Monday, January 19, 2015

Το αφεντικό, οσονούπω, φέρνει το λογαριασμό. Δεν θα δεχτεί επιταγές!! του Κώστα Γιαννιώτη

Το αφεντικό, οσονούπω, φέρνει το λογαριασμό. Δεν θα δεχτεί επιταγές!!

του Κώστα Γιαννιώτη
Κατά πώς δείχνουν τα κιτάπια και τα μερομήνια - της κοινωνίας και όχι των στημένων δημοσκοπήσεων – ο συρφετός της υποτέλειας, της πατριδοκαπηλίας και του δωσιλογισμού, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συντριβή του. Θα τους συντρίψει μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια της ανοχής και της αντοχής της. Μια κοινωνία που θα αρνηθεί να τους προσφέρει την τελευταία της ανάσα σαν προσάναμμα στην πυρά που της ετοιμάζουν.

Αυτή η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, περιμένει το ξημέρωμα της 25ης Γενάρη για να δείξει ότι, ακόμα και γονατισμένη, δεν προσκύνησε! Ούτε τους πρωτοκλασάτους του δωσιλογισμού (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΛΑΟΣ) ούτε τα αποκούμπια και δεκανίκια τους ( ΠΟΤΑΜΙ – ΡΙΖΕΣ – ΧΑ – ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ και άλλα φούμαρα). Θα απαιτήσει να απαλλαγεί από τους δυνάστες της ζωής και της μοίρας της.

Οι δωσίλογοι το έχουν πάρει είδηση. Και αμπαλάρουν τα μπογαλάκια τους. Θα μας... απαλλάξουν από τη σιχαμερή παρουσία τους και τη ΣΤΑΘΕΡΗ πολιτική της υποτέλειας, της αναξιοπρέπειας, της εθνοπροδοσίας και της γενοκτονίας.

Τα απομεινάρια τους μένουν πίσω, μέχρι τις εκλογές, για να ξερνούν τα εμέσματά τους από το ‘’γυαλί’’.

Βλέπεις δεν έφτανε η πολιτική εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού, έπρεπε να υπομένει, αυτός ο λαός, και τους κάθε είδους σαλτιμπάγκους που με τα ‘’σκέρτσα’’, τους ναρκισσισμούς και τα καμώματά τους προσβάλλουν ακόμα κι αυτή την ίδια την αισθητική αυτού του λαού.

Αφού πρώτα διαγούμισαν τη ζωή του Έλληνα, έφτασαν να αναδείξουν ως εκπροσώπους του έργου τους και της πολιτικής τους άτομα προσιδιάζοντα στο ήθος το δικό τους και την αισθητική τους. Του γυμνοσάλιαγκα που ενώ γλείφει - γυαλίζοντας - τη μπότα του αφεντικού του, που τον κλωτσά, την ίδια στιγμή πουλά μαγκιά, ζοριλίκι και κουτσαβακισμό στον αλυσοδεμένο μέσο ανθρωπάκο.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσουν, ξαμόλησαν, σαν μολυσματική αρρώστια, τα τρισάθλια…. Σπυράκια τους πάνω στο ματωμένο κορμί αυτής της κοινωνίας. Ξαμόλησαν κάτι τύπους που μέχρι πριν από λίγο καιρό κοίταζαν στα μάτια την κάθε Τρέμη μέχρι να τους δώσει την άδεια να ανοίξουν το στόμα τους για να πουν σαν είδηση τα ….. ‘’ρεπορτάζ’’ τους. Ανθρώπους οι οποίοι είχαν ταυτίσει την απάτη με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και θεωρούσαν το λαό παρείσακτο σ` αυτήν τη χώρα και ανάξιο να γνωρίζει αυτά που γνώριζαν οι ίδιοι. Την κατάρρευση, δηλαδή, και την χρεοκοπία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σπυράκια του καθεστώτος που….. «έπαιρναν στο μαξιλάρι τους» την αλήθεια, σερβίροντας σαν είδηση το ψέμα του success story και της φερεγγυότητας του πιστωτικού συστήματος, ακόμα και στην ίδια τους τη μάνα. Εθνικό καθήκον ονόμασαν αυτή τους την απάτη και κομπορρημονούσαν(!!!) γι` αυτό, σε συνεντεύξεις τους. Και δεν ίδρωσε το αυτί ούτε της ΕΣΗΕΑ ούτε κανενός εισαγγελέα.
Αυτοί, οι ίδιοι άνθρωποι, είναι που σήμερα με περισσή θρασύτητα προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στην κοινωνία και επικαλούνται, με ιερή αγανάκτηση, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αν κατά λάθος κάποιος δημοσιογράφος αναφέρει κάποιο λογιστικό στοιχείο που δεν συμφωνεί με τα δικά τους…… ‘’στοιχεία’’ με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Βγήκαν οι ψεύτες στο κλαρί και σκούζουν για την αλήθεια. Χτεσινοί τρομαγμένοι υποτακτικοί, που σήμερα ‘’λίγδωσε τ` άντερό τους’’ από εξουσία και ακκίζονται στα παράθυρα σαν αρχοντοχωριάτες. Το πιο άσχημο όμως είναι ότι έχουν ύφος τιμητή και κουνούν το δάχτυλο !

Τέτοιοι και χειρότεροι απόμειναν σαν οπισθοφυλακή του καθεστώτος, στη διάρκεια της αποχώρησής του.

Κάτι παρόμοιο με την τακτική των Γερμανών, κατά την αποχώρησή τους από την πατρίδα μας, στην πρώτη γερμανική κατοχή. Ξαμόλησαν τους ταγματασφαλίτες και τους γερμανοτσολιάδες να σπείρουν τη φρίκη και να πνίξουν στο αίμα αθώους ανθρώπους αυτού του τόπου για να καλύψουν τα ναζιστικά τέρατα που υποχωρούσαν πανικόβλητα κάτω από την πίεση και την καταδίωξή τους από τα αντάρτικα ένοπλα τμήματα του ελληνικού λαού. Του ΕΛΑΣ.

Τσακίζονται και φεύγουν ! Και πρέπει να φύγουν κυνηγημένοι από τη συντριβή !

Από την Κυριακή 25 του Γενάρη αρχίζει να χαράζει. Το αν θα ξημερώσει θα μας το πει η …. 26η και μετά.

Το ζητούμενο, αυτό που μένει να απαντηθεί, είναι το αν μαζί τους φεύγει και η πολιτική τους ή αν θα παραμείνει φτιασιδωμένη με τα make up της αριστερής πατέντας.

Αυτός ο λαός, μέσα από το δρόμο της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης και του θανάτου χιλιάδων ανθρώπων, ένα δρόμο στον οποίο τον έσπρωξαν βίαια, άρχισε να ξεπερνά το σόκ και να….. συλλογάται ! Αργά και βασανιστικά, αλλά…… συλλογάται!

Και θα τους δώσει τη δική του απάντηση. Τη δική του κλωτσιά!

Δεν του φτάνει όμως αυτό. Περιμένει, είπαμε, στη στροφή. Αγρικά, κοιτάζει λοξά τους πάντες και κρυφακούει τους δικούς του πόθους και τις δικές του ελπίδες. Αυτούς τους πόθους κι αυτές τις ελπίδες που προσπάθησαν να του ψαλιδίσουν. Για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς κοτσαμπάσηδες, οποιουδήποτε χρώματος. Κι αυτές τις ελπίδες, αυτά τα όνειρα δεν είναι διατεθειμένος να τα ξαναδώσει χάρισμα σε κανένα….. ‘’σωτήρα’’, απ` όπου κι αν προέρχεται.

Αυτός ο λαός, από δω και πέρα, δεν θα χαριστεί σε κανέναν Τσίπρα, Μηλιό, Τσακαλώτο, Σταθάκη, Μητρόπουλο ή Δραγασάκη, που θα σκεφτεί να γίνει ο νέος χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Σε κανένα Σκουρλέτη που θα θελήσει να γίνει το νέο μολυσματικό….. Σπυράκι στην πλάτη του, στο όνομα της Ευρωπαϊκής (τους) Ένωσης και του Ευρώ (τους).

Δεν θα υπάρξει ανοχή ούτε μιας εβδομάδας. Ο βούρκος έφτασε στα ρουθούνια του λαού και του κόβει την ανάσα. Περιμένει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, πέρα από δικαιολογίες του τύπου…… «παραλάβαμε καμένη γη» ή «κάνουμε όσα μπορούμε» !

Αυτός που θέλει να λέγεται ηγέτης δεν κάνει …. «όσα μπορεί», αλλά όσα θέλει. Αρκεί να εμπιστευθεί τη δύναμη του λαού και να ζητήσει τη βοήθειά του. Ο λαός είναι έτοιμος να θυσιαστεί, γι` αυτά που θέλει ο ίδιος κι όχι άλλοι αντ` αυτού. Και θέλει τα πάντα, εδώ και τώρα! Γιατί τα δικαιούται! Και έχει τη δύναμη να τα επιβάλλει !

Γιατί αυτός ο λαός είναι ο ξενοδόχος, το αφεντικό, που σύντομα θα φέρει το λογαριασμό. Την Κυριακή 25 Γενάρη θα απαιτήσει την προκαταβολή! Στη συνέχεια, συντομότατα θα ζητήσει την εξόφλησή του ! Όχι σε επιταγές, αλλά ….. CASH !!

Ας φροντίσουν όλοι να έχουν ρευστό. Οι επιταγές – και μάλιστα οι λευκές – τέλος!!

Γιατί αυτοί που ούρλιαζαν εναντίον της Μακρή, επαινούν τώρα τον Ντράγκι; του Δημήτρη Καζάκη.

