Monday, September 7, 2015

Στο εδώλιο ο Γερμανός ακαδημαϊκός Ρίχτερ.

Στο εδώλιο ο Γερμανός ακαδημαϊκός Ρίχτερ


Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί μεθαύριο ο γνωστός ακαδημαϊκός Χάιντς Ρίχτερ, προκειμένου να λογοδοτήσει, καθώς κατηγορείται ότι σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης αρνείται τα ναζιστικά εγκλήματα σε βάρος του κρητικού λαού. Η πολύκροτη υπόθεση του Γερμανού ιστορικού, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική – και όχι μόνο – κοινωνία, αναμένεται να εκδικαστεί στο Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο αν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Mάνχαιμ θα δώσει τελικά το «παρών» στο δικαστήριο για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ειδικότερα, ο καθηγητής διώκεται ποινικά με βάση το άρθρο 2 του Νόμου 4285/2014 σχετικά με τη «δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων» και στο οποίο προβλέπεται για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, οι επίμαχες αναφορές του Ρίχτερ στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Ο ίδιος ο καθηγητής, στο απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει μέσω του συνηγόρου του, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, φέρεται να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ως ιστορικός είναι προσηλωμένος στην αλήθεια κι πως έχει γράψει σε πολλά βιβλία του ότι δεοντολογικά και ηθικά τάσσεται από την πλευρά όσων αντιστάθηκαν στους ναζί.

No comments:

Post a Comment