Wednesday, April 29, 2015

Ο άθλιος των Βρυξελλών ή Θεωρία των Παιγνίων (μάθημα 1ον), του Στάθη Σχινά.

Ο άθλιος των Βρυξελλών ή Θεωρία των Παιγνίων (μάθημα 1ον)

Γράφει: ο Στάθης Σχινάς

Ο μικρομεσαίος Ολλανδός χοιροτρόφος, γνωστός και ως πρόεδρος του Eurogroup, δικαίωσε για μια ακόμη φορά την πιο βασική αρχή της θεωρίας των παιγνίων, ότι δηλαδή πρέπει πάντα να θεωρείς δεδομένο ότι ο αντίπαλός σου είναι ζαβολιάρης και θέλει να σε ρίξει. Άρα μόνον η έμπρακτη εξασφάλιση της όποιας συμφωνίας μπορεί να αποτελεί κέρδος. Για όσους δεν κατάλαβαν, το πρώτο μάθημα της θεωρίας των παιγνίων σε μεταπτυχιακό τμήμα οικονομικού ελληνικού πανεπιστημίου πριν από μερικά χρόνια άρχιζε και τελείωνε ως εξής:

«Έστω ότι υπάρχουν δύο αντίπαλοι παίκτες και ο νικητής του παιγνίου κερδίζει μια μπίρα. Ο πρώτος παίκτης έχει το δικαίωμα να κρύψει την μπίρα και ο δεύτερος οφείλει να τη βρει. Αν τη βρει την κερδίζει. Αν όχι την μπίρα κερδίζει ο άλλος.
Ο πρώτος παίκτης παίρνει δυο ολόιδια κουτιά, κρύβει στο ένα την μπίρα και καλεί τον δεύτερο να διαλέξει κουτί.
Ο δεύτερος παίκτης διαλέγει το σωστό κουτί, πριν προλάβει όμως να το ανοίξει ο πρώτος παίκτης τον εμποδίζει και του αντιπροτείνει:
-Αν μου χαρίσεις το κουτί σου, θα σε κεράσω δυο μπίρες στο διπλανό μπαρ.
Ο δεύτερος παίκτης αρνείται την προσφορά με το αιτιολογικό ότι τη μια μπίρα θα την πάρει από το κουτί, άρα θα πληρώσει (θα χάσει) μόνο μια μπίρα
-Θέλω τρεις μπίρες για να σου χαρίσω το κουτί αντιπροτείνει, ο δεύτερος παίκτης.
-ΟΚ απαντάει ο πρώτος θα σε κεράσω τρεις μπίρες, το κουτί είναι δικό μου.
Παίρνει το κουτί, ανοίγει την μπίρα που ήταν μέσα και ο δεύτερος παίκτης τον ρωτάει πότε θα πάνε στο διπλανό μπαρ για τις τρεις μπίρες. Ο πρώτος παίκτης πίνει την μπίρα του απολαμβάνοντάς την και όταν κάποια στιγμή νευριασμένος ο δεύτερος παίκτης τον ρωτάει :
-Μα τι θα γίνει; Θα πάμε δίπλα να μου δώσεις τις τρεις μπίρες, ο πρώτος παίκτης κατεβάζει το μπουκάλι με την μπίρα που πίνει και κοιτάζοντάς τον ειρωνικά του λέει:
-Έπαιξες και έχασες μεγάλε... Ποιές μπίρες; Μια μπίρα υπήρχε και είναι αυτή που μου χάρισες και πίνω. Άντε γεια...»
Και ο νοών νοείτω… Καλή σας ημέρα.
ΥΓ. Στο 1ο μάθημα δεν περιλαμβανόταν η περίπτωση ο δεύτερος παίκτης να αντιδράσει… εξωθεσμικά. Ειδικά όμως όταν έχεις να κάνεις με χοιροτρόφους εξ Ολλανδίας αλλά και Ιταλούς τραπεζίτες που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ είναι μια εκδοχή που πρέπει να εμφιλοχωρεί ως υπόθεση εργασίας.

No comments:

Post a Comment