Γιατί αυτοί που ούρλιαζαν εναντίον της Μακρή, επαινούν τώρα τον Ντράγκι;

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από το σάλο που ξεσήκωσε η δήλωση της Ραχήλ Μακρή για τη δήθεν δυνατότητα της χώρας μας να τυπώσει έως και 100 δις ευρώ χρήμα μέσω ELA για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. Και τι δεν ειπώθηκε εναντίον της Μακρή. Ακόμη κι από το κόμμα στο οποίο προσχώρησε κυνηγώντας μια κοινοβουλευτική έδρα.
Οι οικονομολογούντες παλιάτσοι της ηγεσίας του κόμματός της με ύφος 100 μπουργκράφων την κάλεσαν στην τάξη. Αυτά, της είπαν, δεν επιτρέπονται από τον Ντράγκι της ΕΚΤ και είναι γνωστό ότι οι οικονομολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να κάνουν κάτι που δεν επιτρέπει ο Ντράγκι.

Άκουσα επίσης κάτι σακαφιόρες από το Ποτάμι να μιλούν με ύφος Καρδιναλίου Ρισελιέ για την άτυχη δήλωση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι έκφυλοι της συγκυβέρνησης κυριολεκτικά λύσσαξαν. Όλοι με μια φωνή τσίριξαν: Απαράδεκτο! Τι θέλει η Μακρή να ξεφτυλιστεί το χρήμα!
Όμως, πριν φωνήσει αλέκτωρ τρις, ξεβρακώθηκαν άπαντες. Ο Ντράγκι την Πέμπτη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE). Τι είναι αυτή η "ποσοτική χαλάρωση"; Να ο ορισμός που δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας: "Ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι μια αντισυμβατική μορφή της νομισματικής πολιτικής, όπου μια Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέο χρήμα με ηλεκτρονικό τρόπο για να αγοράσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και τον πληθωρισμό επιστροφή στο στόχο."
Με απλά λόγια η "ποσοτική χαλάρωση" είναι μια εντελώς αυθαίρετη δημιουργία χρήματος από το πουθενά για να αγοραστούν τίτλοι, όπως κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Ο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" αξίας 550 δις ευρώ.
Γιατί δεν ξεσηκώνεται θύελλα εναντίον του Ντράγκι που πάει να "κόψει" χρήμα σε τέτοιες ποσότητες; Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι οικονομολογούντες που υπεροπτικά λοιδώρησαν την Μακρή που ήθελε να "ξεφτυλίσει" το χρήμα κόβοντας νέο; Γιατί δεν ξιφουλκούν εναντίον του Ντράγκι; Γιατί αυτό που πάει να κάνει η ΕΚΤ δεν είναι ξεφτύλισμα του χρήματος;
Ειδικά τώρα όταν γνωρίζουμε από την εμπειρία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, κοκ, ότι στην πράξη η "ποσοτική χαλάρωση" δεν είναι παρά η αυθαίρετη "κοπή" νέου χρήματος με σκοπό να εξασφαλιστούν τα αυξανόμενα κέρδη των τραπεζών και των επενδυτών κεφαλαίου που κερδοσκοπόυν με κρατικούς και εταιρικούς τίτλους χρέους. Με την οικονομία και κυρίως την εργασία να βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση.
Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί που λιθοβόλησαν την Μακρή; Βέβαια, αυτό που δήλωσε η Μακρή ήταν λάθος όχι γιατί δεν επιτρέπει ο Ντράγκι, αλλά γιατί ο μηχανισμός ELA δεν κόβει χρήμα, αλλά δανείζει χρήμα - και μάλιστα ακριβά - στις τράπεζες που προσφεύγουν σ' αυτόν.
Όμως από που κι ως που ένα κράτος θα πρέπει να απορρίψει το δικαίωμα κοπής χρήματος; Πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζει κανείς αυτό το δικαίωμα στον Ντράγκι και στην ΕΚΤ όταν πρόκειται να δημιουργήσουν χρήμα από το τίποτα για να ενισχυθεί η κερδοσκοπία στις χρηματαγορές, αλλά το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας σαν δικαίωμα του κράτους;
Βλέπετε, το πρόβλημα είναι απλό. Όταν πρόκειται για τον Σόρος και τη συμμορία των ομολόγων του στις χρηματαγορές, όσο ξεφτυλισμένο χρήμα κι αν δημιουργήσει η ΕΚΤ από το τίποτα, δεν πειράζει. Αντίθετα, οι επιτιμητές της Μακρή και μάλιστα εκείνοι από το ίδιο το κόμμα της, ζητωκραυγάζουν τώρα που ο Ντράγκι θα "τυπώσει" αυθαίρετα χρήμα για να στηρίξει την κερδοσκοπία των ευεργετών της ανθρωπότητας τύπου Σώρος.

Δεν τους νοιάζει καν, αριστεροί όντες, πώς ζητωκραυγάζουν υπέρ της πιο νοσηρής υστερικής φαντασίωσης του νεοφιλελευθερισμού, του μονεταρισμού, της πιο ξεδιάντροπής ενίσχυσης των πιο αρπακτικών κύκλων της διεθνούς κερδοσκοπίας. Το πρόβλημά τους γεννιέται όταν τίθεται το ζήτημα της κοπής του νομίσματος από το ίδιο το κράτος κι έτσι ίσως να χάσουν την δυνατότητα τα αρπακτικά τύπου Σόρος να ελέγχουν το χρήμα. Έτσι είναι όταν είσαι αριστερός οικονομολόγος με επιδότηση Σόρος, Levy, Brookings και άλλων ανάλογων ευαγών ιδρυμάτων της διεθνούς αγοράς.

Επιστολή του Ε.ΠΑ.Μ. στους πρέσβεις της Ε.Ε.

Επιστολή του Ε.ΠΑ.Μ. στους πρέσβεις της Ε.Ε.

Το ΕΠΑΜ, στo πλαίσιo της δυναμικής πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Ε.Ε, απέστειλε επιστολή στους Πρέσβεις της Ε.Ε., με την οποία τους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα στο όνομα των μέτρων λιτότητας.
Στην επιστολή, γίνεται αναφορά στη σχετική Εκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναπτύσσονται αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα, βάσει των οποίων οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα Κράτη-Μελη της Ε.Ε., η Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθίστανται υπεύθυνοι για τις ως άνω παραβιάσεις.

Το Γραφείο Τύπου
16/01/2015

Γάλλοι και Βέλγοι κατά της λιτότητας, υπέρ της Αριστεράς στην Ελλάδα

Γάλλοι και Βέλγοι κατά της λιτότητας, υπέρ της Αριστεράς στην Ελλάδα

Αλληλεγγύη


Πληθαίνουν οι δράσεις πολιτικής αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από το εξωτερικό, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές. Σήμερα Γάλλοι αλλά κι Έλληνες πολίτες που ζουν στο Παρίσι τραβάνε selfies και στέλνουν το μήνυμα «Τρόικα, φτάνει πια!» στούς ευρωπαϊους αξιωματούχους, δύο μέρες πριν τη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στην οποία καλούν πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και ενώσεις Γάλλων πολιτών. Πορεία κόντρα στην λιτότητα και στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.




