Monday, September 7, 2015

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας δημιούργησαν βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί.

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας δημιούργησαν βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας δημιούργησαν ένα βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί, με την επωνυμία «Αρτοθαλασσιές», πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς συντηρητικά. Αναπτύχθηκε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ, το οποίο μάλιστα συμμετείχε στον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2015 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων) τον περασμένο Ιούνιο.

Ειδικότερα, το προϊόν ανέπτυξαν οι φοιτητές Δήμητρα Κυριαζή, Μαρία Σιδηροπούλου και Γεωργία Χριστοδουλοπούλου υπό την καθοδήγηση του Θεοφάνη Γεωργόπουλου, Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και σε συνεργασία και υποστήριξη με διάφορες εταιρείες.

Τα συστατικά του ψωμιού είναι τα εξής: βιολογικό αλεύρι (από βιολογικό σκληρό και βιολογικό μαλακό σίτο), προστιθέμενη φυτική ίνα που είναι η ινουλίνη από αγκινάρα, μαγιά, βιολογικό σουσάμι και θαλασσινό νερό (νερό που περιέχει θαλασσινό αλάτι). Η καινοτομία του προϊόντος είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό. Το ψωμί μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. Το προϊόν είναι συσκευασμένο σε πλαστικά κουτιά πολυαιθυλενίου (PET). Έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία: κώδικα τροφίμων και ποτών, κανονισμοί 852/2004 (υγιεινή τροφίμων), 1169/2011 (επισήμανση τροφίμων), 1129/2011 (για τα πρόσθετα τροφίμων), 1924/2006 (για τους ισχυρισμούς διατροφής).

No comments:

Post a Comment