Tuesday, March 17, 2015

Λαπαβίτσας στην Bild: «Να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί»

Λαπαβίτσας στην Bild: «Να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί»

Μίλησε στην εφημερίδα που ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε «φυλλάδα»
 
Λαπαβίτσας στην Bild: «Να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί»

 Σχόλιο: Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την  πρόταση Λαπαβίτσα για έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ, όπως αναφέρεται σε συνέντευξή του στην υπόψη εφημερίδα και επιστροφή στο εθνικό  νόμισμα, είναι γεγονός ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από μέρους του. Βέβαια στην πρότασή του πρέπει να τονίσουμε και να προσεχθούν τα εξής ιδιαίτερα σημεία:

* Προτείνει το δρόμο της  συναινετικής εξόδου από το ευρώ, δηλαδή ένα βελούδινο διαζύγιο με τους ¨εταίρους" μας στην  ευρωζώνης, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να πιτεύψουμε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό, για πολλούς λόγους, κυρίαρχος των οποίων είναι, ότι αν υπάρξει η αποδέσμευση αυτή, σταματάει και το "ξεζούμισμα" της χώρας μας, όπως έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη...

*Προτείνει έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά παραμονή στην ΕΕ και ταυτόχρονα "ποντάρει" σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση, παραμερίζοντας με τον τρόπο αυτό, όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν επιτρέπουν την αυτοδύναμη ανάπτυξη σε καθεστώς ΕΕ, αφού μια σειρά δεσμέυσεων εμποδίζει αυτόν τον χαρακτήρα ανάπτυξης.

*Προτείνει επίσης το πλήρες κούρεμα του χρέους, με τη συναινεση των "εταίρων", χαρακτηρίζοντας  την ενέργεια αυτή ως το  τίμημα της Ευρώπης για την έξοδό μας από το ευρώ. Και αυτή η πρόταση φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Όλα τα παραπάνω και ορισμένες άλλες προτάσεις, κάνουν το εγχείρημα, κατά τη γνώμη μας, απραγματοποίητο και έξω από τις ισχύουσες πρακτικές, παρόμοιων ενεργειών.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει Grexit με συναίνεση και κούρεμα του χρέους

Ένας «ορκισμένος μαρξιστής», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, από τα «πιο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», «απαιτεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, αυτήν την οποία ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «φυλλάδα που δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς μαζί της», ο κ.  Λαπαβίτσας κάνει λόγο για «ομαλή» αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα

«Η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει. Επιπλέον είναι αδύνατον να ευθυγραμμιστούμε με την πολιτική της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ.  Λαπαβίτσας, ο οποίος θεωρεί, προφανώς, πως η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι ένα και το αυτό.

«Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο. Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει».

Σε ερώτηση για το πότε βλέπει να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε: «Σε λίγους μήνες. Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά όταν αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα».

Αναλύοντας την πρόταση που καταθέτει επισημαίνει: «Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατό να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο».

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να στρέψει τα νώτα της προς την Κίνα και τη Ρωσία, ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε: «Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει τις δομές της, θα πρέπει, φυσικά, να επανεξετάσει τις διεθνείς της σχέσεις. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν κατά κύριο λόγο τον πληθυσμό της και όχι σε μια ευρωπαϊκή αφηρημένη ιδέα. Αν θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τις διεθνείς σχέσεις μας, θα πρέπει να το κάνουμε».

Τέλος σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καιρό. Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό μέρος του πολιτικού φάσματος. Ο Γιάνης είναι σε δύσκολη θέση. Η δουλειά του είναι σαν μια ηλεκτρική καρέκλα. Έχει προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή πολιτικής που απαιτεί ο ελληνικός λαός, και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της ζώνης του ευρώ. Προσπάθησε να σπάσει τη λιτότητα και να αλλάξει την πορεία εντός της ζώνης του ευρώ -και αυτό είναι αδύνατο».

No comments:

Post a Comment