Με την εκστρατεία «Δώστε τους πίσω τη δημοκρατίας τους – Τρόικα φτάνει πια» συλλογικότητες από το Παρίσι εξέφρασαν την υποστήριξη τους στον ελληνικό λαό, αλλά και την πολιτική αλλαγή, ενόψει των εκλογών της 25ης Γενάρη. Σήμερα, Παρασκευή, στην έξοδο του παρισινού σταθμού μετρό «Europe», οι επιβάτες κλήθηκαν να βγάλουν φωτογραφίες του ευατού τους με τα κινητά τους τις οποίες συνόδεψαν με μηνύματα όπως: «Η αδελφοσύνη ενάντια στην λιτότητα», «Τέλος στην λιτότητα», «Η ελπίδα έρχεται», «Τρόικα, φτάνει πια!». Στη συνέχεια ανέβασαν τις selfies τους στα κοινωνικά δίκτυα με hashtag που θα απευθύνεται στους ισχυρούς της Ευρώπης. Οι διοργανωτές της δράσης μάλιστα κρατούσαν ξυπνητήρια, αναφερόμενοι έτσι στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξυπνήσει την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι διοργανωτές της δράσης η πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ελληνικές εκλογές, έχει προκαλέσει την παρέμβαση ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Μοσκοβισί, του Γιούνκερ και του Σόιμπλε, αλλά και των οίκων αξιολόγησης όπως και των διεθνών ΜΜΕ  προκειμένου να αποτραπεί  το ενδεχόμενο αυτό.
Στη συνέχεια το κάλεσμα λέει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος σε Πορτογλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο καταδεικνύουν μία πραγματικότητα που έχει γίνει ανυπόφορη: την αποπληρωμή επαχθών χρεών σε βάρος τη κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς της Ευρώπης από την τρόικα παρά τη θέληση τους. Με την Ισλανδία επίσης να έχει απειλήσει τα οικονομικά συμφέροντα, οι διαχειριστές των οικονομικών της Ευρώπης απειλούν τη δημοκρατία στην Ελλάδα κι όχι μόνο, τονίζουν.
«Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, απαιτούμε οι διεθνείς οικονομικοί από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οίκους αξιολόγησης και τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσει αμέσως η επαίσχυντη πίεση τους: δεν έχουν δικαίωμα να λένε στους λαούς πώς να ψηφίσουν! Η λιτότητα είναι μια πολιτική επιλογή την οποία οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να απορρίψουνδημοκρατικά! Είμαστε στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, και διακηρύσσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη. Αυτό που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα  θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας ευρωπαϊκής περιπέτειας. Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, δηλώνουμε επίσημα στον ελληνικό λαό: Μη φοβάστε, υπολογίζετε σε εμάς, είμαστε στο πλευρό σας. Η Ευρώπη μας δεν είναι δική τους. Είναι δική σας», καταλήγουν.
Η εκστρατεία «Τρόικα, φτάνει πια!» οργανώνεται από τους «Ανυπάκουους» (Désobeissants), τους «Γδαρμένους της Λιτότητας» (Plumés de l'austérité),  τους-τις «Παράτολμους-ες» (les efFRONTées), τους Νέους Οικολόγους, από αγωνιστές του Αριστερού Κόμματος (PG), του κινήματος «Μαζί» (Ensemble), και του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού. Εγγράφεται στη συνέχεια του ευρωπαϊκού καλέσματος "CHANGE GREECE – CHANGE EUROPE – CHANGE4ALL!” (http://www.with-the-greeks.eu/) και του γαλλικού καλέσματος "Grèce : Rendons-leur la démocratie ! (Troïka basta !)" – «Ελλάδα: Ας τους δώσουμε πίσω την Δημοκρατία! (Τρόικα, φτάνει πιά!) – που έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 15 000 υπογραφές (http://troikabasta.wesign.it/fr).
Η τύχη της Ελλάδας στα χέρια των Ελλήνων
Την ίδια στιγμή, μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης για  τον ελληνικό λαό παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιθεί στις 19 Ιανουαρίου στις 19.30, στο κλειστό γήπεδο Japy, στο Παρίσι με κεντρικό μήνυμα το «υποστηρίζουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει την τύχη του στα χέρια του».
Το κάλεσμα της συγκέντρωσης της 19ης Γενάρη υπογραμμίζει πως « Εμείς, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις γάλλων πολιτών, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με την σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Μας ενώνει η επιθυμία να δούμε και πάλι στην Ευρώπη την εξάπλωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Σχεδόν μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, η οποία οδήγησε τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή άνευ προηγουμένου, οι Έλληνες καλούνται να εκφράσουν τη βούλησή τους στις κάλπες. Όλα προμηνύουν την αποκήρυξη των πολιτικών της λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και την εκλογική άνοδο των δυνάμεων που τις αμφισβητούν»
Και καταλήγει:
« Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όλες τις τρέχουσες προσπάθειες ανάμιξης στην πολιτική ζωή των Ελλήνων από κάποιους ευρωπαίους ηγέτες είτε με δημόσιες δηλώσεις είτε με μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος φόβου και εκφοβισμού. Καταγγέλλουμε επίσης οποιαδήποτε απόπειρα παραπληροφόρησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και τις θέσεις που
υποστηρίζονται από τις δυνάμεις που απορρίπτουν τα μνημόνια. Θα αντισταθούμε και αύριο με την ίδια σταθερότητα σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και απομόνωσης εναντίον μιας ελληνικής κυβέρνησης που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο από τις τρέχουσες επιλογές.

Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Τα μαζικά κοινωνικά κινήματα στη χώρα δημιούργησαν ένα κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση. Η άφιξη στην διακυβέρνηση της Ελλάδας μιας δύναμης που θα έρθει σε ρήξη με την λιτότητα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική ανατροπή ευρωπαϊκής κλίμακας. Αυτό θα δώσει ώθηση και θα εμφυσήσει νέες κοινωνικές κινητοποιήσεις πολιτών, θα περιορίσει την αποχή και θα αναχαιτίσει την άνοδο της άκρας δεξιάς. Αυτός είναι ο λόγος που στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες θα δείξουμε σε όλη τη Γαλλία την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό, μαζί με την ελπίδα που αναδύεται στην Ελλάδα και που είναι και δική μας.»
Άλλες δράσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αλληλεγγύη και από το Βέλγιο
Διαδήλωση με σύνθημα «Μαζί με τον ελληνικό λαό για το δικαίωμα να τελειώνουμε με τη λιτότητα!» θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Σάββατο 17 Ιανουαρίου.
Στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται – Βρυξέλλες, η οποία καλεί στη διαδήλωση αναφέρει:
Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται, μαζί με άλλα κοινωνικά και νεολαιίστικα  κινήματα και οργανώσεις της αριστεράς που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, διαδηλώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 17 Γενάρη στους δρόμους των Βρυξελλών, για να διατρανώσουν πως υπάρχουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις στη λιτότητα με γνώμονα την αλληλεγγύη.
Αφορμή για τη διαδήλωση είναι η εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό από τους ηγέτες της ΕΕ και τα τα κυρίαρχα ΜΜΕ ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Γενάρη, με άμεσο αποδέκτη τον ελληνικό και κατ’ επέκταση τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Το κοινό κάλεσμα των 25 οργανώσεων που συμμετέχουν:
1) Καταγγέλλει την απροσχημάτιστη όσο και ενορχηστρωμένη παρέμβαση του κατεστημένου της ΕΕ στον πολιτικό βίο της Ελλάδας και την προσπάθεια παρεμπόδισης του ελληνικού λαού να ασκήσει το αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα να επιλέξει την εθνική κοινωνική και οικονομική του πολιτική, εντός ή εκτός της ευρωζώνης.
2) Θυμίζει στη βέλγικη κυβέρνηση ότι δάνεισε 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της τρόικας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που έδωσε για  τις ιδιωτικές τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα χρέος που δημιουργήθηκε από την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, προς αποκλειστικό όφελος των χρηματοπιστωτικών αγορών, και άρα πρέπει να διαγραφεί άνευ όρων.
3) Απορρίπτει την προκρούστεια αντίληψη ότι οι Ελληνες και οι Ισπανοί υποφέρουν εξαιτίας της «διεφθαρμένης και τεμπέλικης φύσης τους». Η ίδια προκατάληψη γεννά την ισλαμοφοβία και την Ευρώπη-φρούριο που βασανίζει και φυλακίζει τους μετανάστες. Λύση είναι τα ίσα δικαιώματα για όλους.
4) Απευθύνει μήνυμα  στην ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει χρηματοπιστωτικά συμφέροντα και όχι τους λαούς, καθώς και στη βελγική κυβέρνηση του Ch. Michel που θέλει να καταστρέψει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, να συρρικνώσει κι άλλο τους μισθούς, τις συντάξεις και να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και το Βέλγιο ενάντια στους ίδιους εχθρούς, έχοντας επίγνωση ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες φοβούνται την μετάδοση των κοινωνικών και πολιτικών νικών μας σε όλη την Ευρώπη!
Αναρτήθηκε στο TVXS

Bloomberg: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Bloomberg: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Bloomberg: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σε ένα εκτενές άρθρο. Η ανάλυση του πρακτορείου ξεκινάει από το σενάριο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και το πιο ακραίο, όπως το χαρακτηρίζει, σενάριο εκλογικής νίκης της ΝΔ.

Όπως προβλέπει, η Ελλάδα πιθανότατα θα διεκδικήσει και θα πετύχει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, μετά από συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο δεν βλέπει πιθανή μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και νέας προσφυγής στις κάλπες.
Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια του Bloomberg, από το πιο πιθανό έως το πιο ακραίο, είναι τα εξής:


Σενάριο πρώτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής των εκλογών με αυτοδυναμία
 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, με βάση τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκτήσει την αυτοδυναμία που τόσο αναζητά ακόμη και με ποσοστό 35%, κάτι που είναι ρεαλιστικό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει άμεση πληρωμή 7 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί ζεστό χρήμα για το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη.
 

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Τρόικα ενδεχομένως να δείξει κάποια ευελιξία μπροστά σε μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Το πρόγραμμα διάσωσης θα πάρει μια επέκταση κάποιων μηνών, ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ, θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή από τον μηχανισμό σταθερότητας.
 

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα είναι και το βασικό θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και μια περίοδο χάριτος για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο και να βρει πόρους για την ανάπτυξη.
 

Το άρθρο σημειώνει ότι ένα κούρεμα της τάξης του 48,8% είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η χώρα στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ, τονίζει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να χτίζουν μια τέτοια ιδέα. Αυτό μπορεί, άλλωστε, να βοηθήσει και άλλα μέλη της ένωσης να μειώσουν το χρέος τους.
 

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο σενάριο αυτό, το ενδεχόμενο αναταραχής είναι περιορισμένο, ενώ, και ένα Grexit είναι απίθανο, πρώτον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει κάτι τέτοιο και δεύτερον γιατί ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική. 

Σημειώνεται ,ακόμη, ότι η πολιτική βούληση εντός ΕΕ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι είναι ισχυρή.

Σενάριο δεύτερο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας
 

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, το Bloomberg εκτιμά ότι ο πιο ρεαλιστικός και πιθανός εταίρος θα είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. "Υπάρχουν πιο πολλά που ενώνουν τα δύο κόμματα, από όσα τα χωρίζουν. 

Και τα δύο είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, θέλουν να τελειώσει το Μνημόνιο και είναι δηλώνουν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού", σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει λέγοντας πως η διαφορά τους έγκειται στη διαγραφή του χρέους.

 "Η ρητορική του Ποταμιού είναι λιγότερο ριζοσπαστική και το κόμμα προκρίνει μια παύση αποπληρωμής των δόσεων μετά από διαπραγμάτευση".
 

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. "Η παρουσία μιας μετριοπαθούς κυβέρνησης συνεργασίας θα καθησύχαζε τους πιστωτές και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες", σημειώνεται στο άρθρο.

Σενάριο τρίτο: Δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές
 

Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, καθώς είναι η πιο επικίνδυνη και αβέβαιη τροπή. Τα άρθρο περιγράφει τι ακριβώς συνέβη το 2012, όταν οι αγορές έφθασαν στα άκρα για αρκετές εβδομάδες μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα αυξανόταν σημαντικά και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πιθανή.

