Thursday, November 13, 2014

Η Ευρώπη βράζει, του Γιάννη Σιδέρη.

Η Ευρώπη βράζει

m14936670KLM-9109A
του Γιάννη Σιδέρη
ΒΕΛΓΙΟ
Η Ευρώπη βράζει. Η πολιτική της λιτότητας της ΕΕ, έχει πλέον χτυπήσει και τους λαούς του σκληρού πυρήνα της όπως του Βέλγους.
130 χιλιάδες Βέλγοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες!
Η διαδήλωση αυτή ήταν το ξεκίνημα της επίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.
Συγκεκριμένα τα συνδικάτα αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ένα μέτρο που ίσχυε ως τώρα στο Βέλγιο, βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα αναπροσαρμόζονται αυτόματα με την αύξηση του κόστους ζωής.
Το άλλο μήλο της έριδας είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι τώρα στα 67 από το 2013.
ΙΤΑΛΙΑ
Νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Ρώμη, πάνω από εκατό χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν το Σάββατο απειλώντας τη κυβέρνηση Ρένζι με γενική απεργία το Δεκέμβριο, εάν δεν ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις, μετά από έξι χρόνια παγώματος και την απώλεια 16 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους, και εάν δεν προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες και τη χώρα.
Οι περικοπές της κυβέρνησης Ρέντσι, η διατήρηση της φορολογικής πίεσης σε υψηλά επίπεδα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η απελευθέρωση των απολύσεων, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της εκλογής της Γερουσίας από τους πολίτες, η προώθηση νομοσχεδίου για το ουσιαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του υπεδάφους και η αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς και μερικής απασχόλησης τροφοδοτούν τις κοινωνικές εντάσεις από τις αρχές του φθινοπώρου.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία τώρα το νεαρό κόμμα Podemos που γεννήθηκε από το κίνημα των Αγανακτισμένων κατά της λιτότητας προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 27,7% για τις βουλευτικές εκλογές του 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 26,2% ενώ το κυβερνών κόμμα του Ραχόι έρχεται τρίτο με ποσοστό 20,07%.
Αν δε δούμε τα ποσοστά των κομμάτων προ της αναγωγής, αυτά είναι:
Podemos 22,2%, Σοσιαλιστές 13,1% και Λαϊκό κόμμα 10,4%! Τώρα τι είδους αναγωγή είναι αυτή της δημοσκοπικής εταιρείας, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν!
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μια άλλη δημοσκόπηση σε μια χώρα που τα συστημικά ΜΜΕ εκθειάζουν ως παράδειγμα εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων που την οδήγησε σε έξοδο στις αγορές, έγινε τον Οκτώβριο.
Πρόκειται για την Ιρλανδία, όπου δημοσκοπική “ισοπαλία” μεταξύ του δεξιού Fine Gael και του αριστερού Sinn Fein, στο 24% ανέδειξε η έρευνα της εταιρείας Ipsos MRBI για τους Irish Times. Η πορεία του Sinn Fein είναι ανοδική και διατηρεί την δυναμική του μετά την εξαιρετική επίδοσή του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου σε αντίθεση με το στρατόπεδο της δεξιάς που φαίνεται να υποχωρεί σε εκλογική επιρροή.
Το συγκυβερνόν “κεντροαριστερό” Εργατικό Κόμμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (9%) ενώ το κεντρώο Fianna Fail, που οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνια δια της “διάσωσης” της καταρρεύσασας τράπεζας Anglo-Irish, είναι στο 20%.
Σημαντικό εύρημα είναι ότι οι “ανεξάρτητοι” συγκεντρώνουν 23% των προτιμήσεων. Πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικών με διάφορες πολιτικές θέσεις.
Το μείζον θέμα που επηρέασε τα αποτελέσματα, είναι η εισαγωγή χρεώσεων στην οικιακή κατανάλωση νερού (που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν και χρηματοδοτείτο από την γενική φορολογία), γεγονός που ευρύτατατα πιστεύεται πως προετοιμάζει την ιδιωτικοποίησή του. Η καθιέρωση τέτοιων χρεώσεων ήταν μνημονιακή υποχρέωση της Ιρλανδίας (μα δεν τελείωσαν τα μνημόνια;). Μέσα στον Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε τεράστια κινητοποίηση εναντίον των “χρεώσεων νερού” που συγκέντρωσε μεταξύ 50 και 100 χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του μέτρου στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τεράστια διαδήλωση για τα δεδομένα της Ιρλανδίας, τόσο ιστορικά όσο και ως ποσοστό του πληθυσμού (1 εκατομμύριο κάτοικοι στο Δουβλίνο, 4,5 στην Ιρλανδία).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απαιτεί λιτότητα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βυθίζοντας την παραμεθόριο της ΕΕ σε ένα σπιράλ ύφεσης, τόνισε κυνικά ότι «θα προτείνω στην κυβέρνηση να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν από αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού», κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Δηλαδή για την χώρα του, προτείνει κάτι που δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Την αύξηση των δημοσίων δαπανών!
ΕΛΛΑΔΑ
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, οι ντόπιοι φερόμενοι ως κυβερνώντες, “διαπραγματεύονται σκληρά” ακόμη μια φορά με την τρόικα, προκειμένου να πάρουμε άλλη μια απαραίτητη δόση! Για άλλη μια φορά τα τελευταία 4μιση χρόνια η χώρα βρίσκεται σε κρίσημη καμπή, για άλλη μια φορά επικαλούνται τις θυσίες του Ελληνικού λαού οι οποίες, αν διακοπεί το πρόγραμμα θα “πάνε χαμένες”, για άλλη μια φορά μετά από ακόμη μια συμφωνία με τους δανειστές θα δούμε “φως στο τούνελ”!
Τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα! Και όποιος τολμήσει να αντιτάξει έναν άλλον δρόμο, έναν δρόμο αντιφεντεραλιστικό, έναν δρόμο υπέρ του πολίτη, αμέσως σπεύδουν να ενεργοποιήσουν τα ενοχικά σύνδρομα του λαού λέγοντας ότι τα χρήματα που πήρε η χώρα πρέπει να επιστραφούν!
Με 700χιλ νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, με 300χιλ. χωρίς ρεύμα, με πάνω από 3εκατ πολίτες να ζουν στην φτώχεια, με την ανεργία σε δυσθεώρατα ύψη, με 300χιλ νέους να μεταναστεύουν, στην χώρα συντελείται επί της ουσίας γενοκτονία!
Ακριβώς αυτή η πραγματικότητα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει τον λαό στην αναζήτηση μιας λύσης προς όφελός του.Και τότε να δούμε που θα είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που “σώζουν” την χώρα!
Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

No comments:

Post a Comment