Saturday, June 6, 2015

Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της.

Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της

slide_381232_4525338_free
των Flavia Krause-Jackson και Jordan Yadoo
Καθώς τα κεφάλαια φεύγουν από την Ελλάδα, αξίζει τον κόπο να θυμόμαστε ότι τα καλύτερα μυαλά της χώρας έχουν ήδη φύγει.
Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου είναι η ονομασία που δίνουν οι οικονομολόγοι σε αυτή τη μετανάστευση ταλέντων προς πιο πράσινα λιβάδια. Η Ελλάδα αιμορραγεί, και το αίμα που χάνει είναι η αφρόκρεμά της.
braindrain1
Η διαρροή εγκεφάλων — ένας όρος που επινοήθηκε από τη βρετανική Royal Society το 1960 για να περιγράψει τις ορδές των επιστημόνων που μετανάστευαν στη Βόρεια Αμερική — κοστίζει ακριβά σε μία οικονομία. Χάνοντας τους καλύτερους εργαζόμενούς της, μία χώρα έχει λιγότερα φορολογικά έσοδα — οι καταρτισμένοι επαγγελματίες κερδίζουν περισσότερα και άρα αποδίδουν περισσότερα χρήματα — και χάνει πιθανούς επιχειρηματίες. Για να μην αναφέρουμε την αποστράγγιση της χώρας από την εμπιστοσύνη στον ίδιο τον εαυτό της.
Συγκρίνετε τα νούμερα των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους πριν και μετά την κρίση, και μπορείτε να δείτε πως οι Έλληνες πλέον φεύγουν από τη χώρα τους με φρενήρεις ρυθμούς. Μεταξύ του 2009 και του 2014, ο αριθμός των επαγγελματιών που απέκτησαν την ειδίκευσή τους στην χώρα τους και που αναζητούσαν μόνιμη εργασία στο εξωτερικό ήταν 20.281, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Κοιτάξτε τώρα την προγενέστερη περίοδο σχετικής ευημερίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο 2.552 προσπάθησαν να φύγουν.
braindrain2
(Μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι τα νούμερα για την Γερμανία είναι υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας. Η Γερμανία έχει οχτώ φορές περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα και όπως φαίνεται και στο πρώτο γράφημα, για όσους ταλαντούχους ανθρώπους φεύγουν από την Γερμανία άλλοι τόσοι έρχονται από το εξωτερικό.)
Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας για τάσεις φυγής όταν αντιμετωπίζουν μία ανεργία που είναι μεγαλύτερη ακόμα και από ένα διαλυμένο κράτος όπως η Λιβύη;
braindrain3
Πηγή: Bloomberg
Μετάφραση: ΕΠΑΜ Πάτρας

No comments:

Post a Comment