Σενάριο τέταρτο: Νικητής των εκλογών βγαίνει η Νέα Δημοκρατία
 

Το τελευταίο και πιο μακρινό σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να ανατρέψει τα ποσοστά η Νέα Δημοκρατία και να κερδίσει τις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να βρει συμμάχους στο Ποτάμι και να σχηματίσει κυβέρνηση.
"Σε αυτό το σενάριο οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πιθανότατα με μια επέκταση Μνημονίου, με την αναδιάρθρωση του χρέους να βγαίνει από το τραπέζι για την ώρα, ωστόσο, με τον αποπληθωρισμό, την ανεργία στο 25% και τους πολίτες κουρασμένους από τη λιτότητα, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου", καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.


 http://www.fpress.gr

Sunday, January 18, 2015

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό και κατά της λιτότητας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 400 ατόμων.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό και κατά της λιτότητας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 400 ατόμων.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα 25 οργανώσεων της αριστεράς και κοινωνικών και νεανικών κινημάτων που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, ανάμεσά τους, και το ελληνικό κίνημα "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται".
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαντού και κατευθύνθηκε στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Ισπανίας για να καταλήξει στην πλατεία Λουξεμβούργου, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακούστηκαν συνθήματα κατά της λιτότητας, ενάντια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και ενάντια στην τρόικα και στις τράπεζες.
Έξω από την Πρεσβεία της Γερμανίας οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το ρόλο της Μέρκελ στις πολιτικές λιτότητας, ενώ στην Πρεσβεία της Ισπανίας ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς το ανερχόμενο λαϊκό κόμμα της Ισπανίας Podemos.
Εξάλλου, οι διαδηλωτές, φώναζαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ζητώντας την ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ένα κοινωνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους και τη διαγραφή του "παράνομου χρέους".
Παράλληλα, οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη ρατσιστική και ξενοφοβική πολιτική της Ε.Ε, ζητώντας "μια άλλη Ευρώπη".
"Παλεύουμε ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές και στον αυταρχισμό στην Ελλάδα και στο Βέλγιο" δήλωσε στο βελγικό πρακτορείο Belga, ο Ζιλ Μοφρόι, εκπρόσωπος της επιτροπής στήριξης της διαδήλωσης.
"Η δυστυχία εξερράγη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πίσω από το θόρυβο των γεγονότων του " Charlie Hebdo "εμείς δεν ξεχνάμε τα κοινωνικά προβλήματα που μερικές φορές πηγάζουν από τον εξτρεμισμό κάποιων.
Θέλουμε να συνεχιστεί η κοινωνική πάλη κατά των μέτρων που παίρνει η βελγική κυβέρνηση, μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στους δρόμους, και κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται", αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό από τους ηγέτες της ΕΕ και τα κυρίαρχα ΜΜΕ ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Γενάρη, με άμεσο αποδέκτη τον ελληνικό λαό και κατ΄ επέκταση τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
www.toxwni.gr

Saturday, January 17, 2015

Αδιαπραγμάτευτος στόχος η συντριβή των εκφραστών του δωσιλογισμού!


Αδιαπραγμάτευτος στόχος η συντριβή
των εκφραστών του δωσιλογισμού!

Η απόφαση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καταδεικνύει την αδυναμία του να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, τουλάχιστον με τους ίδιους όρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απώλεσε και τις τελευταίες εφεδρείες κοινωνικής νομιμοποίησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, είναι πλέον εντελώς αδύνατο να συντηρήσει τεχνητά κάποιες κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα «απορροφούν» τους κραδασμούς που θα προκαλούν οι συνέπειες των ακραίων πολιτικών επιλογών.

Διαπιστώνοντας αυτή την αδυναμία αποφάσισε να παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας -διατηρώντας βεβαίως την εξουσία- σε κάποιες «ενδιάμεσες» πολιτικές δυνάμεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο και δεδομένης της αδυναμίας αυτών των πολιτικών δυνάμεων ακόμα και να διαχειριστούν τη βαθύτατη δομική κρίση τερματικού χαρακτήρα που βιώνουμε, η χώρα εισέρχεται σε μια μεταβατική περίοδο κοινωνικοπολιτικής αστάθειας. Η εξέλιξη αυτή μόνο ως εξαιρετικά θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, διότι θα οδηγήσει στην τελική αναμέτρηση του καθεστώτος με τις λαΊκές δυνάμεις. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια «χρυσή» ευκαιρία που έχει ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί οριστικά από τον βρόχο της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επέβαλαν δανειστές και τοκογλύφοι και να πάρει ο ίδιος τη ζωή του στα χέρια του.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί κάλλιστα να γίνει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, μ’ ένα ανελέητο και συντριπτικό πλήγμα στα κόμματα της δωσιλογικής συγκυβέρνησης και των... παραφυάδων τους!

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν στην τελική λύση. Διότι οι διεκδικητές της διακυβέρνησης -με βάση τα λεγόμενα των ίδιων των στελεχών τους- δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ευθεία ρήξη με το κατοχικό καθεστώς των διεθνών δεσμεύσεων και των δανειακών συμβάσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διάσωση της χώρας μας μπορεί να επέλθει εφόσον επανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, παρά μόνο με μονομερείς ενέργειες!

Ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να «ξεφορτωθούμε» αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και εγκαθίδρυσαν ένα νεοαποικιοκρατικό μοντέλο οικειοθελούς κατοχής.

Το Ε.ΠΑ.Μ. αταλάντευτα προσηλωμένο στις διακηρύξεις και τους στόχους που έθεσε εν τη γενέσει του, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας κοινωνικοπολιτικής συμπαράταξης που θα αντιπροσώπευε την ενότητα του λαού, πάνω και πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς. Μια ευρύτατη συμμαχία όμορων δυνάμεων που θα έθετε υπεράνω όλων τη διάσωση της χώρας και την οριστική συντριβή των δυνάμεων κατοχής και δωσιλογισμού. Για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, αυτοδιάθετη και απαλλαγμένη από τη θηλειά του παράνομου χρέους και των δανειακών συμβάσεων, που επέβαλαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της προκοπής. Παρ’ ότι δεν προέκυψε ένας εκλογικός σχηματισμός, η συγκεκριμένη προσπάθεια συνεχίζεται και κυοφορεί τη δημιουργία ενός δημοκρατικού-πατριωτικού πόλου που θα εκφράσει και θα συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις.

Τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. στο εσωτερικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή η όχι στις επερχόμενες εκλογές τοποθετήθηκαν -κατά συντριπτική πλειοψηφία- αρνητικά. Κι αυτό συνέβη, επειδή συνειδητοποίησαν ότι σ΄ αυτές τις εκλογές κανένα κίνημα βάσης δεν μπορεί να επιβάλει ή τουλάχιστον να δράσει σε κάποιο βαθμό με τους δικούς του όρους. Δηλαδή, την κινητοποίηση της κοινωνίας, του ίδιου λαού, στην κατεύθυνση της ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος.

Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την εμφανή κοινωνική βούληση, για συντριβή των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία!

Και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμβάλουν αποφασιστικά σ’ αυτό.

Και φυσικά, θα τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή της σκληρής μάχης που θα αρχίσει την επόμενη των εκλογών. Για τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου και αυθεντικού λαϊκού κινήματος, που θα εγγυηθεί την οριστική νίκη και την απελευθέρωση. Μιας πηγαίας λαϊκής δύναμης που θα αποτινάξει από το σώμα της Πατρίδας τα τελευταία περιτρίμματα του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και οποιονδήποτε διανοηθεί να φαλκιδεύσει -με όποιον τρόπο- τη μεγαλειώδη πορεία προς την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Χειραφέτηση.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΡΑΣΗ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η Πολιτική Γραμματεία
Αθήνα 17-1-2015

Όπλα των Ελλήνων για την επόμενη ημέρα, του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου.

