Sunday, September 13, 2015

Ευρώ και Οικονομική Ανάπτυξη. Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε, του Σπύρου Στάλια.

Ευρώ και Οικονομική Ανάπτυξη. Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

του Σπύρου Στάλια*
Για τους νεοφιλελεύθερους του ευρώ και την ΕΕ, αν υπάρχει ανεργία, η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί μακριά από το πρόβλημα και να αφήσει την αγορά μόνη της, να αυτορρυθμίσει όλες τις ατέλειες της.
Η κυβέρνηση μάλιστα, για να υποβοηθήσει την αγορά, θα πρέπει να νομοθετεί την ρευστοποίηση του κράτους, την διάλυση της εργατικής νομοθεσίας, και γενικά να υποβοηθά όλη η παραγωγή και οι υπηρεσίες, υγείας, παιδείας, συντάξεις να αφεθούν στην ελεύθερη αγορά, ακόμα και την Δημοκρατία, η οποία δεν χρειάζεται αφού η αγορά όλα θα τα διακανονίζει. Τι δηλαδή μπορεί να κάνει το κοινοβούλιο στη γνώση της αγοράς;
Τότε όλοι οι δεδομένοι πόροι της οικονομίας μακροχρονίως θα απασχοληθούν πλήρως, και αν θα υπάρξει πάλι ανεργία, αυτό θα οφείλεται στην μη επαρκή ανάπτυξη του κεφαλαίου, που και αυτό εν καιρώ ως πρόβλημα θα εξαλειφθεί, με την ανάπτυξη της επιστήμης και αναλόγως των επενδυτικών ευκαιριών.
Συνοψίζοντας, στο μοντέλο της ευρωζώνης, η ανάπτυξη επέρχεται μέσω των χαμηλών μισθών ...
και ημερομισθίων και μέσω της διάλυσης και ρευστοποίησης του Κράτους και κάθε προστασίας. Κλειδί για την ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη είναι η αγορά εργασίας, τα χαμηλά ημερομίσθια και όχι η δαπάνη ευρώ.
Δαπάνη και Ανάπτυξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έννοιες ασύμβατες. Τελεία και παύλα.
Στα παραπάνω τα κόμματα το τόξου του ευρώ, σύριζα, νδ, πασόκ, ποτάμι, χα, λαέ, κκε έχουν συμφωνήσει, αφού έχουν αποδεχτεί το ευρώ, και οι εκλογές γίνονται κατ’ εντολή των τραπεζιτών για το ποιος θα εκτελέσει την Ελλάδα καλύτερα. Πιθανότατα όλοι μαζί.
Αυτά για να μην λέει κάνει μετά ότι δεν γνώριζε και να μην λέει ότι δεν συμμετείχε στις εκλογές.
Όταν θα του μειώνουν τον μισθό, θα του κόβουν την σύνταξη, δεν θα έχει δικαιώματα, όταν δεν θα έχει περίθαλψη, όταν θα του παίρνουν το σπίτι.
Ανάχωμα σε αυτή την πολεμική καταστροφή είναι το ΕΠΑΜ και το Εθνικό Νόμισμα αλλά με την δική σας ψήφο.
*Ο Σπύρος Στάλιας Οικονομολόγος ΜΑ, Ph.D
Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας-ΕΠΑΜ
(αν κάποιος νεοφιλελεύθερος απολογητής του ευρώ έχει κάποια αντίρρηση στο παραπάνω συμπέρασμα, τα πράγματα δεν είναι έτσι, ας μας υποδείξει το λάθος)

No comments:

Post a Comment