Wednesday, July 30, 2014

Έρευνα σοκ: Μαύρο και …… «άραχνο» βλέπουν το μέλλον τους οι μαθητές.

Έρευνα σοκ: Μαύρο και …… «άραχνο» βλέπουν το μέλλον τους οι μαθητές.


Διαβατήριο για δουλειά …το μέσον και οι γνωριμίες!

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
Μία πραγματική σοκαριστική έρευνα στον μαθητικό και στο φοιτητικό κόσμο είδε χθες το φως της  δημοσιότητας. Ο Χ. Κάτσικας πρ. εκπαιδευτικός και νυν σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων-ερευνητής, σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε σε 1050 μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ στο Λεκανοπέδιο και σε άλλους 6 Νομούς της Ελλάδας, παρουσίασε τα ευρήματα που αφορούν στο πως βλέπουν το μέλλον τους τα παιδιά.

Στην έρευνα  το 4,5 % των μαθητών πιστεύει ότι το πτυχίο κάνει ΜΟΝΟ για ……κορνίζα, όχι όμως και για να τους εξασφαλίσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία!

Αντίθεα όμως αποτελέσματα έχουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση οι «γνωριμίες» της οικογένειας, το «πολιτικό μέσον» αλλά και η «δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό»!

Εδώ λοιπόν έφτασε η κατάσταση με τα μνημόνια και την τρόικα. Η χώρα να μη μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της, τους νέους επιστήμονές της, αυτούς όλους που ουσιαστικά είναι το μέλλον της!

Δυστυχώς, θα το πούμε και αυτό, οι κρατούντες σε λίγο θα πανηγυρίζουν ότι μείωσαν την ανεργία, όχι φυσικά από παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα και από επενδύσεις και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, όπως μας «τρώνε το κεφάλι» με τα κανάλια τους καθημερινά, αλλά από τη μετανάστευση.  Οι μέρες των 10ετιών του 50 και του 60 είναι πάλι εδώ!

Ποιοί είναι λοιπόν οι κυριότεροι παράγοντες για επαγγελματική αποκατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα;:

Α) Η οικονομική άνεση της οικογένειας, σε ποσοστό 32%

Β) Οι γνωριμίες- οι διασυνδέσεις-το πολιτικό μέσον, σε ποσοστό 77%

Γ) Η δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό, σε ποσοστό 46%

Έτσι με βάση τα δεδομένα αυτά το καλλίτερο πτυχίο για τους νέους, όπως εκφράζεται στη δική τους οπτική και ρεαλιστική  γωνία, είναι το πτυχίο του….μέσου.

Οι απαντήσεις των νέων μας, με λίγα λόγια, καθρεφτίζουν με σαφήνεια και ευθύτητα ότι για χιλιάδες νέους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών η ανισότητα δεν φανερώνεται άμεσα, παρά μόνον όταν έχουν ήδη αποφοιτήσει, αφού είναι γνωστό ότι με τα ίδια πτυχία άλλοι οδηγούνται στην ανεργία, άλλοι στην υποαπασχόληση και άλλοι  σε θέσεις που εξασφαλίστηκαν  κυρίως χάρη στο status της οικογένειας, στην κοινωνική τους προέλευση, που επιτυχώς μεταμορφώνεται σένα ευρύτατο δίκτυο σχέσεων και στην ικανότητα αξιοποίησής τους.

Ρουσφέτι λοιπόν ή ξενιτιά για τους νέους για να μπορέσουν να ζήσουν. Ντροπή !

No comments:

Post a Comment