Όπλα των Ελλήνων για την επόμενη ημέρα

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*
Εκτός από την καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης του Μαΐου 2010 με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές έχει και ένα άλλο όπλο στο χέρι της,όπλο που είχαμε αναφέρει στο παρελθόν και που έχει να κάνει με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, δημοσίευσαν στις 18 Δεκεμβρίου την Έκθεση αναφορικά με την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα λόγω των μέτρων λιτότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η FIDH είχε ξανασυντάξει εκθέσεις για την Ελλάδα μόνο στην εποχή της στρατιωτικής χούντας. Είναι μια έκθεση κόλαφος που επιρρίπτει ευθύνες, με νομική θεμελίωση, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στις κυβερνήσεις των Αθηνών, στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στην ΕΕ και στο Δ.Ν.Τ.
Η Ελλάδα ως το κυρίαρχο κράτος στην επικράτεια όπου εφαρμόσθηκαν τα μέτρα λιτότατος, φέρει την πρωταρχική ευθύνη για τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν εντός της επικράτειας της, παραβιάζοντας έτσι τα πολυάριθμα διεθνή νομικά κείμενα που είχε επικυρώσει.
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα οποία συμμετείχαν διαπραγμάτευση, την σύναψη και την...
χρηματοδότηση των προγραμμάτων προσαρμογής, είχαν υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έπρεπε να είχαν απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μείωνε την ικανότητα της Ελλάδος να σέβεται τις διεθνείς της δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη γνώριζαν η όφειλαν να γνωρίζουν ότι τα προγράμματα θα παραβίαζαν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Έτσι τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την δική τους διεθνή ευθύνη για τις εν λόγω παραβιάσεις.
Η Ε.Ε. όντας ένας οργανισμός με νομική προσωπικότητα διακριτή από αυτήν των μελών του, θα πρέπει και αυτή να λογοδοτήσει, μια και έχει παραβιάσει το πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. και τους εθιμικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Επιτρέποντας στα θεσμικά όργανα της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ε.Κ.Τ) να τίθενται στην διάθεση των κρατών που υποχρεώνουν την Ελλάδα να υιοθετήσει πολιτικές οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ε.Ε. παραβίασε τις υποχρεώσεις που  πηγάζουν από τα άρθρα 2,3(1),5 και 6 της Συνθήκης της Ε.Ε.. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε έπρεπε να είχαν επιμείνει, μέσω της ψήφους τους στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ότι τα προγράμματα που προτάθηκαν για την Ελλάδα θα όφειλαν να σέβονται με σχολαστικότητα το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα και στην περίπτωση που ένα κράτος δεν είναι σε θέση, λόγω του οικονομικού του μεγέθους ή της δύναμης της ψήφου, θα μπορούσε και θα όφειλε να είχε αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αρνούμενο να χρηματοδοτήσει το πακέτο βοήθειας, όπως ακριβώς αποχώρησε η Σλοβακία, αλλά για άλλους λόγους.
Το Δ.Ν.Τ., ως εξειδικευμένος οργανισμός του Ο.Η.Ε., βάσει του άρθρου 57 του Χάρτη, έχει ιδρυθεί για την επίτευξη των σκοπών που έχουν οριστεί στο άρθρο 55 του Χάρτη και που περιλαμβάνει και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους. Το Δ.Ν.Τ. προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την ευθύνη για τα δάνεια που παρείχε, ισχυριζόμενο ότι δεν μπορεί ούτε και να αποφύγει αλλά και ούτε να συμβάλλει ιδιαιτέρως στο ζήτημα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων από τους αποδέκτες των δανείων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορούσε να αγνοήσει τους όρους των δανείων όπως καθορίστηκαν στην ανταλλαγή επιστολών με το Δ.Ν.Τ. Υπό αυτές τις συνθήκες το Δ.Ν.Τ. δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν φέρει ευθύνη για τα αποτελέσματα που οι πολιτικές του είχαν στον πληθυσμό της Ελλάδος, αφού μάλιστα ανεγνώρισε και λάθη που έκανε.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν βαρύ οπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση στην νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί με την Ε.Ε. με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης του Μαΐου 2010. Η μη συμμέτοχη της Ελλάδας και των κρατών μελών της Ε.Ε. σε συζητήσεις για προγράμματα και σε προγράμματα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δικαιολογείται από το διεθνές δίκαιο. Η απειλή και ενδεχόμενη άσκηση δίωξης κατά των υπευθύνων στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια θα ελαττώσει την πίεση κατά της Ελλάδας, αρκεί βέβαια να έχει αρχίσει πρώτα η δίωξη των Ελλήνων υπευθύνων. Θα πρέπει τέλος να ενημερωθεί και ο αντιμνημονιακός πολιτικός χώρος στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και να δημιουργηθεί κλίμα αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αλλά αυτό που προέχει είναι να βγούμε στην αντεπίθεση από τώρα, για να εξουδετερώσουμε τις πιέσεις της Ε.Ε. που θα ενταθούν στην προεκλογική περίοδο σε μια ύστατη προσπάθεια εκφοβισμού των Ελλήνων.

*Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι Πρέσβης επί τιμή και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ.

H Ευρωζώνη σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, του Δημήτρη Καζάκη.

H Ευρωζώνη σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.

του Δημήτρη Καζάκη
Άλλος ένας οργανισμός που προειδοποιεί για τα αδιέξοδα της ευρωζώνης. Μόλις χθες η Ελβετία πήρε τα πρώτα μέτρα για να προστατευθεί η οικονομία και το νόμισμά της από την διαφαινόμενη κατάρρευση του ευρώ. Η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, προειδοποιεί με τη σειρά της η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια νέα έκθεση.
"Η αδύναμη κατανάλωση, οι αναιμικές επενδύσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσει το ένα το άλλο βυθίζοντας σ' ένα αποπληθωριστικό σπιράλ", ολόκληρο το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, αναφέρει η έκθεση Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14 Ιανουαρίου).
Μετά την αύξηση κατά περίπου 2,6% το 2014, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% αυτό το έτος, πολύ υψηλότερο από την υποτονική πρόβλεψη για 1,1% ...
στην ευρωζώνη το 2015. Το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος είδε έναν αναιμικό ρυθμό ανόδου 0,8 % το 2014, που ήταν περισσότερο συγκυριακός, παρά κάτι ουσιαστικό.
Η έκθεση προσθέτει ότι "η ανάκαμψη σέρνεται στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία ως κληροδοτήματα της οικονομικής κρίσης". Κάνει εντύπωση το γεγονός ότι εκθέσεις σαν της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλάνε για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με κύρια αναφορά στο ΑΕΠ, χωρίς να εξετάζουν αν η άνοδος είναι εικονική ή όχι. Έτσι μιλάνε για ανάκαμψη, ενώ η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, οι επενδύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο ναδίρ και το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει αναιμικό. Μόλις 2% άνοδο κατέγραψε το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων το 2013, με οριακά καλύτερη επίδοση το 2014.
"Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποκτήσει δυναμική καθώς πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος συνεχίζουν να παλεύουν με τα κληροδοτήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τις αναδυόμενες οικονομίες να έχουν λιγότερη δυναμική από ό, τι στο παρελθόν", δήλωσε ο Kaushik Basu, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Ανησυχητικό είναι το γεγονός της αναβαλλόμενης ανάκαμψης σε ορισμένες οικονομίες υψηλού εισοδήματος, ακόμη και σε ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, η οποία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα βαθύτερων διαρθρωτικών προβλημάτων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "καθώς η αύξηση του πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί σε πολλές χώρες, η ομάδα των νεότερων εργαζομένων γίνεται μικρότερη, βάζοντας εμπόδια στην παραγωγικότητα".
Η τράπεζα θεωρεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις το 2015, μιας και επωφελούνται από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, μια ισχυρότερη οικονομία των ΗΠΑ και τα χαμηλά ποσοστά επιτοκίων παγκόσμια. Αν και οφείλουμε να πούμε ότι μια τέτοια πρόβλεψη μοιάζει περισσότερο με ευχή, καθώς οι κοινωνικές ανισότητες και οι πόλεμοι ήδη σαρώνουν σε πρωτοφανή βαθμό όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.
Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η οποία έχει δει την πτώση των τιμών άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι τον περασμένο Ιούλιο σε κάτω από 50 δολάρια, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ανοδική τάση της ζήτησης στις περισσότερες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο. Αυτό όμως προϋποθέτει αυξημένο εισόδημα στην οικονομία και εκτεταμένες επενδύσεις. Πράγμα μάλλον αμφίβολο.
Η τράπεζα καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κοπής χρήματος για την τόνωση της ανάπτυξης. Στην πράξη, δηλαδή, να μιμηθεί το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει κόψει πάνω από 16 τρις δολάρια επιπλέον ρευστό χρήμα για να τονωθεί η οικονομία.
Βέβαια, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για το τι απέγινε αυτό το επιπλέον χρήμα που έκοψε η Fed των ΗΠΑ. Δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει ότι προκειμένου να μην πυροδοτήσει πληθωρισμό αντισταθμίστηκε με μια άγρια περικοπή αμοιβών και εισοδημάτων των εργαζομένων. Ούτε ενδιαφέρεται να μάθει ότι το χρήμα αυτό χρηματοδότησε τις πολύ μεγάλες περιουσίες, τον επεκτατισμό των αμερικανικών πολυεθνικών και τους πολέμους των ΗΠΑ παγκόσμια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη δικό του πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE) - και θα μπορούσε να το πράξει το συντομότερο στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Ιανουαρίου. Οι αγορές πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κρατικά ομόλογα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ η έναρξη αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης, θα φέρει ένα νέο κύμα άγριας λιτότητας στους εργαζόμενους της ευρωζώνης και στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Όπως ακριβώς συνέβη και στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της τράπεζας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, Mario Draghi, έχει αφήσει αρκετές ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει σύντομα στα χνάρια της αμερικανικής Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας ελπίζοντας ότι η ένεση με περισσότερα χρήματα στην οικονομία θα αυξήσει τη ζήτηση. Πρόκειται για μονεταριστική αυταπάτη, που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση των υφεσιακών οικονομιών της ευρωζώνης από τις αγορές χρέους.
Η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα αυξήσει ταυτόχρονα την πίεση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε αναγκαίες κρατικές δαπάνες, για ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα ακόμη μεγαλύτερης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. Όλα αυτά θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ευρωζώνης με τις τράπεζες να διοχετεύουν όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια στην κερδοσκοπία της χρηματαγοράς και των ομολόγων, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλές και εγγυημένες από την παρεμβατική πολιτική της ΕΚΤ.
Το γεγονός αυτό θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία από διαθέσιμα κεφάλαια και θα επιδεινώσει την κατάσταση των επενδύσεων. Ιδίως σε συνθήκες περιορισμού του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού, της οικονομίας και του κράτους. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα σπρώξει ακόμη βαθύτερα σε αποπληθωρισμό και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να καταφύγει ακόμη και σε κοπή φρέσκου χρήματος παραβιάζοντας τους περιορισμούς νομισματικής κυκλοφορίας που υφίστανται για το κοινό νόμισμα. Μόνο και μόνο για να πυροδοτήσει ένα νέο σπιράλ καθόδου στο πλήρες αδιέξοδο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής απλό. Τι δουλειά έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα υπό χρεοκοπία μέσα σε ευρωζώνη που βρίσκεται σε αδιέξοδο; Και με ποιο δικαίωμα λένε αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή; Πόσο θρασύς και επικίνδυνος πρέπει να είσαι για να ισχυρίζεσαι ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ είναι μονόδρομος;

Αντώνη την πάτησες. Αν δεν με πιστεύεις #AskTsipras, του Κώστα Βαξεβάνη.

