Saturday, October 18, 2014

Η Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων!



 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων!
΄
Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η χώρα μας, ενώ εξελίσσεται η κατάρρευση όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη και οι οικονομικοί δείκτες καταμαρτυρούν ότι εγκυμονείται ένα μεγάλο παγκόσμιο «κραχ». Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, τις τελευταίες μέρες έχουν «χαθεί» πέντε τρις δολλάρια, ενώ ο πόλεμος κατά του Ιράκ είχε κοστίσει στις ΗΠΑ ένα τρις δολλάρια! Αυτή και μόνο η σύγκριση απεικονίζει με ευκρίνεια τόσο το μέγεθος, όσο και την ορμητικότητα αυτής της κατάρρευσης.

Ομως, ο πραγματικός κίνδυνος δεν προέρχεται απ’ αυτό καθ’ αυτό το «κραχ», αλλά από την προσπάθεια αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Οσο περισσότερα κεφάλαια διοχετεύονται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, τόσο περισσότερο βαθαίνει η ύφεση. Κι αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα κεφάλαια αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να μην γίνονται επενδύσεις, να μην υπάρχουν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και εν τέλει λαϊκή κατανάλωση. Κι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει! Δεν θα δίσταζαν, ακόμα και σε «κούρεμα» καταθέσεων (bail in) να καταφύγουν οι τράπεζες, προκειμένου να διασωθούν.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα μεγιστοποιείται αφενός διότι η οικονομία έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξαιτίας των πολιτικών που επέβαλε το νεο-αποικιοκρατικό κατοχικό καθεστώς, αφετέρου λόγω της πλήρους ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

Η πολιτική κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Η «συζήτηση» μεταξύ της κυβερνώσας συμμορίας και της αντιπολίτευσης περιστρέφεται γύρω από το ποιος ευθύνεται για τη ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, τη στιγμή που οι προτάσεις και οι επιλογές για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής «ατζέντας».
Αντίθετα, τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναλαμβάνουν να διαχειριστούν για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας και το αφεντικό του στην ΕΚΤ κ. Ντράγκι. Αναρωτιόμαστε, ποιός τελικά διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 23/9/2014, ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε στα διεθνή μέσα πως «η Ελλάδα κατά την άποψη μας και σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και τα δικά μας στοιχεία, μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση». Αλήθεια ποιός επωφελήθηκε απ’αυτό;

Αποτέλεσμα αυτής της καταφανούς πολιτικής υστέρησης είναι, η χώρα να γίνεται έρμαιο των αγορών και των διεθνών κερδοσκόπων, και ο ελληνικός λαός να καλεστεί να πληρώσει πάλι τα σπασμένα.

Μέσα σε αυτό το όλο και δυσμενέστερο οικονομικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον, το ΕΠΑΜ καλεί για άλλη μια φορά τις αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, σε μια πανεθνική κοινή δράση, ώστε η χώρα να απεμπλακεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.

Καλεί τον λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, κινητοποιούμενος προς την κατεύθυνση της ανατροπής και της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας και της πλήρους εθνικής κυριαρχίας, ως του μόνου δρόμου που θα λειτουργήσει προς όφελός του.

Το ΕΠΑΜ, πάντα σταθερό και αμετακίνητο ως προς τις ιδρυτικές του θέσεις, δεν θα πάψει να μάχεται προς όφελος του λαού.

Η Πολιτική Γραμματεία
Αθήνα 17/10/2014

No comments:

Post a Comment