Wednesday, January 14, 2015

Οι… φιλεύσπλαχνοι τραπεζίτες φροντίζουν να μας απαλλάξουν από τα βάρη της ιδιοκτησίας

Οι… φιλεύσπλαχνοι τραπεζίτες φροντίζουν να μας απαλλάξουν από τα βάρη της ιδιοκτησίας

Ή πως θα σώσετε το σπίτι σας απ’ τους… κομμουνιστές!
Όχι δεν είναι αστείο, ούτε κάποια υπόγεια συνωμοσία του ΣΥΡΙΖΑ ή των δεδηλωμένων εραστών της… «δραχμής». Διαβάστε το παρακάτω άρθρο της κας Νένας Μαλλιάρα στο «capital.gr» με τίτλο: «Από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές», και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας:
Αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας, αλλά και κληρονομικού δικαίου, θα επιφέρει σταδιακά στην ελληνική αγορά η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στεγαστικών δανείων των τραπεζών.
Σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών, η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα καταστήσει τον σημερινό ιδιοκτήτη ενοικιαστή του σπιτιού του, καταργώντας σταδιακά την έννοια της ιδιοκτησίας και αντικαθιστώντας την με την έννοια της ιδιοχρησίας.
Ειδικότερα, αυτό που θα γίνει στην πράξη μετά τη μεταβίβαση των «κόκκινων» στεγαστικών...
σε κοινοπραξίες ελληνικών τραπεζών και ξένων funds είναι ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου για το οποίο έχει συναφθεί το δάνειο θα περνάει στην κυριότητα της κοινής εταιρίας στην οποία ο υπόχρεος δανειολήπτης θα μεταβιβάσει με συμβολαιογραφική πράξη το ακίνητο. Στη συνέχεια η εταιρία θα του εκμισθώνει το ακίνητο και αυτός θα μένει μέσα στο σπίτι καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, σε αντικατάσταση της δόσης του δανείου που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.
Η εταιρία θα μπορεί να αναζητήσει, βεβαίως, αγοραστή για το ακίνητο αν κρίνει πως είναι προς το συμφέρον της και στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να το πουλήσει και ο πρώην δανειολήπτης – νυν ενοικιαστής θα πρέπει να αναζητήσει άλλη κατοικία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο δανειολήπτης δεν έχει πλέον καμία σχέση με την τράπεζα από την οποία είχε λάβει το δάνειο.
Όπως αναφέρουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη, σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο όμως θα αργήσει να υλοποιηθεί στην ελληνική αγορά καθώς απαιτείται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του θα εκχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα, συμφωνώντας με αυτήν να του καταβάλει μηνιαίο αντίτιμο για όσο καιρό αυτός ζει.
Μετά το θάνατο του δανειολήπτη το ακίνητο θα αποκτάται από την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα εισαχθεί και στη στεγαστική αγορά ο θεσμός του lease back, ο οποίος λειτούργησε στην αγορά αυτοκινήτων.
Όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, οι αλλαγές στη στεγαστική αγορά μέσω της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα καταργήσουν στην ουσία την ιδιοκτησία και την κληρονομιά στα ακίνητα, κάτι που δεν είναι κατ΄ ανάγκην αρνητικό για τους δανειολήπτες, αφού θα τους απαλλάξει από τα βάρη που συνοδεύουν την ιδιοκτησία.

No comments:

Post a Comment