Αντώνη την πάτησες. Αν δεν με πιστεύεις #AskTsipras

του Κώστα Βαξεβάνη
Άλλο κοινωνία, άλλο επικοινωνία. Μια από τις συνηθισμένες συγχύσεις στην πολιτική, είναι η ταύτιση της κοινωνίας με την επικοινωνία. Όσο πιο αποστασιοποιημένη είναι η πολιτική από την κοινωνία, τόσο προσπαθεί να καλύψει την απόσταση με επικοινωνιακά εργαλεία. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αλλά όχι για πολύ. Για να θυμηθώ το συμπαθητικό κλισέ «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα».
Ο Αντώνης Σαμαράς, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δεν το θέλει, σε αυτή την προεκλογική μάχη, απομακρύνεται από την κοινωνική επαφή, επιλέγοντας την επικοινωνιακή. Είναι ένα από τα μεγάλα του λάθη στην τελική ευθεία για την ήττα όπως φαίνεται.
Δεν πρόκειται για λάθος των επικοινωνιολόγων του. Πρόκειται για φύση του Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς και δεν θέλει και δεν μπορεί την επαφή με την κοινωνία. Επαφή σημαίνει ερωτήματα, απαιτήσεις, κριτική και άλλα δυσάρεστα.
Είναι σίγουρα μειονέκτημα που δημιουργεί η πολιτική που εφάρμοσε, αλλά είναι και η...
πολιτική του αντίληψη. Ο Σαμαράς που κάποτε πλασαρίστηκε ως «νέος πολιτικός» με τη βοήθεια των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ τα οποία μοίραζε σε δημοσιογράφους (δεν το λέω εγώ το έχει πει ο Μητσοτάκης), είναι μια δύσκαμπτη πολιτική μάζα που ορίζεται από τον παλαιοκομματισμό, τις ακροδεξιές αντιλήψεις, την πεποίθηση πως η εξουσία είναι ο δυναμισμός του ακροδεξιού και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του κράτους.
Ακόμη και η εμφάνιση του πρωθυπουργού σε σποτ με πρωταγωνιστές παιδάκια και νοικοκυραίους,  επιβεβαιώνει πως θεωρεί την κοινωνία ως μάζα πιθανής εξαπάτησης με την εξεύρεση του κατάλληλου επικοινωνιακού ευρήματος. Ο πρωθυπουργός τον οποίο ουδέποτε έχουν δει στο δρόμο, ή χωρίς γραβάτα, ξαφνικά σουλατσάρει σε πάρκα και νοικοκυριά προσπαθώντας να εφεύρει κοινωνική συμπάθεια.Το κακό είναι πως μάλλον το πιστεύει κιόλας.
Στα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν πάταγε στη Βουλή, με εξαίρεση το καφενείο της. Σήμερα αρνείται να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα debate με το γελοίο επιχείρημα ότι δεν συνομιλεί με υβριστές.Ποιός,αυτός,που κατεβάζει καντήλια on camera και δίνει εντολές “συνουσίας” σε εισαγγελείς.
Στον αντίποδα του Σαμαρά, ο Τσίπρας επιλέγει την κοινωνική επαφή. Με τον αέρα του ηγέτη νέας κοπής με αναφορές όχι στην Ελλάδα αλλά σε μια άλλη Ευρώπη, εκτίθεται σε εχθρικές και φιλικές συνεντεύξεις με άνεση αλλά κυρίως χωρίς όρους. Την ώρα που ο Σαμαράς απευθύνεται στη χώρα από συνεντεύξεις τύπου ΝΕΡΙΤ και «αυθόρμητες» δηλώσεις στην πόρτα του Μαξίμου, σε δημοσιογράφους που είδαν φως και μπήκαν.
 Η απόφαση του Τσίπρα να εκτεθεί στο twitter, το νέο και σκληρό μέσο των social media, ήταν μια έξυπνη και θαρραλέα κίνηση. Οτιδήποτε και αν είπε ο Τσίπρας, η γενική εικόνα είναι πως ο Τσίπρας είχε τα κότσια να συνομιλήσει με το twitter την ώρα που ο Σαμαράς συνομιλεί με τον καθρέφτη του, άντε και με τον Μουρούτη.
Το twitter βέβαια δεν απευθύνεται στις μεγάλες ηλικίες. Αυτές βλέπουν κανάλια, αλλά το twitter φιλοξενεί τα παιδιά τους. H εικόνα ενός Σαμαρά να δίνει τις επόμενες μέρες συνεντεύξεις στα κανάλια των νταβατζήδων, όσο άνετες και να είναι (που δεν μπορούν να είναι με τέτοιο άγχος στο Μαξίμου) θα γίνονται με φόντο τις δηλώσεις Τσίπρα για το ότι θα ελέγξει αυτούς ακριβώς τους νταβατζήδες.
Η κοινωνική αποξένωση του Σαμαρά, η αντικοινωνική πολιτική του, τον σέρνουν μοιραία και στην επικοινωνιακή συντριβή. Η επικοινωνιακή αφέλεια του Σαμαρά, μου θυμίζει τις αμερικανικές ταινίες για το Βιετνάμ. Οι αμερικανοί έπαθαν συντριβή, αλλά ακόμη συνεχίζουν να νικάνε στις ταινίες.
από το «Κουτί της Πανδώρας»

Μπορδέλο

Μπορδέλο

του Γιάννη Λαζάρου
Λεφτά, λεφτά, λεφτά, λεφτά.... Αυτό ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους, αυτό τους υπόσχονται οι πολιτικοί τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων δεν κουράζονται να βρουν τις ιδεολογικές διαφορές που θα κάνουν τον λαό να αποφασίσει στο καθεστώς στο οποίο θα ζήσει την επομένη των εκλογών. Οι τεχνοκράτες των κομμάτων δεν σπάνε το κεφάλι τους να σχεδιάσουν γραμμές για τις οικονομικές βάσεις της χώρας. Η γραμμή είναι μία για όλους: Λεφτά.
Τόσος αγώνας, τόσο αίμα, τόσες διεκδικήσεις, τόσες προσωπικές στερήσεις και τόσες αντιστάσεις για να καταλήξουμε μετά από όλα αυτά στο πόσα λεφτά θα μάς υποσχεθεί ο υποψήφιος σωτήρας. Δεν υπάρχει πλέον λαός, ούτε πολίτες, παρά μόνο εισπράκτορες χρημάτων που δεν ενδιαφέρονται το πώς θα αποκτήσουν το χρήμα παρά μόνο για το ότι θα το κάνουν δικό τους.
Είναι η πρώτη προεκλογική περίοδος που δεν υπάρχει σε κανένα πρόγραμμα σχεδιασμός ...
για την πρωτογενή παραγωγή παρά μόνο ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν πολύ ή λίγο ή αν το δάνειο θα το πάρουν με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Δεν αναφέρεται πουθενά ούτε τι καλλιέργειες θα κάνουν, ούτε ποιες θα είναι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων και βέβαια κουβέντα για τις σταθερές τιμές των προϊόντων τους έναντι των φθηνών εισαγόμενων.
Καμία απολύτως συζήτηση για την δευτερογενή παραγωγή της χώρας. Έχει κλείσει το 90% του βιοτεχνικού κλάδου, η ελληνική βιομηχανία έχει μπει διά παντός στο βιβλίο της ιστορίας και όλοι οι σωτήρες το μόνο που έχουν να πουν είναι περί επενδύσεων ξένων εταιρειών που το μόνο που θα έχουν ελληνικό είναι το φθηνό εργατικό ανασφάλιστο μεροκάματο.
Καμία νύξη για τον εμπορικό κλάδο. Μπήκε λουκέτο σε 500,000 επιχειρήσεις και κανένας απολύτως σχεδιασμός πώς οι δρόμοι των πόλεων θα είναι ξανά αγορά και όχι απέραντα καφενειοκαφετεροουζερί για να σκοτώνουν την ώρα τους οι αιώνιοι έμμισθοι τεμπέληδες της εύφορης Αγ-ελλάδας.
Κανένας προγραμματισμός για το τι στο διάολο θα γίνει με τους νέους που φθάνουν στα 18 τους και ακούνε συνεχώς : «Να πας στο εξωτερικό να σπουδάσεις και να βρεις δουλίτσα εκεί. Τελείωσε η Ελλάδα». Ουδείς έχει στρέψει τη σκέψη του μια φορά μέσα στον πανικό για τα λεφτά, το τι νιώθουν αυτοί οι νέοι που σώνει και καλά θα πρέπει ή να δουλέψουν για 400 ευρώ σε κάποιο λαμόγιο ή θα πρέπει να φτιάχνουν βαλίτσες για ένα ευρωπαϊκό κράτος με κύρος αποχαιρετώντας το χώμα τους. Μπροστά στα λεφτά χεσμένα έχουν και τα παιδιά τους οι πολίτες.
Καμιά κουβέντα για τους εργάτες, τους οικοδόμους και όλους αυτούς που έκτισαν πάππου προς πάππου ό,τι είναι χτισμένο σε όλη την Ελλάδα. Περιμένουν όλοι να έρθει η μεγάλη εταιρεία που θα φτιάξει δρόμους και θα απλώσει ευρυζωνικά καλώδια να κάνουν τους χαμάληδες αντί να δημιουργούν χώρα. Να δουλεύεις 12ωρο με ντάλα ήλιο απλώνοντας πίσσα σε ένα δρόμο που ποτέ ως πολίτης δεν θα τον διασχίσεις διότι δεν έχεις ούτε για αυτοκίνητο, ούτε για βενζίνη, ούτε για διόδια.
Κανένας προγραμματισμός για τα εκατομμύρια ανασφάλιστων και ανέργων που όταν τους χτυπήσει η ασθένεια την πόρτα θα πρέπει να κάνουν πρώτα προϋπολογισμό αν θα βγουν τα έξοδα κηδείας τους και μετά να μπουν στο συσσίτιο κάποιου Κοινωνικού Ιατρείου για να διαπιστωθεί η επικείμενη μη νοσηλευτική και φαρμακευτική τους κάλυψη. Όλοι νιώθοντας αθάνατοι θέλουν να ακούσουν μόνο για λεφτά χωρίς να κάνουν από πριν τον λογαριασμό ότι και λεφτά να σου δώσουν αυτά δεν θα φτάνουν για να σώσεις το τομάρι σου ούτε χτυπημένος από γρίπη.
Η πιο ξεκούραστη προεκλογική περίοδος για όλους τους, έχοντας βάλει κοινή πολιτική γραμμή ένα ανύπαρκτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα από αόρατους εντολείς που θα γίνει βάση ανύπαρκτων χρημάτων αφού δικά σου δεν είναι παρά είναι και θα είναι δανεικά. Έχετε καταργήσει και την αρχή του καπιταλισμού που το κέρδος (μεγάλο ή μικρό) βγαίνει από κάποια παραγωγή μέσω εργασίας. Τα αφεντικά σας έφτιαξαν ένα νέο σύστημα για εθελόδουλους εύκαιρους και πουλημένους που ονομάζεται Δανεισμός. Μέσα σε πέντε χρόνια έχουν πεισθεί άπαντες πως άνευ δανεικών δεν υπάρχει ζωή και πάντα θα χρωστάμε δανειζόμενοι.
Αν γνώριζαν στην διάρκεια δύο αιώνων όλοι αυτοί που πάλεψαν μοναχικά ή συλλογικά για να γίνει αυτή η χώρα Κράτος ότι θα έφθανε το θέμα στο σχέδιο «Λεφτά», αντί για την πολύχρονη και αιματηρή διακήρυξη δημοκρατικών συνταγμάτων, ανελέητων μαχών, πολιτικών διώξεων, δολοφονιών και εκτελέσεων πολύ απλά θα είχαν βάλει ένα κόκκινο φωτάκι στην πόρτα του Μπορδέλου.-
από το «Στον τοίχο»

