Bloomberg: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της
25ης Ιανουαρίου παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σε ένα εκτενές
άρθρο. Η ανάλυση του πρακτορείου ξεκινάει από το σενάριο σχηματισμού
αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και το πιο ακραίο, όπως το
χαρακτηρίζει, σενάριο εκλογικής νίκης της ΝΔ.
Όπως προβλέπει, η Ελλάδα πιθανότατα θα διεκδικήσει και θα πετύχει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, μετά από συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο δεν βλέπει πιθανή μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και νέας προσφυγής στις κάλπες.
Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια του Bloomberg, από το πιο πιθανό έως το πιο ακραίο, είναι τα εξής:
Σενάριο πρώτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής των εκλογών με αυτοδυναμία
Οπως σημειώνει το Bloomberg, με βάση τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκτήσει την αυτοδυναμία που τόσο αναζητά ακόμη και με ποσοστό 35%, κάτι που είναι ρεαλιστικό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει άμεση πληρωμή 7 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί ζεστό χρήμα για το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Τρόικα ενδεχομένως να δείξει κάποια ευελιξία μπροστά σε μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Το πρόγραμμα διάσωσης θα πάρει μια επέκταση κάποιων μηνών, ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ, θα μπορούσε να προσφερθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή από τον μηχανισμό σταθερότητας.
Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα είναι και το βασικό θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και μια περίοδο χάριτος για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο και να βρει πόρους για την ανάπτυξη.
Το άρθρο σημειώνει ότι ένα κούρεμα της τάξης του 48,8% είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η χώρα στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ, τονίζει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να χτίζουν μια τέτοια ιδέα. Αυτό μπορεί, άλλωστε, να βοηθήσει και άλλα μέλη της ένωσης να μειώσουν το χρέος τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στο σενάριο αυτό, το ενδεχόμενο αναταραχής είναι περιορισμένο, ενώ, και ένα Grexit είναι απίθανο, πρώτον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει κάτι τέτοιο και δεύτερον γιατί ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική.
Σημειώνεται ,ακόμη, ότι η πολιτική βούληση εντός ΕΕ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι είναι ισχυρή.
Σενάριο δεύτερο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας
Στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, το Bloomberg εκτιμά ότι ο πιο ρεαλιστικός και πιθανός εταίρος θα είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. "Υπάρχουν πιο πολλά που ενώνουν τα δύο κόμματα, από όσα τα χωρίζουν.
Και τα δύο είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, θέλουν να τελειώσει το Μνημόνιο και είναι δηλώνουν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού", σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει λέγοντας πως η διαφορά τους έγκειται στη διαγραφή του χρέους.
"Η ρητορική του Ποταμιού είναι λιγότερο ριζοσπαστική και το κόμμα προκρίνει μια παύση αποπληρωμής των δόσεων μετά από διαπραγμάτευση".
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. "Η παρουσία μιας μετριοπαθούς κυβέρνησης συνεργασίας θα καθησύχαζε τους πιστωτές και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες", σημειώνεται στο άρθρο.
Σενάριο τρίτο: Δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές
Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, καθώς είναι η πιο επικίνδυνη και αβέβαιη τροπή. Τα άρθρο περιγράφει τι ακριβώς συνέβη το 2012, όταν οι αγορές έφθασαν στα άκρα για αρκετές εβδομάδες μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα αυξανόταν σημαντικά και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πιθανή.
Σενάριο τέταρτο: Νικητής των εκλογών βγαίνει η Νέα Δημοκρατία
Το τελευταίο και πιο μακρινό σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να ανατρέψει τα ποσοστά η Νέα Δημοκρατία και να κερδίσει τις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να βρει συμμάχους στο Ποτάμι και να σχηματίσει κυβέρνηση.
"Σε αυτό το σενάριο οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πιθανότατα με μια επέκταση Μνημονίου, με την αναδιάρθρωση του χρέους να βγαίνει από το τραπέζι για την ώρα, ωστόσο, με τον αποπληθωρισμό, την ανεργία στο 25% και τους πολίτες κουρασμένους από τη λιτότητα, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου", καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
http://www.fpress.gr
No comments:
Post a Comment