Monday, September 7, 2015

Ινδία: Το πρώτο αεροδρόμιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Ινδία: Το πρώτο αεροδρόμιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια


Ο διεθνής αερολιμένας στο Κότσι της Κεράλα στην Ινδία έγινε το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Μία μονάδα ηλιακής ενέργειας 12 μεγαβάτ, που καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες κοντά στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας χρειάστηκε έξι μήνες για να κατασκευαστεί, με κόστος 9,5 εκατομμύρια δολάρια, και θα μπορεί να παρέχει μεταξύ 50.000 κα 60.000 κιλοβατώρων ανά ημέρα. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σύστημα θα περνάει στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το αεροδρόμιο θα καλύπτει από εκεί τις ενεργειακές του ανάγκες. Η μονάδα αναμένεται να παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει το αεροδρόμιο, και για αυτό το σκοπό υπογράφηκε συμφωνία με την τοπική εταιρεία ενέργειας για την πώληση του πλεονάσματος.

Η Διοικητική Αρχή Αεροδρομίων της Ινδίας (AAI), υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν 125 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, έχει ανακοινώσει την πρόθεση να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε περίπου 30 αεροδρόμια, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις και έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας.

No comments:

Post a Comment