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Πώς μας έβαλαν ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ στον μνημονιακό εφιάλτη

Γράφει ο Γιώργος Χρηστοφορίδης, υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ στην Α' Πειραιά:

Τελικά, έχετε σκεφτεί πώς άρχισαν όλα; Η επίσημη προπαγάνδα μάς λέει ότι το 2009 τα δημοσιονομικά της χώρας υπέστησαν καθίζηση με τεράστια ελλείμματα.
Οι αγορές αντέδρασαν με την ύψωση των επιτοκίων δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα για το ελληνικό κράτος.
Έτσι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να καταφύγουμε ως χώρα στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης από την ευρωζώνη προκειμένου να βρούμε τα δανεικά που χρειαζόμασταν. Και το παραμύθι λήγει με το γνωστό: που θα βρίσκαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, αν δεν το κάναμε;
Υπάρχει έστω και ψήγμα αλήθειας σε όλα αυτά; Ούτε στο ελάχιστο.
Η αλήθεια για το 2009

Ας δούμε ποια ήταν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009. Χρησιμοποιούμε τα στοιχεία της "Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για το οικονομικό έτος 2009". Τα αμφισβητεί κανείς;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το 2009 προϋπολογίζαμε να δανειστούμε συνολικά 40,7 δισ. ευρώ. (35,6 δις. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό και 5,1 δισ. ευρώ για τις δημόσιες επενδύσεις).

Απολογιστικά, όμως, τα πιστωτικά έσοδα (δανεισμός τρέχοντος έτους) για το 2009 ανήλθαν στο ποσό των 105,2 δισ. ευρώ (από τα 40,7 που μας έλεγαν). Δανειστήκαμε 97,9 δισ. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό και άλλα 7,3 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Το συνολικό ποσό των 105,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούσε στο 44,3% του ΑΕΠ!

Όπως προκύπτει, τα πιστωτικά έσοδα παρουσιάζουν απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού κατά 64,5 δισ. ή 158,3%, που οφείλεται στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων, στη βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση, στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και στην έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματική ενίσχυση των τραπεζών, για τις οποίες δεν υπήρχε καθόλου πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό, καθώς επίσης και στην έκδοση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, για την οποία η απόκλιση από τις προβλέψεις ανέρχεται σε 18,7 δισ. ευρώ. Συνολικώς δε ο δανεισμός αυξήθηκε έναντι του προηγουμένου οικονομικού έτους κατά 35,7 δισ. ευρώ!

«Και εγώ γιατί δεν ενημερώθηκα για αυτά;» αναρωτιέται ο πολίτης. Μα, γιατί για το δανεισμό αποφασίζει αυθαίρετα η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς κανενός είδους έλεγχο. Δεν υπόκειται σε έγκριση κανενός αντιπροσωπευτικού οργάνου της πολιτείας, όπως π.χ. της Βουλής ή κάποιου δικαστικού. Καταγράφεται απλά μια πρόβλεψη νέου δανεισμού στον εκάστοτε νέο προϋπολογισμό, που καταθέτει η κυβέρνηση και εγκρίνεται "πακέτο" με αυτόν. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να έχει λευκή επιταγή. Γράφει κατά το δοκούν το ποσό που θέλει να δανειστεί και προχωρεί χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Γιατί λοιπόν να είναι υπόλογος ο ελληνικός λαός για κάτι που δεν ρωτήθηκε ποτέ και για δανεισμό που δεν ενέκρινε ποτέ, έστω και έμμεσα δια του κοινοβουλίου; Γιατί να μην είναι υπόλογη η ίδια η κυβέρνηση, που ενεργεί δανεισμό κατά το δοκούν; Ιδίως όταν το κράτος αδυνατεί να πληρώσει και οδηγείται σε χρεοκοπία, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια;

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο, φαίνεται και από την παρατήρηση της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου αναφέρει: "Από τα προεκτεθέντα στοιχεία του Κρατικού Απολογισμού οικονομικού έτους 2009 διαπιστώνεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων, όσο και ως προς το σκέλος των δαπανών. Τούτο δεν συνάδει με τις διατάξεις των άρθρων 79 παρ. 2 του Συντάγματος και 5 παρ. 2 και 8 παρ. 2 του Ν. 2362/1995, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα έσοδα και έξοδα του Κράτους πρέπει να αναγράφονται στον Προϋπολογισμό και στον Απολογισμό και, σε περίπτωση που τα πραγματοποιούμενα έσοδα ή έξοδα αποκλίνουν σημαντικά από τις προβλέψεις, πρέπει να υποβάλλεται στη Βουλή συμπληρωματικός ή διορθωτικός Προϋπολογισμός προς ψήφιση, συνοδευόμενος από προσωρινό Απολογισμό του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος." (σ. 64)

Έκανε κάτι τέτοιο καμιά κυβέρνηση; Ποια είναι αυτή; Καμιά. Ποτέ.

Επομένως, με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τους ισχύοντες νόμους, οι προϋπολογισμοί υπό εκτέλεση, που παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις, είναι παράνομοι. Όπως και ο νέος δανεισμός, που υπερβαίνει πάντα τις αρχικές προβλέψεις. Οι κυβερνήσεις αγνοούν τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου, γιατί δεν θέλουν να δίνουν λογαριασμό στη Βουλή. Έστω κι αν την ελέγχουν. Γι' αυτό και προτιμούν το σκοτάδι...
77% από τα νέα δανεικά... εξοφλούν τα παλιά!

Σημαντικό μέρος του νέου δανεισμού εκείνης της χρονιάς (2009) αφορούσε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ήτοι στην έκδοση εντόκων γραμματίων στον ιδιωτικό τομέα διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, σε βραχυπρόθεσμους τίτλους (ECP) διάρκειας μερικών εβδομάδων, καθώς και σε βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση, αντιπροσωπεύοντας το 39,2% του συνόλου, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός κάλυψε το 60,8% των πιστωτικών εσόδων και προήλθε κυρίως από την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Τι κάλυψε αυτός ο νέος δανεισμός;

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι κατά το οικονομικό έτος 2009 πληρώθηκε για την εξυπηρέτηση του συνολικού Δημοσίου Χρέους (Χρέους του Δημοσίου και Χρέους Ενόπλων Δυνάμεων) ποσό 81,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από τον συνολικό δανεισμό των 105,2 δισ. ευρώ, το 77,3% πήγε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους! Αν τα αφαιρέσουμε αυτά (81,3), μένουν άλλα 23,9 δισ. ευρώ. Αυτά πού πήγαν; «Προφανώς, στο δημοσιονομικό έλλειμμα», θα πει κανείς....
Το εισπρακτέο υπόλοιπο

Εξαιρουμένων των πιστωτικών εσόδων και μετά την αφαίρεση των διαγραφών, τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 89,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, τελικώς εισπράχθηκαν μόνο 50,6 δισ. ευρώ (απόκλιση 56,8%).

Η διαφορά ανάμεσα στα βεβαιωθέντα έσοδα και στα εισπραχθέντα, αποκαλείται «εισπρακτέο υπόλοιπο» [σημείωση 1] και έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας του κρατικού προϋπολογισμού. Το εισπρακτέο υπόλοιπο ενός οικονομικού έτους μεταφέρεται στο επόμενο κι έτσι συσσωρεύεται.

