Thursday, April 9, 2015

Ανθρωποθυσία (περί του "μεγάλου θεού Ευρώ" ο λόγος), του Βασίλη Σεραφειμάκη.

Ανθρωποθυσία (περί του "μεγάλου θεού Ευρώ" ο λόγος)

του Βασίλη Σεραφειμάκη
Μικρός μάθαινα ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο θεός στον οποίος πίστευαν κάποιοι λαοί στην Ιστορία, τόσο μεγαλύτερη ήταν η θυσία που τού προσφέρανε. Με κορυφαία φυσικά την θυσία ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι θεοί όλων απαιτούσαν τις μεγαλύτερες και πιο βάρβαρες ανθρωποθυσίες.
Όμως η πραγματικότητα ήταν αντίστροφη. Από την ταινία τού μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Syberberg για τον Χίτλερ έμαθα ότι "όσο μεγαλύτερη είναι η θυσία τόσο μεγαλύτερος είναι ο θεός"!... Εμείς δημιουργούμε το μεγαλείο τού θεού στον οποίο προσκυνάμε με το μέγεθος τών θυσιών που τού προσφέρομε. Ο Χίτλερ για παράδειγμα, ο Ανθρωπος τής Μοίρας για την Γερμανία όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, απαίτησε τις μεγαλύτερες θυσίες μέχρι τότε στην Ιστορία, και του τις προσφέραμε.
Και στις μέρες μας λοιπόν, πρέπει να αντιληφθούμε αυτές τις τεράστιες ανθρωποθυσίες, ...
που συχνά περιλαμβάνουν θανάτωση, στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ως θρησκευτικές θυσίες. Θυσιάζουμε ανθρώπους στον σύγχρονο θεό της Ευρώπης, και μάλιστα επειδή είναι τεράστιος σε μεγαλείο θεός, θυσιάζουμε κυρίως νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Τό ύψιστο δώρο.
Ποιός είναι αυτός ο θεός; Μα το Ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτε πέρα και πάνω από το Ευρώ. Προκειμένου να ζεί και να δοξάζεται και να μεγαλουργεί ο θεός μας δεν έχουν μεγάλη σημασία οι ανθρώπινες ζωές. Καλό Πάσχα.
από τον «Τοίχο» του Γιάννη Σταράκη

No comments:

Post a Comment