πληρώνει το χρέος όσο διαπραγματευόταν,  με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι δανειστές, τακτική κωλυσιεργίας και να στραγγαλιστεί δημοσιονομικά το κράτος. Όπως τόνισε «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο σαν χώρα και προσπαθούν οι δανειστές να επιβάλλουν αυτό που θέλουν. Αυτή η τακτική των δανειστών ήταν εκβιαστική, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον τότε θα ‘πρεπε να πει ότι, αναστέλλει την πληρωμή του χρέους τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς την ΕΚΤ».
Ο κ. Καζάκης διευκρίνισε ότι δε θα είχαμε πιστωτικό γεγονός τότε γιατί σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον πρόκειται για την ΕΚΤ και το ΔΝΤ επειδή είναι επίσημοι φορείς χρέους, δεν σχετίζονται με την αγορά και άρα δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, δεν κατατάσσεται σε κατάσταση πτώχευσης η χώρα και μπορούσε να κάνει αναστολή. Κι όπως είπε «με αυτό τον τρόπο θα γλυτώναμε την πίεση των δανειστών και η χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση. Θα υπήρχε ο εκβιασμός αλλά, δε θα σε οδηγούσαν εύκολα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Έχει βρεθεί η κυβέρνηση να έχει πάρει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα από το ελληνικό δημόσιο, για να πληρώσει  1,6δις μέχρι 15 Ιουνίου που δεν υπάρχει. Ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Είναι υποχρεωμένη να κάνει δύο πράγματα ή να καταγγείλει την κατάσταση με τους δανειστές και ότι διαγράφει το χρέος και φεύγει από το ευρώ   ή να υποταχθεί στους δανειστές και να επιβληθούν τα μέτρα Σόιμπλε δλδ τα χειρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από το 2010».
Ο κ. Καζάκης ανέφερε ότι αν η χώρα επιλέξει να μείνει στην ευρωζώνη αναγκαστικά πρέπει να βάλει φόρους αλλά όχι φόρους που θα έχουν διάρκεια οικονομικού έτους, αλλά φόρους που έχουν άμεση αποδοχή. Να ενισχύσει δλδ τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, να βγάλει έκτακτους ειδικούς φόρους μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο αυτό έχει να κάνει και με την φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας που δεν υπάρχει, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν τα χρέη προς την εφορία κοντά στα 80 δις. 
«Καμία επικοινωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις εκλογές»
Μάλιστα ο κ. Καζάκης, αποκάλυψε ότι το ΕΠΑΜ είχε προτείνει αμέσως μετά τις εκλογές στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε αναστολή δανεισμού, ωστόσο  δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, αντιθέτως όπως είπε «είδαμε κάποιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη που ήταν τρομολαγνικές. Επίσημα το ΔΝΤ μας δίνει το περιθώριο 24μηνών διαπραγμάτευσης σε περίπτωση καθυστέρησης οφειλής. Πλέον δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και η μικρή επικοινωνία που υπήρχε πριν τις εκλογές έχει κοπεί μετά τις εκλογές κι όχι με δική μας ευθύνη Ο κ. Τσίπρας πιστεύω ότι είχε καλές προθέσεις να κάνει κάτι, αλλά διάλεξε τον χειρότερο τρόπο. Βλέπεις την αγωνία στο μάτι του. Δεν έχει το επιτελείο για να συγκρουστεί με τους δανειστές. Εγώ θα περίμενα να έχει καταθέσει εναλλακτική λύση όχι κραυγές και συνθήματα, αλλά σχέδιο» ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν ανοίγει τον πολιτικό διάλογο και γιατί υπάρχει αυτή η απόλυτη φίμωση. 
Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να προκαλέσει μια  ελεγχόμενη έξοδο από το σύστημα, ο κ. Καζάκης είναι κάθετος επισημαίνοντας ότι  κυριαρχεί ο φόβος απέναντι στους δανειστές.
«Τρία μέτρα»
Όσον αφορά στο τι θα έκανε ο κ. Καζάκης αν ήταν ο ίδιος κυβέρνηση, το ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ, δήλωσε ότι αρχικά θα μετέβαινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα ανακοίνωνε ότι το χρέος είναι παράνομο άρα δεν το πληρώνει και θα καλούσε τη Γενική Συνέλευση να γνωμοδοτήσει για το παγκόσμιο χρέος. Όπως επεσήμανε «ήδη γίνονται διεργασίες στον ΟΗΕ, καθώς η πρόταση αυτή την έκανε η Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επί Σαμαρά και Βενιζέλου κι όποιος διαφωνεί με αυτή την στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να πάει στα διεθνή δικαστήρια και να βρει το δίκιο του, αλλά κανένα διεθνές δικαστήριο δεν έχει γνωμοδοτήσει σε βάρος χώρας ειδικά σε συνθήκες παραβίασης διεθνών συνθηκών κλπ όπως στην Ελλάδα». 
Το δεύτερον μέτρο στο οποίο θα προχωρούσε ο κ. Καζάκης θα ήταν να σταματήσει να επιδοθεί τις συστημικές τράπεζες και να τις βάλει σε δημόσια εκκαθάριση και στην περίπτωση των νοικοκυριών και μικρομεσαίων που «πεθαίνουν» κάτω από το βάρος του χρέους να σβήσει εκεί κι αυτοί που πήραν τα θαλασσοδάνεια να πληρώσουν με δήμευση περιουσίας και με αντίστοιχες διαδικασίες δικαίου. Το τρίτο μέτρο θα ήταν να ανακοινώσει άμεσα ότι φεύγει από το ευρώ και να ανατάξει  την οικονομία με δικό της νόμισμα για να επιτευχθεί άνοδος της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε «Στο μεν ευρώ στο δίνει ο Ντράγκι και γι αυτό εκτινάσσεται το χρέος, ενώ το εθνικό νόμισμα το δημιουργείς εσύ σύμφωνα με τις ανάγκες σου και το δίνεις,  χωρίς να φορτώνεσαι χρέη».
Τέλος ποια εκτιμά ότι θα είναι η περίοδος προσαρμοστικότητας αν η χώρα οδηγηθεί στη δραχμή, ο κ. Καζάκης, πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται έξι μήνες για να βάλει το εθνικό νόμισμα και περίπου ένα χρόνο για σταθεροποίηση οικονομίας, ωστόσο όπως τόνισε 
«το πρώτο εξάμηνο θα είναι δύσκολο, γιατί θα πρέπει να κινηθεί η χώρα αναγκαστικά με το ευρώ κι εκεί υπάρχει το θέμα του εξωτερικού ελλείμματος, να έχουμε το συνάλλαγμα για να καλύψουμε το εμπορικό έλλειμμα. Το θέμα είναι να φυλάξουμε καλά το συνάλλαγμα, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εισαγωγές για την ελληνική οικονομία που χρειαζόμαστε και να κάνουμε επιλογή εισαγωγών για να μην σπαταλάμε το συνάλλαγμα».
ΠΗΓΗ: akroama

No comments:

Post a Comment