Σημειώνουμε ότι το 2009 το εισπρακτέο υπόλοιπο ήταν 33,5 δισ. ευρώ. Και θυμίζουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ! Αυτό που ΕΚΑΝΕ μονόδρομο την ένταξή μας στο ΔΝΤ. Και τώρα, δείτε νούμερα και αναρωτηθείτε: «Θα μπορούσε να καλυφθεί το πρωτογενές αυτό έλλειμμα χωρίς νέα δανεικά;» Και βέβαια θα μπορούσε, αν η κυβέρνηση του ΓΑΠ έβαζε τα δυνατά της να εισπράξει έστω μέρος του εισπρακτέου υπολοίπου, αντί να κάνει τα πάντα τους τελευταίους 3 μήνες, προκειμένου να φουσκώσει το έλλειμμα εκείνης της χρονιάς, όσο προλάβαινε.

Για να δείτε πόσο προκλητική ιστορία είναι αυτό το «εισπρακτέο υπόλοιπο», το οποίο κανείς δεν έκανε τον κόπο να το κυνηγήσει, μπορούμε να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές υπέρ του δημοσίου ανέρχονταν το 2009 σε 10,3 δισ. ευρώ! Τι σημαίνει αυτό το ποσό; Ότι το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράτει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και χρηματικά ποινές. Ιδίως από μεγάλους παραβάτες. Είναι μια από τις εξυπηρετήσεις, που εκτελεί όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό προσωπικό της χώρας προς τους ολιγάρχες και τους ημέτερους.
Δεν υπήρχε (ούτε υπάρχει) κανένας μονόδρομος

Θα μπορούσαν να εισπραχθεί έστω μέρος αυτού του εισπρακτέου υπολοίπου μέσα στο 2009; Σίγουρα ΝΑΙ. Όμως, οι κυβερνήσεις έχουν σαν πρακτική να χρησιμοποιούν τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις προς το δημόσιο ως μέρος της πελατειακής τους σχέσης με διάφορα κυκλώματα. Έτσι, λοιπόν, για να μην βάλουν χέρι σ' αυτά τα κυκλώματα για την είπραξη έστω του μεγαλύτερου μέρους των προστίμων και των χρηματικών ποινών, καθώς και στις οφειλές των μεγαλοεργολάβων, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να προστρέξουν στον υπέρογκο δανεισμό.

Από το εισπρακτέο υπόλοιπο των 33,5 δις ευρώ, θα μπορούσε άνετα να εισπραχθεί τουλάχιστον το μισό μέσα στο 2009 και να μην βάλουμε τη χώρα στο ΔΝΤ. Λύση υπήρχε. Και άρα, μπορούμε με απόλυτη βεβαιότητα, πλέον, να πούμε ότι η ένταξή μας στο ΔΝΤ δεν ήταν καθόλου μονόδρομος. Ήταν επιλογή. Ήταν απόφαση. Να το ξεκαθαρίσουμε... (ειδικά, για τους ανεκδιήγητους ψηφοφόρους του Γιωργάκη, που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ψηφίζουν και για τα δικά μας παιδιά).

Όμως, για να μην επιβαρυνθούν οι τραπεζίτες, οι ολιγάρχες και τα επιχειρηματικά κυκλώματα, που νέμονται την κυβέρνηση και τα κυβερνόντα κόμματα, προτιμήθηκε ως «σωτηρία» ο νέος υπέρογκος δανεισμός. Έτσι, έφτασε το δημόσιο χρέος το 2009 στα 298 δισ. ευρώ και προετοιμάστηκε η χώρα να τεθεί υπό την κατοχή των δανειστών της. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο για συγκαλύψουν οι κυβερνώντες τα δικά τους ανομήματα και τη διαπλοκή τους με τα συμφέροντα που νέμονται το δημόσιο επί δεκαετίες.
Σημείωση 1: Η ψαλίδα αυτή του εισπρακτέου υπόλοιπου εμφανίστηκε ουσιαστικά με την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Μέχρι και την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα, ο βαθμός είσπραξης των βεβαιωθέντων εσόδων ανερχόταν στο 95% των βεβαιωθέντων. Από τότε και μετά, όμως, ο βαθμός είσπραξης άρχισε να πέφτει ραγδαία.

Le Soir: «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα»

Le Soir για ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα»

LeSoir1Με τίτλο «Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα» και υπότιτλο: «Ε.Ε.: Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν να δώσουν νέα ευρωπαϊκή ώθηση», η βελγική εφημερίδα «Le Soir» παρουσιάζει τέσσερις ευρωβουλευτές από την Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: Μανόλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο, Κώστα Χρυσόγονο και Δημήτρη Παπαδημούλη.
[Αποσπασματα από το άρθρο]:
«Ακούτε αυτόν τον θόρυβο; Η ιστορία χτυπά την πόρτα». Τα μάτια του Μανόλη Γλέζου φωτίζονται. Ένα πονηρό χαμόγελο σκάβει ακόμη περισσότερο τις ρυτίδες του προσώπου του. Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -είναι 92 χρονών- κάνει μία παύση, μέχρι η βοηθός του να μεταφράσει τα λόγια του. Και συνεχίζει, πάντα στα ελληνικά: «Το ζήτημα είναι το εξής: Τι θα κάνουμε; Θα ανοίξουμε την πόρτα ή θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο γεγονός;»
(…) Ο Μανόλης Γλέζος διαισθάνεται τον άνεμο αλλαγής που φυσάει στην Ευρώπη. Δεν είναι πρωτιά για αυτόν τον επαναστάτη, εικόνισμα της αντίστασης ενάντια στους ναζί και μεγάλο οπαδό της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτή τη φορά όμως, θα μπορούσε να είναι η καλή ευκαιρία. Κατά την άποψή του, στις 25 Ιανουαρίου, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες θα ψηφίσουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, εκείνο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Είμαι 100% σίγουρος. Το 2002, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε μόνο το 4% των ψήφων και ήμουν ο μόνος που πίστευα ότι θα φτάναμε το σκορ που πραγματοποιεί σήμερα. Κανείς δεν με πίστευε. Μου έλεγαν ότι είμαι ουτοπιστής…». Αυτή τη φορά χαμογελάει ανοιχτά.
«Δεν πρέπει μόνο να λάβουμε 50 επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πλειοψηφία, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο να αντικαταστήσει ένα άλλο κόμμα, αλλά να δώσουμε απευθείας την εξουσία στο λαό».
(…) Δημ. Παπαδημούλης: «Όταν εξηγούμε, π.χ., ότι μετά από πέντε χρόνια ύπαρξης του προγράμματος λιτότητας, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 180% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν στο 125%... Και όμως, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βρει λύση στο πρόβλημα του χρέους! Η ύφεση έπρεπε να φτάσει στο 14%. Φτάσαμε στο 25% σήμερα. Η ανεργία επίσης έπρεπε να φτάσει στο 14%, ενώ είμαστε στο 26% σήμερα και στο 55% ποσοστό ανεργίας για τους νέους. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα που κάνει κακό στην οικονομία και την κοινωνία μας»
(…) Την προηγούμενη ημέρα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν πρόεδρος σε μία μικρή σύσκεψη των ευρωβουλευτών του κόμματός του, για να οργανώσει τη συμμετοχή τους στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία. Ενώ ορισμένοι θα μεταβούν στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη μία ή την άλλη συζήτηση, άλλοι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο για «να προωθήσουν τις ιδέες του κόμματος έναντι των καρικατούρων που κυκλοφορούν». «Πρόκειται για προπαγάνδα του τρόμου που δημιουργούν οι αντίπαλοί μας», εξηγεί ο κ. Παπαδημούλης. «Μας παρουσιάζουν ως ένα είδος τέρατος, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει. Αλλά κοιτάξτε: δεν αποτελούμε καλή λύση ούτε για τους τραπεζικούς, ούτε για την άκρα δεξιά, ούτε για τις δεξιές κυβερνήσεις…».
(…) «Δημιουργούμε την αριστερά του 21ου αιώνα, αντλώντας συμπεράσματα από τις αρνητικές και θετικές εμπειρίες των αριστερών στο παρελθόν», συνεχίζει. Με ένα κόμμα όπως το Podemos στην Ισπανία (το οποίο δημιουργήθηκε από το κίνημα των Αγανακτισμένων και συναντά τεράστια λαϊκή επιτυχία με 28,3% της πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα στις ισπανικές δημοσκοπήσεις), ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την Αριστερά στην Ευρώπη.
(…) Εάν ακούμε για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, είναι κυρίως λόγω των θέσεών του ενάντια στη λιτότητα, κεντρική θέση του προγράμματός του. Σύμφωνα με τον Κώστα Χρυσόγονο, τα πράγματα είναι απλά: «Η λιτότητα είναι ένα φάρμακο πιο επικίνδυνο από το κακό που υποτίθεται ότι θεραπεύει». Αγανακτεί με την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού χαρακτηρίζοντας τα προγράμματα «προγράμματα δολοφονικής λιτότητας», μιλώντας για «παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» και για «νέα μορφή αποικίας» της Ελλάδας.
(…) «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία…Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πορείας και δύο είναι οι επιλογές, διευκρινίζει ο κ. Παπαδημούλης. Είτε επιστρέφουμε στις βάσεις της Ε.Ε.: Σύγκλιση, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, που είναι η προσέγγιση της αριστεράς. Είτε καταστρέφουμε την Ένωση και τη Δημοκρατία. Είναι η επιλογή της άκρας δεξιάς».
(…) Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ένα είναι βέβαιο: Οι ελίτ δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως έκαναν στο παρελθόν, διότι απλούστατα οι λαοί απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας… Αισθάνομαι τυχερός που είμαι Έλληνας αυτή τη στιγμή. Είμαι εδώ μόνο και μόνο για να ζήσω αυτή την ιστορική στιγμή».
Μια αναδημοσιεύση από την Ημερησία