Sunday, November 1, 2015

Άνθρακες ο θησαυρός από το φορολογικό ρεσάλτο, του Νίκου Ιγγλέση.

Άνθρακες ο θησαυρός από το φορολογικό ρεσάλτο

του Νίκου Ιγγλέση
Η φορολεηλασία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, στα εισοδήματα και την περιουσία των πολιτών προκαλεί την αγανάκτηση, το θυμό και την οργή όλης της ελληνικής κοινωνίας.
Η αύξηση των άμεσων και ιδιαίτερα των έμμεσων φόρων αποτελούν, σύμφωνα με τους δανειστές που υπαγορεύουν και την κυβέρνηση που εκτελεί, τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» για να ξεπεραστεί η κρίση, να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία(!), να βγούμε στις αγορές και ν’ αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη! Όπως όμως ομολογούν οι ίδιοι, η φορολεηλασία που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν θα φέρει ελάχιστα πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία ενώ παράλληλα θα βυθίζει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, θα αυξήσει την ανεργία και θα φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες.
Με το τρίτο Μνημόνιο, στους άμεσους φόρους ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα η αυξημένη...
εισφορά αλληλεγγύης, αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, αυξήθηκε αναδρομικά ο φόρος πολυτελείας, αυξήθηκαν τα επιτόκια στις ρυθμισμένες (100 δόσεις) οφειλές, αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ ετοιμάζεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση, από 1-1-16, του φόρου για τους χαρακτηριζόμενους ως «πλούσιους» Έλληνες, αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ή 30.000 ευρώ και θα αυξάνει τη φορολογία στο εισόδημα των αγροτών.
Παρ’ όλα αυτά, οι αρχιτέκτονες αυτής της οικονομικής πολιτικής προβλέπουν, στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, ότι τα έσοδα από τους άμεσους φόρους από 20,6 δις. που ήταν το 2014 θα μειωθούν στα 19,9 δις. το 2016. Το κράτος, δηλαδή, παρά την αύξηση των φόρων, θα εισπράξει 738 εκατ. λιγότερα (βλέπε Πίνακα). Η σύγκριση γίνεται με τα στοιχεία του 2014 και όχι με αυτά του 2015 γιατί η φετινή χρονιά, λόγω των capital controls, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, παρ’ όλο που ορισμένοι φόροι ισχύουν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.
Στους έμμεσους φόρους, μέχρι στιγμής, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, τα συσκευασμένα τρόφιμα πέρασαν επίσης από το 13% στο 23%, ο τουρισμός από το 6,5% στο 13%, καταργούνται προοδευτικά οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, επιβλήθηκε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της απαλλαγής από τον ειδικό φόρο του αγροτικού πετρελαίου.
Παρ’ όλη αυτή τη φορολογική επιδρομή οι εκτιμήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης, όπως καταγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι ότι τα έσοδα των έμμεσων φόρων από 23,7 δις. το 2014 θα αυξηθούν στα 24,8 δις. το 2016, δηλαδή μόλις κατά 1 δις. περισσότερο ή κατά 4,5% (βλέπε Πίνακα).
ΠΙΝΑΚΑΣ
Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία
ESA (European System of Accounts) (σε εκατ. ευρώ)

                                                                           2014                    2016               Μεταβολή
                                                                                                   (Πρόβλεψη)           14/16            
Έσοδα
Άμεσοι φόροι                                                     20.664                 19.926                  - 738
Έμμεσοι φόροι                                                  23.784                 24.874               + 1.090
Δαπάνες            
Ασφάλιση – περίθαλψη                                    14.450                 13.793                  - 657
Α Ε Π                                                               179.081              173.365                - 5.716   
ΠΗΓΗ: Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016
Το φορολογικό ρεσάλτο στα εισοδήματα και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών θα αποδώσει ψίχουλα. Αν από την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1.090 εκατ. αφαιρεθεί η μείωση των άμεσων φόρων κατά 738 εκατ. τότε η αύξηση των δημοσίων εσόδων θα ανέλθει σε μόλις 352 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποδίδει λιγότερους φόρους λόγω της ύφεσης (συρρίκνωσης) της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως είχε πει ο Ξενοφών Ζολώτας, «ο φόρος τρώει το φόρο».
Παράλληλα προβλέπεται ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 θα εξοικονομήσει 657 εκατ. από τη μείωση των δαπανών για συντάξεις, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Συνολικά, δηλαδή, από την αύξηση της φορολογίας (352 εκατ.) και τη μείωση των συντάξεων (657 εκατ.) το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 1.009 εκατ. Άνθρακες ο θησαυρός! Τόσος πόνος, τόση καταστροφή, τόσα κοινωνικά ερείπια για να συγκεντρωθεί ένα δις. ευρώ όταν μόνο για τους τόκους του Δημόσιου Χρέους, το 2016, πρέπει να πληρωθούν 5.930 εκατ. ευρώ. Τα χρεολύσια του χρέους θα πληρώνονται με νέο δανεισμό (ανακύκλωση χρέους) και το συνολικό Δημόσιο Χρέος θα ανέλθει, το 2016, στα 343,2 δις. ή το 198% του ΑΕΠ έναντι 324,1 δις. ή το 181% του ΑΕΠ το 2014. Μεταξύ 2014 και 2016 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,7 δις. ή κατά 3,2% (βλέπε Πίνακα). Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» των δανειστών και οι εγχώριοι ολετήρες προκειμένου να εξοικονομήσουν 1 δις. στον Προϋπολογισμό σχεδίασαν τη συρρίκνωση του εθνικού πλούτου (ΑΕΠ) κατά 5,7 δις!
Απ’ όλα τα ανωτέρω είναι φανερό ότι το τρίτο Μνημόνιο, όπως και τα δυο προηγούμενα, δεν έχει καμιά πιθανότητα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές που συντάσσουν τα Μνημόνια και οι εγχώριες ετεροπροσδιορισμένες κυβερνήσεις που τα υλοποιούν. Πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται υπάρχουν άλλα σχέδια για το ελληνικό πειραματόζωο. Η συνεχής οικονομική ύφεση, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, η εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και των υποδομών της χώρας, η παρατεταμένη ανεργία, η φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας και η μετανάστευση της μορφωμένης νεολαίας αποσκοπούν στη γενοκτονία των Ελλήνων και τη μετατροπή της χώρας σε οικονομικό χώρο, σε μια αποικία του γερμανικού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 30 Οκτωβρίου 2015

No comments:

Post a Comment