Thursday, October 22, 2015

Προσφυγή στο ΣτΕ για την εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Προσφυγή στο ΣτΕ για την εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε Κρήτη, Ηπειρωτική Ελλάδα και Ιόνιο, Αιγαίο ζητούν με αίτησή τους στο ΣτΕ φορείς και επιβάτες. Μεταξύ των αιτούντων, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ, Περιφερειακή Ενότητα Χανιών, η Γ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες.

Στην αίτησή τους ζητούν την ακύρωση της σύμβασης επικαλούμενοι τυπικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Ειδικότερα, επισημαίνουν οτι κατά την απόφαση του Συμβουλίου απουσίαζαν δυο μέλη με συνέπεια να είναι άκυρη η σύνθεση ενώ παράλληλα επισημαίνουν οτι η παραχώρηση είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας (42 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης).

Οι αιτούντες ισχυρίζονται επίσης οτι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν την παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών καθώς δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.

No comments:

Post a Comment