Wednesday, November 5, 2014

Επικίνδυνος πανικός

Επικίνδυνος πανικός

του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και η άνοδος του επιτοκίου δανεισμού της χώρας σε επίπεδα χρεοκοπίας δημιουργούν σαφή κίνδυνο συνολι­κής βουτιάς της οικονομίας.
Παράλληλα η κυβέρνηση Σαμαρά βλέπει όλο τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αφού αποδεικνύεται και στον πιο αδαή ότι η εξαγγελία της για αποσύνδεση από το ΔΝΤ δεν είναι απλώς επικοινωνιακή και ψευδής, αλλά και επικίνδυνη.
Η έλλειψη προετοιμασίας για μια τέτοια κίνηση είναι σαφής. Το ίδιο και η έλλειψη στρατηγικού στόχου, αφού η πρόσβαση της Ελλάδας στις «αγορές» είναι απαγορευτική με επιτόκιο δανεισμού πάνω από 7% στο δεκαετές ομόλογό της.
Αν συνυπολογίσουμε και το ότι η Κομισιόν, στην περίπτωση «αυξημένης επιτήρησης» λόγω...
της παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής, θα συνεργάζεται κατά περίπτωση και με το ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, τότε ούτε καν η αποσύνδεση από το ΔΝΤ δεν επιτυγχάνεται με τους σχεδιασμούς των φωστήρων του Μεγάρου Μαξίμου.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό κριτήριο τον πανικό της, ο οποίος πηγάζει τόσο από τις καταδικαστικές γι’ αυτήν δημοσκοπήσεις όσο και από τα σημάδια εσωτερικής κατάρρευσης. Η αγωνία της όμως να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία και η χρήση πολιτικά και οικονομικά ανορθόδοξων μεθόδων καταντά αποσταθεροποιητική και δυνάμει επικίνδυνη.
Τίποτε απ’ όλα όσα εξαγγέλλει ή πράττει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πια θετικό αντίκρισμα. Ακόμη και η εξαγγελία για «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είναι ένα φθηνό επικοινωνιακό κόλπο στο όριο του εμπαιγμού. Ακόμη χειρότερα χθες αντισταθμίστηκε πλήρως από την τρομερή εκπρόθεσμη ντροπολογία με την οποία βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το «ανεκχώρητο» και «ακατάσχετο» του 40% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων!
Κοινώς, κόμματα τα οποία πήραν τεράστια δάνεια με εγγύηση αυτήν ακριβώς την επιχορήγηση αποφάσισαν ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κατάσχουν ένα μέρος της.
Κοινώς, με το «έτσι θέλω», αποσύρουν εγγύηση από τραπεζικό δανεισμό, κάτι που κανένας από τους εκατομμύρια δανειολήπτες σε αυτή τη χώρα (ιδιώτες και επιχειρήσεις) δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει.
Καθώς έρχεται η ώρα να εγκαταλείψουν την εξουσία, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα επιχειρούν να κάνουν στους εαυτούς τους ένα τελευταίο «δωράκι» περιφρονώντας προκλητικά -τόσο επί της ουσίας όσο και συμβολικά- κάθε άλλον δανειολήπτη στην Ελλάδα.
Άξια η... επιχορήγησή τους.
από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

No comments:

Post a Comment